Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozpoznawanie części itp.

Taptak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest pewna rzecz która mnie ciekawi jak rozpoznajecie która z części jest lepsza np Radeon 7870 a Radeon 6850??? i co oznacząją te numerki?? mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym się różnią i jak jest rozpoznać?? gdzie mogę sie bardziej tego nauczyć wiem, że wszystkiego sie nie naucze w 2 dni bo to przychodzi z doświadczeniem ale chcę jakoś zacząć :)

Dzieki i pozdro :P

Edit:

Prosiłbym również o wytłumaczenie skrótów takich jak Cpu itp HDD SSD

Jeśli pomogłem daj + ;)

Pamiętaj nie jestem maszyną od wszystkiego, jak masz jakiś problem związany z WoW pisz, a chętnie Ci odpowiem ;)

Jo mój Hunt :)

http://eu.battle.net/wow/en/character/burning-legion/Taptak/simple

World of Warcraft Helper

Opublikowano

Wyjaśnienie skrótów masz gdzieś w poradnikach (sam jeden zrobiłem z wyjaśnieniem skrótów)

A więc tak 7xxx to jest seria, jeżeli chodzi o radeony.

6xx to seria, ale w GTX'ach i GT.

x850, to model w radeonach, tym większe cyferki tym lepszy np 5850 będzie lepszy od 5830.

W GTX'ach jest tak samo, czyli x50 to model.

I np 660 jest lepszy od 650.

Rozumiesz? xD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Wyjaśnienie skrótów masz gdzieś w poradnikach (sam jeden zrobiłem z wyjaśnieniem skrótów)

A więc tak 7xxx to jest seria, jeżeli chodzi o radeony.

6xx to seria, ale w GTX'ach i GT.

x850, to model w radeonach, tym większe cyferki tym lepszy np 5850 będzie lepszy od 5830.

W GTX'ach jest tak samo, czyli x50 to model.

I np 660 jest lepszy od 650.

Rozumiesz? xD

Do czego sluzy ta seria, i co to sa GTX i GT, jesli mam np radeona 6670 i jakas inna karte graficzna 6670 jesli takie cus istnieje to ktora bd lepsza?

Jeśli pomogłem daj + ;)

Pamiętaj nie jestem maszyną od wszystkiego, jak masz jakiś problem związany z WoW pisz, a chętnie Ci odpowiem ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

CPU - procesor

GPU - karta graifczna

HDD - dysk twardy

PSU - zasilacz

CASE - obudowa

MOBO - płyta główna

takie podstawowe :)

CPU - procesor

GPU - karta graifczna

HDD - dysk twardy

PSU - zasilacz

CASE - obudowa

MOBO - płyta główna

takie podstawowe :)

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

U radeonow:

osstatnia cyfra to 0

druga i trzecia cyfra to oznaczenie modelu, najwazniejsza jest jednak 2. liczba a jesli 3. jest niska w jednym a w drugim wysoka to tez ma wysokie znaczenie, to skacze tak: 50, 70, ew. 90 i na poczatku ew. 30, a wczesniej od 3-9 (poki co do 8 w lapkach w stacjonarkach do 7)

1. cyfra to seria i ma b male znaczenie

Np. Tylko przy hd6950 vs hd7950 bedzie drobna roznica ale hd5990 vs hd7850 to 5990 jest lepsze

U geforca:

ostatnia cyfra roznica 0 i 5 5 jest lepsze jesli pozostale sa takie same

2. cyfra to oznaczenie modelu (najwazniejsze) od 1 do 9

1. cyfra to seria, najmniejsze znaczenie, robi roznice gdy reszta cyfr taka sama

Wyjatek: Nvidia geforce gtx titan nie ma zadnych cyfer

Procesory:

Generalnie dfuzo wiecej tlumaczenia ale powyzej 1500zl sie daje zawsze intela zeby bylo wydajniej do gier i amd do 2k zl do renderingu zeby bylo wydajniej

CPU - procesor

GPU - karta graficzna

HDD - dysk twardy

PSU - zasilacz

CASE - obudowa

MOBO/MB - plyta glowna

SSD - szybsza, mniej psujaca sie i drozsza wersja HDD

Zasilacze rozrozniamy:

Dajemy tylko dobre, nie z czarnej listy, do tego moc w W i sprawnosc w %

HDD - pojemnosc i szybkosc i cena

Mobo - oj generalnie czy nadaje sie do oc, chlodzenie, socket itp i cena

CASE - czy zmiesci sie wszystko i cena

GTXy zawsze sa lepsze od GT jakby co! I Ti lub GHz edition po modelu znaczy ze cos jest normalniejsze niz wersja bez ti / ghz edition lub ti boost

Opublikowano

ie

Np. Tylko przy hd6950 vs hd7950 bedzie drobna roznica ale hd5990 vs hd7850 to 5990 jest lepsze

hd5990 vs hd7850 to hd 5990 dlatego ze druga cyfra 5[9]90 jest wieksza od 7[8]50

[9]>[8] ??

