Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki router do Neostrady

Dyslektyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od lat korzystam z neostrady i wszystko było fajnie dopóki nie kupiłem sobie nowego laptopa. Zainstalowałem na nim windows 7 i gdy chciałem zainstalować modem to sie okazało, że płyta nie obsługuje win7/8/visty. Zamierzam kupić router, ale wiem, że jest trudna sprawa bo posiadam modem ZTE zxdsl 852 v1 i do niego ciężko podłączyć router.

Coś czytałem, że trzeba jakiś adsl2 ale ja jestem w tym kompletnie zielony. Jakby mi ktoś podał linki jaki router będzie dobry i napewno zadziała z moim internetem to byłbym wdzięczny. Z góry dzieki :)

25pl1sh.jpg

Opublikowano

Podaj budżet na ten router. I do neostrady trzeba szukać takiego który ma adsl2 i w tedy nie będzie potrzebny żaden osobny modem tylko router.

Opublikowano

Witam, od lat korzystam z neostrady i wszystko było fajnie dopóki nie kupiłem sobie nowego laptopa. Zainstalowałem na nim windows 7 i gdy chciałem zainstalować modem to sie okazało, że płyta nie obsługuje win7/8/visty. Zamierzam kupić router, ale wiem, że jest trudna sprawa bo posiadam modem ZTE zxdsl 852 v1 i do niego ciężko podłączyć router.

Coś czytałem, że trzeba jakiś adsl2 ale ja jestem w tym kompletnie zielony. Jakby mi ktoś podał linki jaki router będzie dobry i napewno zadziała z moim internetem to byłbym wdzięczny. Z góry dzieki :)

Router to nic innego jak modem z funkcją udostępniania internetu. Podłączasz do niego ten sam kabel co do modemu (ADSL) i ustawiasz login i hasło Neostrady. Z tańszych i dobrych routerów polecam TP-Link. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

I mam jeszcze pytanie, czy jeśli kupie ten router, to będę musiał też wgrywać na laptopa jakieś oprogramowanie czy będzie śmigało bez żadnych instalacji zbędnych plików.

25pl1sh.jpg

Opublikowano

Nie, nic nie trzeba instalować. Wszystkie ustawienia i informacje routera są przez stronę 192.168.1.1. A po ustawieniu tylko podłączasz kabel i działa.

Opublikowano

Nie, nic nie trzeba instalować. Wszystkie ustawienia i informacje routera są przez stronę 192.168.1.1. A po ustawieniu tylko podłączasz kabel i działa.

To ja tam nic nie będę musiał zmieniać ?? Router się podpina tylko pod kabel i PCka, a modem od neostrady jest niepotrzebny, tak ??

25pl1sh.jpg

Opublikowano

Modem jest nie potrzebny gdyż on jest już "wbudowany" w router (rotuer adsl2). W samym routerze jedynie wpisujesz login i hasło od neostrady i ustawiasz nazwę i hasło sieci wifi. Potem tylko kablem bądź przez wifi się łączysz i internet będzie działał. Nic nie trzeba instalować.

Opublikowano

To ja tam nic nie będę musiał zmieniać ?? Router się podpina tylko pod kabel i PCka, a modem od neostrady jest niepotrzebny, tak ??

Dokładnie tak. ^^

Opublikowano

a gdzie będę musiał wpisać to hasło ??

Z urządzeniem dostaniesz płytkę dzięki której w łatwy i przyjemny sposób skonfigurujesz router. Wszystko po polsku. :)

Opublikowano

1 Podłączasz router kablem do komputera.

2 Wpisujesz 192.168.1.1 w pasku wyszukiwania.

3 Logujesz się do routera login i hasło to admin.

4 Wchodzisz w zakładkę quick setup

5 W polu "PPP Username" wpisujesz login a w "PPP Password" hasło

6 Klikasz next.

7 Na kolejnych stronach będziesz ustawiał nazwę i hasło sieci wifi.

Jak byś kupił TD-W8960N i miał jakieś problemy czy pytania to pisz do mnie bo mam ten router to ci wszystko opiszę dokładnie jak byś chciał.

Opublikowano

Czyli krok po kroku

1.Podłączam router do kompa stacjonarnego

2.Wkładam płyte i konfiguruje

3. Ciesze się internetem w całym domu

Na laptopie nic nie będę musiał zmieniać, włączać itd. Tylko po prostu po skonfigurowaniu na PCku odpale laptopa, wejde w przeglądarke i się ciesze internetem??

25pl1sh.jpg

Opublikowano

Tylko za pierwszym razem w routerze podajesz login i hasło neostrady. A potem nic już nie musisz robić, tylko połączyć kablem komputer z routerem lub połączyć ze swoją siecią wifi i masz internet.

Tak, to będzie tak jak podałeś w tych 3 "krokach".

Opublikowano

Dobra, dzięki za wszystko. Wolę zapłacić te paredziesiąt zł więcej i mieć to co polecacie :) Jutro go zamówie, podaj mi swoje gg na PW to jak coś będę pisał :)

25pl1sh.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...