Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop jako rozgłośnia Wi-FI

Calme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

W tym poradniku pokażę Wam jak udostępniać internet z Waszego laptopa.

Uwagi.

*Sposób działa tylko w Windows 7 i 8.

*By sprawdzić czy Wasza maszyna może pełnić funckję routera należy wpisać w Wiersz polecań z uprawnieniami administratora poniższe polecenie.

netsh wlan show drivers

Teraz szukamy linijki z informacją "Hosted network supported". Jeśli obok tej linijki pojawił się wyraz "Yes", Twój komputer spełnia wymagania. :)

Tworzenie sieci Wi-Fi.

Możemy zaczynać. :)

1.Uruchamiamy Wiersz poleceń z uprawnieniami administratora.

2.Wpisujemy poniższą komendę by utworzyć sieć.

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Nazwa Sieci key=Haslo Sieci

*W miejsce "Nazwa Sieci" wpisujemy Swoją nazwę, a w miejscu "Haslo Sieci" Swoje hasło.

*Hasło musi zawierać więcej niż 8 znaków.

3.Wpisujemy poniższą komendę by uruchomić utworzoną sieć.

netsh wlan start hostednetwork

*Po każdym restarcie komputera należy wpisać tę komendę by uruchomić sieć Wi-Fi.

4.Przechodzimy do "Centrum sieci i udostępniania" i klikamy na połączenie z którego aktualnie łączymy się z internetem. Wybieramy zakładkę "Właściwości" po czym przechodzimy do zakładki "Udostępnianie" i wybieramy z listy Nasze nowo utworzone połączenie.

Gotowe! Teraz możesz włączyć wyszukiwanie sieci w dowlonym urządzeniu by sprawdzić czy wszystko działa. ^_^

Autostart sieci Wi-Fi.

Jeśli chcecie by Wasza sieć Wi-Fi startowała automatycznie to mam coś dla Was. :)

Więc zaczynamy.

1.Pobierz mój plik "MPCForumWiFi.exe" z linku poniżej.

https://docs.google.com/file/d/0B0kaFhU4lIqwSFJiTnY2UHdhNjQ/edit?usp=sharing

*Skan.

https://www.virustotal.com/pl/file/7785651602cf58ef352d867cee8ca11bba5ace96505702edefb3c8336b4938a2/analysis/1379258377/

2.Uruchom Panel sterowania i w pole "Szukaj" wpisz "Zaplanuj zadania".

3.Uruchom klikając na odnośnik pod "Narzędzia administracyjne".

4.Po uruchomieniu wybierz z listy po prawo "Utwórz zadanie...".

5.W polu "Ogólne" wpisz dowolną nazwę i dowolny opis, ważne byś zaznaczył opcję "Uruchom z najwyższymi uprawnieniami" i z listy wybrał Swój system operacyjny.

6.W zakładce "Akcje" dodajemy ścieżkę do pobranego wcześniej pliku "MPCForumWiFi.exe".

7.W zakładce "Wyzwalacze" wybieramy "Nowy..." i ustawiamy by zadanie rozpoczeło się przy logowaniu. Upewniamy się czy opcja "Włączono" jest aktywna.

8.W zakładce "Ustawienia" odznaczamy "Zatrzymaj zadanie, jeśli..." .

9.Zatwierdzamy wszystko "OK".

Gotowe! Po zalogowaniu router Wi-Fi startuje automatycznie. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

masakra, to samo w 10 sekund :

1 - ściągasz to i rozpakowujesz do dowolnego katalogu : virtualrouter.codeplex.com/releases/view/58218

2 - uruchamiasz program, wpisujesz hasło jakie chcesz , klikasz

3 - i masz gotowe ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

masakra, to samo w 10 sekund :

1 - ściągasz to i rozpakowujesz do dowolnego katalogu : virtualrouter.codeplex.com/releases/view/58218

2 - uruchamiasz program, wpisujesz hasło jakie chcesz , klikasz

3 - i masz gotowe ;)

U mnie Twój program nie interpretuje zasad grup i ich zabezpieczeń więc i tak musiałem utworzyć sieć w Wierszu poleceń. Wyszedłem na to samo tylko, że nie każdy użytkownik przy takim błędzie wie co zrobić. Jeśli ktoś chce się nauczyć korzystać z komputera nie tylko w aspekcie grania w gry to powinien wiedzieć jak krok po kroku zrobić nawet taką rzecz. Nie ma potrzeby używać zewnętrznych programów skoro system Windows oferuję daną funkcje sam w sobie. :)