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

druga cyfra to "klasa".

im większa, tym karta jest lepsza ;) oczywiscie tylko w swojej serii, czyli np jesli mamy 7870 i 7970 to ta druga jest lepsza

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

kacper haha co ty piepszysz, jak się nie znasz to się nie wypowiadaj

Opublikowano

kacper haha co ty piepszysz, jak się nie znasz to się nie wypowiadaj

Pisząc właśnie takie komentarze nic nie wnosisz do tematu, oczerniasz, i spamujesz, jesli jednak jestes aż tak mądry wytłumaczyłbyś mi jak z tymi częściami jest itp...

druga cyfra to "klasa".

im większa, tym karta jest lepsza ;) oczywiscie tylko w swojej serii, czyli np jesli mamy 7870 i 7970 to ta druga jest lepsza

A te xx30,xx50,xx70 to typy karty czy co??? i te xxxx zaliczają się tylko do kart graficznych??

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

Pierwa liczba to seria karty

Druga to im wyższa tym lepsza wydajność

Pamięć - krótko mówiąc nie ważne ile - ważne jakiej! Liczy się typ pamięci 256-bit, itd.), częstotliwość taktowania (w MHz).

Opublikowano

Pierwa liczba to seria karty

Druga to im wyższa tym lepsza wydajność

Pamięć - krótko mówiąc nie ważne ile - ważne jakiej! Liczy się typ pamięci 256-bit, itd.), częstotliwość taktowania (w MHz).

A te ostatnie dwie cyfry do czego sluza dokladnie :D

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

3 I 4 to jakieś oznaczenie karty, jeżeli chodzi o procesory to amd bardziej do renderingu itp., a intel do gier, chodź są bardzo dobre procki amd w grach, zasilacze mają być markowę, nie te ''bomby", obudowa też jakieś porządne nie "dekturowe",

Opublikowano

3 I 4 to jakieś oznaczenie karty, jeżeli chodzi o procesory to amd bardziej do renderingu itp., a intel do gier, chodź są bardzo dobre procki amd w grach, zasilacze mają być markowę, nie te ''bomby", obudowa też jakieś porządne nie "dekturowe",

czyli jesli chcialbym jakas karte graficzna mam nie przejmowac sie 3 i 4 liczbą?

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

W sumie. to nie do końca bo np. hd 7750 jest dużo słabszy od hd7790, 3 cyfra co raczej oznaczenie żeby wiedzieć która karta graficzna jest lepsza w danej serii

Opublikowano

W sumie. to nie do końca bo np. hd 7750 jest dużo słabszy od hd7790, 3 cyfra co raczej oznaczenie żeby wiedzieć która karta graficzna jest lepsza w danej serii

rozumiem, czyli o kartach juz wiem wystarczajoco chyba :D teraz wytlumaczylbys mi troche o procesorach a pozniej o zasilaczach?

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

Procesory intela te nowsze są banalne do opanowania :)

Mobilne

i3 - 2 rdzenie 2 wątki posiada 3 MB cache

i5 - 2 rdzenie 4 wątki posiada 6 MB cache

i7 - 4 rdzenie 8 wątków posiada od 8MB do 15 MB cache

Stacjonarne

i5 - 4 rdzenie 4 wątki posiada 6 MB cache

i7 - 4 lub 6 rdzeni 8 wątków posiada od 8MB do 15 MB cache

Litery na końcu każdego z procesora coś oznaczają a co?

A to :)

M - jednostkę mobilną,
Q - cztero-rdzeniową,
S - mniejsze zużycie energii w komputerach stacjonarnych,
T - największą energooszczędność jw.,
K - gwarantuje pełną dowolność w taktowaniu układu (odblokowany mnożnik)
P - brak układu graficznego na pokładzie
X - wysokiej klasy procesor dla entuzjastów
Ważne też są złącza procesorów tzw. "Socket" lecz to troche więcej wyjaśniania, wikpedia na ten temat też dużo wie :)
Na temat AMD nie jestem w stanie powiedzieć coś z sensem :D
Jeżeli gdzieś sie pomyliłem prosze mnie poprawic ;)

