Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który Komputer?

marcell2k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja z tego nic nie rozumie!!??? moze mi ktos madry zlozyc jeden mocny porzadny zestaw!? taki zeby dysk 1tera dobra pamiec i grafike ! ogolnie zeby sie trzymalo i wspolgralo i procek i5! mocny!

1RkW7od.png

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Do gier sa oba takie same, ale wszystko inne ma moj przewage (W sumie w grach moj moze miec przewage bo 8watkow w niektorych grach pomaga

http://www.cpu-world.com/Compare/436/Intel_Core_i5_i5-4670_vs_Intel_Core_i7_i7-4770.html

i7 4770 lepszy i w jednym rdzeniu, i w wielu, gorszy tylko w cenie i cena/wydajnosc ale jest wydajniejszy i kilka zl ponad budzet ;D

Opublikowano

E... A ja bym wzial moj. Dlaczego?

Test pojedynczego rdzenia - wygrywa i7 4770

Test wszystkich rdzeni - wygrywa i7 4770

Test mocno obciazajacych pamiec aplikacji - i7 4770 (przewaga ok. 25%, do tego zalicza sie rendering, duzo otwartych rzeczy naraz i gry)

Test zintegrowanej gpu + cpu - Wygrywa i7 4770

Test ogolnej wydajnosci - wygrywa i7 4770 (10-15%)

Wiec nie ma co porownywac ;D

w grach i7 4770 wygrywa 20-30% ;D

Twoje gorszy od mojego i modelara. Dlaczego?

Zestaw 1.

Slabsze cpu niz moj i jego

5-6% gorsze cpu twoje niz jego i ok. 35% gorsze twoje cpu niz moje.

Gpu klase nizsze

Zestaw 2.

Cpu takie jak u niego, gorsze niz u mnie 20-30% do gier

Gpu klase nizsze niz moje czy jego

Modelar i nie mow ze twoj lepszy i . tylko poprzyj to. A nie ''wez moj'' ''moj lepszy'' ja stawiam twarde fakty

Opublikowano

@up

A widziałeś ten swój "zestaw"? Bo chyba jednak nie...

Jak już zobaczysz to powiedz po co dwie różne karty graficzne ? A obudowa to gdzie ?

Chcesz to wytłumaczę ci dlaczego mówię że ten mój będzie lepszy. Ten swoje "testy" możesz zachować dla siebie, bo chyba sam je sobie wymyśliłeś

Po pierwsze zobacz tu:

http://pclab.pl/art50000-11.html

Wydajność w grach i5- 4570 podanego prze zemnie jest taka sama jak twojego i7-3770, więc nie pisz że ten twój procesor jest wydajniejszy w grach. Cenę znacznie niższą ma i5. Ty w tym swoim zestawie masz najtańszą płytę główną, a w moim masz usb 3.0, nowszą podstawkę, choć dobrze by było dopłacić do pełnowymiarowego atx. Do tego lepszy przyszłościowy zasilacz a nie taki na styk, lepszy dysk.

W grach bardziej liczy się dobra karta graficzna i po między moim gtx 770 a twoimi 760/660ti jest duża różnica na korzyść mojej. Szczególnie gdy procesory mają taką samą wydajność.

W skrócie przy procesorach takiej samej wydajności w grach znaczenie ma karta graficzna która w moim zestawie jest znacznie lepsza.

Dlatego proponuję kolejny raz to:

http://www.morele.net/inventory/info/LvHd7R/
Opublikowano

Wlasnie? na ch*ja 2 karty grafiki? gdzie obudowa? i po cholere wciskasz na sile i7? jak nie wiele sie rozn wydajnoscia od i5 i jest owiele tanisza i5... juz was nie rozumiem!
NIech ktos ogarniety! zlozy mi ten zestaw! z obudowa i5 dobra karta! dyskiem! itp ;p taki do gier ^^ do 3500zl!! prosze!!

1RkW7od.png

Opublikowano

No właśnie trochę ci wyszło ponad budżet bo to 3600zł czyli o 100zł za dużo. Ty praktycznie w każdym zestawie wkładasz jak najlepszy procesor i kartę graficzną a reszta mniej ważna.

Tu też jest takie wpychanie tej i7 na siłę jak się tylko da.

Zasilacz na granicy możliwości bo zostaje chyba z 80w na cały komputer prócz procesora i grafiki, co jest dosyć mało. Dysk też taki przeciętny, Obudowa również.

Ja wolał bym ten co podałem bo masz dobry zasilacz z odpinanymi kablami który starczy na przyszłość, obudowa również spora i przewiewna starczy na długo. Za kilka lat gdy będzie się coś zmieniało to zostaje zasilacz i obudowa, a tak to cały komputer od nowa, więc lepiej raz kupić a dobrze.

Opublikowano

Taa 50zl wiecej niz u ciebie, straszne...

