Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zepsuty komputer

demix07043

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc jak w temacie od pewnego czasu gdy pobrałem jakieś coś to mój komputer ma lagi, włącza i wyłącza się długo mam pytanie czy trzeba go formatować czy może przeskanować cały system bo jak skanowałem na szybko to nic nie dało.

Proszę o odpowiedzi i z góry dzięki.

Opublikowano

Defragmentacja dysku, czyszczenie ccleanerem, wyłączenie zbędnych programów z autostartu (wyszukaj > wpisać Msconfig > zakładka uruchamianie> odznaczyć nie potrzebne ), odinstalowanie niepotrzebnych programów, sprawdzenie dysku programem crystal disk info, przeskanowanie komputera dobrym programem antywirusowym. To tak na początek, tylko zrób wszystko co napisałem i dopiero potem pisz.

Opublikowano

Ew. Przeczyścić z kuru, zmienić pasty ;]

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Ew. Przeczyścić z kuru, zmienić pasty ;]

Jak się długo włącza to nawet jeśli ma trochę tego "kuru" na wentylatorach, czy "pasy" ma(ją?) już swoje lata to nie powinno to wpływać na włączanie, a na ogólną pracę czy wyłączenie z przegrzania. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

od pewnego czasu gdy pobrałem jakieś coś to mój komputer ma lagi

up@ czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Tak. ogólnie to komputer może się ciąć od starej pasty oraz kurzu.

kurz = wentylatory słabiej chłodzą ( a przy boxowym chłodzeniu to już wgl. )

stara pasta = większe temperatury = kompiter się przegrzewa. = wolniej chodzi / wyłącza się.

W zasadzie przy włączaniu to głównie zawalony dysk / virus spowalnia włączanie a także ścinki.

graphic.png
Opublikowano

Win + R, msconfig, usługi, zaznacz ''ukryj wszystkie uslugi firmy microsoft'', wylacz wszystkie, zastosuj, ok, uruchom komputer ponownie

Powinien szybciej startowac

Jak juz pisano - defragmentacja

Co do tego pisze Rocki to raczej stara pasta + kurz = wieksze temp. = system/inny soft na podstawie wysokich temp. zmniejsza taktowanie procka i gpu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...