1378331621-U719057.png

Opublikowano

O zasilaczach nie ma co dużo gadać, podstawa nie brać z "czarnej listy" tzw"bomb" tylko sprawdzone, markowe zasilacze, no i trzeba też pamiętać czy jest wystarczająco silny do kompa

Opublikowano

Procesory intela te nowsze są banalne do opanowania :)

Mobilne

i5 - 2 rdzenie 4 wątki posiada 6 MB cache

i7 - 4 rdzenie 8 wątków posiada od 8MB do 15 MB cache

Stacjonarne

i5 - 4 rdzenie 4 wątki posiada 6 MB cache

i7 - 4 lub 6 rdzeni 8 wątków posiada od 8MB do 15 MB cache

Litery na końcu każdego z procesora coś oznaczają a co?

A to :)

M - jednostkę mobilną,

Q - cztero-rdzeniową,

S - mniejsze zużycie energii w komputerach stacjonarnych,

T - największą energooszczędność jw.,

K - gwarantuje pełną dowolność w taktowaniu układu (odblokowany mnożnik)

P - brak układu graficznego na pokładzie

X - wysokiej klasy procesor dla entuzjastów

Ważne też są złącza procesorów tzw. "Socket" lecz to troche więcej wyjaśniania, wikpedia na ten temat też dużo wie :)

Na temat AMD nie jestem w stanie powiedzieć coś z sensem :D

Jeżeli gdzieś sie pomyliłem prosze mnie poprawic ;)

A gdzie te litery znajde??? w jakim miejscu wystepują w nazwie??? może teraz o plytach glownych i zasilaczach odwdzieczam sie lajkami ;p

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

Na koncu, np. i5 3350x

i te x to bylaby litera

Zasilacze-

Jest cos takiego jak czarna lista zasilaczy, czyli takie ktore maja niska sprawnosc (mimo napisyu np. 500w maja faktycznie 230w mocy), nie trzymaja napiec dobrze (na linii 12v maja np. 10,8V), niszcza czesto komputery)

Wiec wybiera sie te lepsze, ktore dziela sie na dobre (120-250zl) i dla entuzjastow (250zl +) i do zwyklego pc nawet z sli mocnych gpu (gtx680?) to np. deus g1 650w za 250zl by starczyl

Najwazniejsze przy wyborze zasilacza:

1. Czy jest z czarnej listy (jak tak to odpada)

2. Moc w W

3. Sprawnosc %

4. Cena

5. Wentylator i wytrzymalosc

6. Inne (np. wyglad czy ktos woli inna firme od tej)

Plyty glowne

Tu w sumie najwazniejsze:

1. Socket i typ obslugiwanej (i max ilosc na slot i ogolna) obslugiwanej pamieci ram

2. Czy plyta do oc czy nie

3. Sloty pamieci ram, chlodzenie atx czy matx (lub inne mniejsze niz atx), ilosc pcie itp.

4. Wyjscia i wejscia na plycie i ich ilosc (usb3,0, sata3 czy inne)

5. Cena

6. Wyglad i inne drobiazgi

Opublikowano

Zasilacze-

Jest cos takiego jak czarna lista zasilaczy, czyli takie ktore maja niska sprawnosc (mimo napisyu np. 500w maja faktycznie 230w mocy), nie trzymaja napiec dobrze (na linii 12v maja np. 10,8V), niszcza czesto komputery)

Wiec wybiera sie te lepsze, ktore dziela sie na dobre (120-250zl) i dla entuzjastow (250zl +) i do zwyklego pc nawet z sli mocnych gpu (gtx680?) to np. deus g1 650w za 250zl by starczyl

Najwazniejsze przy wyborze zasilacza:

1. Czy jest z czarnej listy (jak tak to odpada)

2. Moc w W

3. Sprawnosc %

4. Cena

5. Wentylator i wytrzymalosc

6. Inne (np. wyglad czy ktos woli inna firme od tej)

A jak rozpoznac ktory jest z czarnej listy? i który ma na opakowniu 500w a tak na prawde 230?? jakies znaki szczegolne

Jeśli pomogłem daj + ;)

World of Warcraft Helper

Opublikowano

Taptak czarne listy zasilaczy sa na forach, a jak rozpoznac jaka jest faktyczna moc? Sprawdzasz moc na papierze i sprawnosc. Moc faktyczna bedzie wynosic conajmniej tyle % tego co na papierze co jest sprawnoscia

(Zasilacz 500W 90% sprawnosci - 500/10 = 50 500-50 =450, moc faktyczna zasilacza to od 450W do 499,(9) %, dlaczego nie do 500W i wiecej? Bo nie ma perpetum mobile jeszcze)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...