Taa, wez zestaw modelara, co z tego ze wydajnosc w grach 20% mniejsza u niego i w renderingu 30% mniejsza u niego skoro jego zestaw ma ktory daje ci niepotrzebny zapas mocy i rachunki za prad sie zwieksza, ale mozesz 5 kabli odpiac, do tego masz dysk na sata3 i drozszy mimo iz nie uzyjesz nawet 40% predkosci sata, do tego obudowa ktora jest drozsza i wytrzyma upadek z 4. pietra nie tylko z 3. pietra i jest drozsza 2x! Co z tego, ze wydajnosc mniejsza u niego o 20% w grach!

370W zasilacz i wiecej ma, a zuzycie:

130-150w gpu + 80w cpu + 50w reszta = 280w w najgorszym wypadku... 90w i wiecej zapasu... teraz gpu nie potrzebuja 300w...

Opublikowano

Taa 50zl wiecej niz u ciebie, straszne...

Taa, wez zestaw modelara, co z tego ze wydajnosc w grach 20% mniejsza u niego i w renderingu 30% mniejsza u niego skoro jego zestaw ma ktory daje ci niepotrzebny zapas mocy i rachunki za prad sie zwieksza, ale mozesz 5 kabli odpiac, do tego masz dysk na sata3 i drozszy mimo iz nie uzyjesz nawet 40% predkosci sata, do tego obudowa ktora jest drozsza i wytrzyma upadek z 4. pietra nie tylko z 3. pietra i jest drozsza 2x! Co z tego, ze wydajnosc mniejsza u niego o 20% w grach!

370W zasilacz i wiecej ma, a zuzycie:

130-150w gpu + 80w cpu + 50w reszta = 280w w najgorszym wypadku... 90w i wiecej zapasu... teraz gpu nie potrzebuja 300w...

Po pierwsze żadne rachunki się nie zwiększą ba nawet zmniejszą.

MOC ZASILACZA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z TYM ILE KOMPUTER POBIERA PRĄDU!

Zasilacz może mieć i 2KW jak i 300w a komputer będzie pobierał tyle ile będzie chciał. Rachunki zmniejszą się gdy zasilacz będzie miał większą sprawność, a większą ma deus podany przeze mnie. Nie jest to duża różnica bo tylko 1% ale jest, więc nie pisz że na deusie będzie większy pobór prądu bo się po prostu nie znasz.

Z dyskiem nie chodzi mi o to że jest SATA III a o to że ma 64mb cache a nie 32mb.

Nie wiem skąd wiozłeś to pobory prądu ale Nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Zanim coś napiszesz to może to sprawdzisz?

GTX 770- 230W

i7-4770- 84 W

razem 314w ZOSTAJE 86w. Co jest dosyć mało. Dołożenie wentylatora czy dysku równa się z wymianą zasilacza.

Wiem że komputer nie pobiera tyle podczas grania ale zasilacz się dobiera wg. MAKSYMALNEGO poboru prądu jaki może być.

A to że zamiast 90 fps będziesz miał te 87fps nie będzie dużą stratą. Bez sensem jest kupno i7 tylko do gier, a do wyrenderowania czegoś raz na jakiś czas wystarczy i5, gdyż I tak jest to bardzo dobry procesor.

Do tego kupując twój zestaw przy wymianie czegokolwiek trzeba wymienić zasilacz. więc kupno teraz na styk by za rok czy dwa znowu go kupować JEST BEZ SENSEM.

Opublikowano

Modelar, dysk to ~10W, mobo 10-20W, wentylator to jeszcze mniejsze nic. 400W starczy tutaj z minimalnym zapasem jednak zasilacz pod obciążeniem będzie się męczył

Co do zestawu, proponuję:

http://www.morele.net/inventory/info/pEnPkb/

Wydajność i7, cena i5 z K. 1TB dysku, świetna buda, dobre chłodzenie, wydajna i cicha karta.

Opublikowano

hmm

no moze moze :) ale xeon mnie martwi.

bedzie lepszy niz i5? ;/

bedzie dobry? z jednej storony dobry dla mnie bo renderuje filmiki itp.. a np w grach dobrze bedzie sie sprawowal?

1RkW7od.png

Opublikowano

Wszystko ze sobą współgra

jak tak ;) to chyba tego zestawika kupuje! ma obudowe ;p karte graficzną! dobrego procka! i ine ;d xD chlodzenie czytalem tez dobre! dzieki ziomek! kupuje go!

jedyny madry mi zlozyl fajny zestaw! ini wciskali i7 na chama a wystarczalo pomyslec! 2karty graf! DIZEKI!

1RkW7od.png

Opublikowano

@UP Tak, i +200 zł do zestawu bo na techplanet są drogie podzespoły a połowy w ogóle teraz nie ma ;)

Sata 3 nic nie daje bo 2 i tak ma przepustowość do 3gb/s, co do USB trzeba by korzystać z niego codziennie żeby zauważyć różnicę. Raczej nie ma w domu żadnej firmy żeby się zajmował przenośnymi pamięciami USB non stop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...