Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesory Firmy Intel - Nazewnictwo

wakc34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wprowadzenie

Procesory Intel'a posiadają określone nazewnictwo, dzięki któremu możemy się zorientować bez czytania specyfikacji co taki procesor potrafi lub w co został wyposażony.

Podział

Już na starcie można podzielić je na dwie kategorie, Mobilne i Stacjonarne. 
Jednostki Mobilne są słabsze od swoich Stacjonarnych odpowiedników lecz są mniejsze i zużywają mniejszą ilość energii.

Serie Procesorów

Procesory nowej serii są podzielone na trzy typy
- Intel Core i3
- Intel Core i5
- Intel Core i7
Każda z nich występuje odpowiednio w określonym budżecie, Core i3 będzie stosowana do najprostszych i najtańszych układach, Core i5 - do modeli średniej klasy a Core i7 - dla najbardziej zaawansowanych i co za tym idzie najdroższych procesorów.

Xeon

Warto również wspomnieć o procesorach typu Xeon, jest to serwerowa rodzina tradycyjnych jednostek. Rodzina Xeonów przeznaczona jest na rynek serwerów na co wskazuje wyższa wydajność, zwiększona ilość pamięci podręcznej drugiego poziomu oraz możliwość pracy w konfiguracji wieloprocesorowej.

Pentium

Miał się on oryginalnie nazywać 80586 lub i586, jednak Intel nie mógł zarejestrować samych cyfr jako znaku towarowego, wybrano właśnie tę nazwę.
Nazwa ta wzięła się z greckiej cyfry pięć - Pente, gdyż była to piąta generacja procesorów.

Celeron

Jedną z pobocznych odmian produktów Intel'a są procesory Intel Celeron (z łac. celer, czyli szybki), rodzina procesorów firmy Intel przeznaczona na rynek niskobudżetowy. Ich cechą charakterystyczną(w porównaniu do procesorów Pentium) jest mniejsza ilość pamięci podręcznej. Przekłada się to na znaczne zmniejszenie ceny takich układów, ponieważ produkcja pamięci SRAM jest stosunkowo droga.

Seria a reszta informacji

Mobilne

- Intel Core i3 - 2 rdzenie, 2 wątki, posiada również 3 MB pamięci cache
- Intel Core i5 - 2 rdzenie, 4 wątki, posiada również 6 MB pamięci cache
- Intel Core i7 - 4 rdzenie, 8 wątków, posiada również od 8MB do 15 MB pamięci cache

Stacjonarne

- Intel Core i3 - 2 rdzenie, 4 wątki, posiada również 3 MB pamięci cache
- Intel Core i5 - 4 rdzenie, 4 wątki, posiada również od 6 MB do 8MB pamięci cache
- Intel Core i7 - 2, 4 lub 6 rdzeni, od 4 do 12 wątków, posiada również od 8MB do 15 MB pamięci cache

Wspomniana wyżej pamięć cache to Pamięć Podręczna - jest pamięcią typu SRAM o krótkim czasie dostępu. Zastosowanie wielopoziomowej hierarchii pamięci podręcznej pozwala, korzystając z zasady lokalności przestrzennej i czasowej na zapewnienie złudzenia posiadania szybkiej i pojemnej pamięci głównej, a więc zmniejsza średni czas dostępu do pamięci głównej. Ma to na celu poprawę szybkości dostępu do tych informacji, które przypuszczalnie będą potrzebne w najbliższej przyszłości.

Litery w nazwach

M - oznacza jednostkę mobilną,
Q - 4-rdzeniową,
S - posiada mniejsze zużycie energii w komputerach stacjonarnych,
T - również mówi o największej energooszczędność jw.,
K - gwarantuje pełną dowolność w taktowaniu układu (odblokowany mnożnik)
P - sygnalizuje o braku układu graficznego na pokładzie 
X - mówi o wysokiej klasy procesor dla entuzjastów
U - ultra low voltage, czyli niskie napięcie

Gniazdo procesora

inaczej Socket lub Slot -  jest to rodzaj złącza znajdującego się na płycie głównej; pełni ono rolę interfejsu pomiędzy procesorem a pozostałymi elementami systemu komputerowego umożliwiając jego współpracę z systemem za pośrednictwem odpowiednich magistrali i układów znajdujących się na płycie głównej.

Wykonał

wakc34 dla MPCforum.pl
Informacje zebrane i przedstawione zostały przeze mnie.
Jest to tylko informacja na temat podziału nowszych procesorów.

Wykorzystane Źródła

wikipedia.org ark.intel.com chip.pl oraz wiedza własna 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Przydatne. :) Muszę przyznać, że jak przeczytałem "pamięć typu SRAM" to zacząłem się śmiać tak jak gdy pierwszy raz się o tym uczyłem. Mogłeś to zrobić jako TuT. Według mnie na poradnik się nadaje. ^^

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Ja pierdole...

