Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gimp 2.8 vs Photoshop CS2

MaTvA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

z tego, co mi wiadomo, to Adobe udostępniło za darmo PS'a CS2.

Na co dzień robię prostą grafikę w gimpie (na potrzeby www), a z tego co słyszałem, Photoshop ma przygotowaną większą ilość pluginów tzw. do wykonywania renderów etc.

Tak więc na czym lepiej się pracuje na Gimpie czy PS CS2?

897771404427433574016.png

Opublikowano

Za co UP dostał warna? Pewnie jakiś mod cieczki dostał.

@TOP

Pewnie że photoshop, więcej funkcji oraz łatwiejszy w obsłudze, przyjaźniejsze menu.

Opublikowano

Oczywiście, że Photoshop - profesjonalne narzędzie do grafiki ;)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Gimp

Haha.. parodia

za co on dostał warna ? :D

Ja również polecam GIMP'a

łatwy w obsłudze i 100% po Polsku

41196912334212939960.png

Opublikowano

Haha.. parodia

za co on dostał warna ? :D

Ja również polecam GIMP'a

łatwy w obsłudze i 100% po Polsku

Ktoś się pomylił. Już zostało wyjaśnione.

@top Masz coś za coś. PS więcej opcji, GIMP łatwiejszy w obsłudze. Jeśli zamierzasz robić proste rzeczy typu napisy to gimp wystarczy. A jeśli coś więcej to PS.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Zawsze warto wybierać coś lepszego, zwłaszcza, jeżeli masz możliwość. Photoshop jest niewątpliwie lepszym narzędziem do grafiki. Bardziej zaawansowanym, z bardziej "wydajnymi" narzędziami, więc tutaj nie ma co spekulować. ;f Photoshop oczywiście.

Opublikowano

Jak dla mnie prostszy w obsłudze jest w photoshop, gimp jest jak dla mnie "dziki". W gimpie nawet nie ma stylu warstwy, żeby stworzyć jakiś ciekawy napis trzeba używać różnych opcji i filtrów, a w PS'ie wystarczy otworzyć okno stylu warstwy. No i przede wszystkim ma wiele innych przydatnych opcji.

Opublikowano

W Photoshopie prauje się łatwiej i profesjonalniej. W gimpie przy funkcjach w górnym pasku masz śmieszne, kolorowe, przykuwające uwage i niepotrzebne graficzki, które (przynajnmiej mnie) rozpraszają. Pomijając już jakieś kanały alfa i inne klonowania...

Polecam Photoshop'a.

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Ja początki zaczynałem z Gimpem i na prawdę również ładne prace można dzięki niemu uzyskać.

Do nauki jest w sam raz ,lecz dalsze plany graficzne musisz wiązać tylko z PS'em.

Zaawansowany program dla grafików i w każdym studiu reklamowym,szkole itp. spotkasz się właśnie z PS'em.

Opublikowano

Sprostuje pewną rzecz, Photoshop CS2 nie jest darmowy, został on udostępniony tyko dla tych osób co wcześniej go kupili i tylko oni mogą z niego legalnie korzystać. Jeśli masz CS2 a nie kupiłeś go to posiadasz go nielegalnie, a Adobe udostępniło go do pobrania ze strony wraz z kluczem za darmo tylko dla tego że skończyła się dystrybucja.

NE8h1XT.png

Opublikowano

Photoshop.

Nie bierz się za gimpa. To gimp jest trudniejszy w obsłudze. W photoshopie pracuje się szybciej, łatwiej i przyjemniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...