Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana tylnej dętki w simsonie

Eraken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak. Jestem mało doświadczonym osobnikiem jeśli chodzi o sprawy związane z simsonem wzwyż, a jedyna osoba która do tego momentu ratowała mi dupę jest za granicą w robocie. Na moje nieszczęście wyje*ała mi dętka z tyłu. Zreszą nie wiem czy to dętka, z opony wystaje kawałek prostej gumy z dwóch stron. Pewnie się przecieła czy coś. Dętke musze wymienić, bo sezon się kończy a chciałbym jeszcze w miarę pojeździć. Było by dobrze gdyby jakiś bardziej zaawansowany użytkownik napisał by ku mej radości DOKŁADNĄ listę krok po kroku z wymianą dętki. Dętka wyje*ała z tyłu. Do tego jak by ktoś mógł dorzucić ( ale nie musi ) instrukcje instalacji przedniego hamulca był bym wdzięczny :) Dla pomocnika limit plusów przez tydzień :)

21515.jpg

Opublikowano

Wiele instrukcji dostałem od mojego mechanika przez telefon. I nic nie zapamiętałem. Pamiętam jak mówił coś o robieniu czegoś ze strony kopnika czy coś ... :D Zobaczymy jak to jutro będzie. Jak mi się jakoś tam uda to masz limit;)

21515.jpg

Opublikowano

Pewnie chodzilo mu o srube trzymajaca kolo od strony kopniaka bo Tylko ja wystarczy odkrecic tej nakretki z prawej strony nie trzeba, po odkreceniu i wyjeciu tej sruby odkrec nakretke od hamulca i kolo wyjdzie. Wkladasz lyzke zaczynajac

przy wentlu. Na razie go

zostaw w spokoju.

Podwazasz opone

przekladajac lyzki coraz dalej

az cala zdejmiesz. Mala

rada. Zaczynajac sciaganie,

stan sobie na oponie tak aby

byla odciagnieta od felgi.

Ulatwi to sprawe. Gdy opona

cala przejdze przez rant,

wpychasz wentyl i

wyciagasz detke. Potem

sciagasz do konca i ot

filozofia. Montaz w

odwrotnej kolejnosci :)

''Moc Energia Amfetamina''

Opublikowano

Dokładnie o to mu chodziło! Wielkie dzięki. A takie pytanie, mogę użyć śrubokręta jak nie mam łyżki? ( Nie jestem pewien czy ją mam,pewnie gdzieś w gratach leży ale szkoda czasu na szukanie :D )

A jak zdjąć oponę nie uszkadzając łańcucha, hamulca itp?

A tak przy okazji, to jeśli chodzi o wheelie na simsonie, to trzeba strzelić ze sprzęgła żeby go przy wyższej prędkości podnieść? Bo ja na jedynce i to na prędkości 5 km/h przygazowuję i podnosi się na metr wzwyż na czas koło 5 sekund. Jak strzelałem ze sprzęgła przy starcie to się łańcuch psuł ;x

21515.jpg

Opublikowano

Lepiej nie ściągaj śrubokrętem bo dentke przebijesz

dentka i tak już przebita :D

ale srubokret może się wygiać lub złamać

ja zawsze sciagalem opone kluczem

i pamiętaj żeby koło prosto przykrecic bo lancuch będzie ci spadał

41196912334212939960.png

Opublikowano

Dokładnie o to mu chodziło! Wielkie dzięki. A takie pytanie, mogę użyć śrubokręta jak nie mam łyżki? ( Nie jestem pewien czy ją mam,pewnie gdzieś w gratach leży ale szkoda czasu na szukanie :D )

A jak zdjąć oponę nie uszkadzając łańcucha, hamulca itp?

A tak przy okazji, to jeśli chodzi o wheelie na simsonie, to trzeba strzelić ze sprzęgła żeby go przy wyższej prędkości podnieść? Bo ja na jedynce i to na prędkości 5 km/h przygazowuję i podnosi się na metr wzwyż na czas koło 5 sekund. Jak strzelałem ze sprzęgła przy starcie to się łańcuch psuł ;x

Ja zawsze u mnie w WSK'ce zdejmuje opone śrubokrętem i nigdy nic sie jej nie stało :x

A co do wheelie strzel ze sprzegła przy wyższej prędkości i poczekaj jak na sprzegle nabierze obrotów wtedy mocniej szarpnie na łańcuchu ;)

kxo.png

[media][/media]

Opublikowano

Ja tam przeważnie ruszam siadam na koniec siedzenia gaz do oporu i rękami kierownik w górę i jazda :P

''Moc Energia Amfetamina''

Opublikowano

Ja poradzę Ci wybrać się do wulkanizatora który ściągnie sobie wszystko i sam założy. Bo wystarczy nakleić łatkę na dziurę w dętce i spowrotem wsadzić oponę i dętkę + napompuje kompresorem koszt = 15 zł. A korzystając z śrubokręta bądź łyżki wystarczy chwila nie uwagi i całe koło do wymiany bo uszkodzisz rant felgi który może Ci się odbić na jeżdzeniu ;)

Opublikowano

Byłem dzisiaj w piwnicy zobaczyć ogólnie to koło z tyłu. I ku*wa. Szoku dostałem. Nie wiedziałem, że jest tam w ch*j śrub i innych gówienek... Masakra. Czym to odkręcać?! :huh:

21515.jpg

Opublikowano

Najlepiej kluczami :).

na początek odkręcasz ośkę po lewej stronie ile się da i pociągasz do siebie i wyciągasz koło z zębatki. Zresztą powinieneś podejść do tego z głową spoglądając na koło powinno Ci przyjść do głowy jak to odkręcić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...