Na chuj robisz poradnik o czymś o czym nie masz pojęcia?

Na 99% wszystkie informacje zajebałeś z jakiejś lipnej strony.

I na dodatek tak poważny błąd zrobiłeś:

Stacjonarne

- Intel Core i3 - 2 rdzenie, 2 wątki, posiada również 3 MB pamięci ca

Przecież i3 ma 2 rdzenie i 4 wątki kurwa co za nie kompetentni ludzie piszą poradniki kurwa co sie dzieje z tym forum.

I kolejny błąd:

- Intel Core i7 - 4 lub 6 rdzeni, 8 wątków, posiada również od 8MB do 15 MB pamięci cache

i7 z najwyższej półki posiadają po 12 wątków tak jak xenony.

Jak nie znasz sie na procesorach i ogólnie hardware, to po kiego chuja piszesz poradniki?

Wiem, że pewnie nie specjalnie wprowadziłeś ludzi w błąd, ale jeżeli nie znasz sie na czymś, to sie za to nie bierz.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jeżeli znajdziesz na jakiejkolwiek stronie choć kawałek tego co tu jest napisane to daj mi znać.

Czy nie mam prawa sie pomylić zważając że była już noc ?

Błędy jakie stwierdziłeś poprawie.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Ale przecież Pentium albo Celeron to też nowe procesory. Ivy albo Haswell'e co wyjdą. Powinieneś dodać ;d

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Jeżeli znajdziesz na jakiejkolwiek stronie choć kawałek tego co tu jest napisane to daj mi znać.

Czy nie mam prawa sie pomylić zważając że była już noc ?

Błędy jakie stwierdziłeś poprawie.

Proszę:

http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/processors/core/core-i3-processor.html

To akurat mobilne hasswele.

A tu masz i7 12 wątków:

http://ark.intel.com/pl/products/70845

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Mówiąc żebyś znalazł jakiś wycinek miałem na myśli to żebyś na innej stronie pokazał identyczny tekst, który znajduje się tutaj.

A nie o potwierdzenie błędów jakie znalazłeś ;)

Nie musisz szukać to co tu jest napisane nie jest nigdzie indziej w tej samej formie i nie jest to "poradnik" ctrl +c, ctrl + v

Niektóre i7 mają 2 rdzenie i 4 wątki, dopisz coś o serii U i M.

No i tak jak wyżej - Xeon, Celeron, Pentium

Literę M już rozpisałem, o U zapomniałem zaraz się tam znajdzie.

Procesory o które sie upominacie dodam wieczorem.

:)

##

Dodano informacje o Pentium oraz Celeron, lecz za bardzo nie wiem co o nich napisać/powiedzić.

Coś by się jeszcze przydało przy tychże procesorach?

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Sockety dopisz... litografia...

Ps. Ctrl c Ctrl V z wikipedii niektore fragmenty... Np o pentiumach dokladne ctrl c ctrl v

O celeronach rowniez ctrl c ctrl v z wiki

Gniazdo procesora - dokladne ctrl c ctrl v z wiki

Nibny skompletowane przez ciebie, ale nic nie zmieniles...

Mysle ze nalezy sie 5% za kopiowanie czyjejs pracy bez informowania... Bo uzycie informacji i przetworzenie, i napisanie, a skopiowanie i wklejenie to 2 rozne rzeczy

Opublikowano

Ps. Ctrl c Ctrl V z wikipedii niektore fragmenty... Np o pentiumach dokladne ctrl c ctrl v

Mysle ze nalezy sie 5% za kopiowanie czyjejs pracy bez informowania... Bo uzycie informacji i przetworzenie, i napisanie, a skopiowanie i wklejenie to 2 rozne rzeczy

Przecież napisał źródło -.-

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Napisal ze zebral informacje i gdzie mozna znalezc wiecej informacji nt. socketu.

Jak kopiuje bezposrednio, powinien napisac ze CYTAT Z WIKIPEDII, albo totalne ctrl c ctrl v z wiki

A nie...

Wyżej napisałem że nie wiem za dużo o pentium i celeron, dlatego z wikipedii.

Jakbyś czytał uważniej wszystkie posty to byś zauważył.

Źródło na dole to za mało? Mam przy każdym zdaniu napisać "to skopiowałem" "to napisałem sam" ?

O socket twierdzisz że co mógłbym napisać od siebie ? Wszystko jest na wikipedii.

Co tych twoich 5% to "śmiechałem". Znasz w ogóle politykę prywatności wikipedii czy nie?

Jest tam napisane, że użytkownicy moga kopiować i cytować jej zawartość na inne strony/fora ect.

Ktoś ma jeszcze jakieś uwagi prosze pisać na każdą odpowiem.

1378331621-U719057.png

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...