Opublikowano

U mnie nie bylo linijki hosted network supported (ani odpowiednika po polsku) jednak po ustawieniu sieci w cmd bylo niby ok. Ale prosze dokladniej punkt 4 bo u mnie cos to go***o daje

Jeśli poprawnie utworzyłeś sieć będzie ona widoczna w "Centrum sieci i udostępniania" zaraz pod połączeniem za pomocą którego łączysz się z internetem. Waże żeby nazwa zgadzała się z tym co wpisałeś w cmd, bo inaczej oznacza to, że sieć stworzyła się błędnie. Upewnij się czy tak jest. Co do punktu 4. Klikasz lewym przyciskiem myszy w "Centrum sieci i udostępniania" na nazwę połączenia za pomocą którego łączysz się z internetem. Jeśli to połączenie kablowe najpewniej nazywać się będzie "Połączenie lokalne", jeśli korzystasz z internetu mobilnego nazywać się będzie odpowiednio "PLAY, iPlus, Orange itp.". Gdy już otworzysz okno "Stan: [nazwa połączenia]" to wybierasz zakładkę "Właściwości", a następnie wybierasz zakładkę "Udostępnianie" gdzie zaznaczasz, że połączenie ma byś udostępnione, a z listy wybierasz to które stworzyłeś. Na tej liści będzie widniało jako "Połączenie lokalne (i dość wysoki numer)".

Opublikowano

OK, wszystko ustawilem.

Jest jeden problem - Laptop nie moze cos zlapac (przez rj45) internetu, a podczas proby polaczenia sie z wifi (tv, smartfon, tablet) caly czas trwa uzyskiwanie ip i nie moze zdobyc ip ;/

Opublikowano

OK, wszystko ustawilem.

Jest jeden problem - Laptop nie moze cos zlapac (przez rj45) internetu, a podczas proby polaczenia sie z wifi (tv, smartfon, tablet) caly czas trwa uzyskiwanie ip i nie moze zdobyc ip ;/

To oznacza źe sieć została źle utworzona. Teraz musisz otworzyć "Menadżer urządzeń" i w zakładce "Karty sieciowe" odinstalować wirtualną kartę którą utworzyłeś. Gdy karta będzie już odinstalowana spróbuj wszystko zrobić od początku, ale pamiętej, że nazwa nie powinna zawierać polskiech znaków i być oddzielona spacją jak i również o haśle dłuższym niż 8 znaków. :)

Opublikowano

A to działa jeśli jestem połączony już przez Wifi tzn. Mam w domu wifi i podłączyłem się laptopem. Da się tak zrobić, że laptop będzie "przekazywał, wzmacniał" sygnał czyli że internet przekazuje dalej?

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

A to działa jeśli jestem połączony już przez Wifi tzn. Mam w domu wifi i podłączyłem się laptopem. Da się tak zrobić, że laptop będzie "przekazywał, wzmacniał" sygnał czyli że internet przekazuje dalej?

Wiesz, że sam nie wiem. ^^ Nie próbowałem bo nie mam możliwości. Teoretycznie tak, można wykorzystać tę metodę do wzmocnienia sygnału takim sposobem, ale np. jeśli masz sieć Wi-Fi za pomocą której się łączy laptop to gdy użyjesz tej metody i jeśli sygnał tej pierwszej będzie wystarczająco silny to na dwolnym urządzeniu będziesz widział obie obie sieci, więc nie wiem czy jest sens w takim zastosowaniu. Chyba tylko w skrainych przypadkach problemu z sygnałem z routera. :)

Opublikowano

Chodzi o to ze nawet bez wifi tego dodatkowego nie lapie mi czasami net w laptopie podlaczany kablem. I nie lapie mi zasiegu, ktory ma mu dac internet, i pozniej tworze siec wifi z lapka i dupa, nie moge zlapac innymi urzadzeniami ip

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chodzi o to ze nawet bez wifi tego dodatkowego nie lapie mi czasami net w laptopie podlaczany kablem. I nie lapie mi zasiegu, ktory ma mu dac internet, i pozniej tworze siec wifi z lapka i dupa, nie moge zlapac innymi urzadzeniami ip

ja tez mam taki sam problem

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak to cholerstwo zrobic. Za pierwszym razem cos tam wyszlo, ale jak sie laczylem z ta druga siecia, to nie mialem internetu, mimo, iz urzadzenia pokazywaly, ze sie polaczyly. Przypadkiem w centrum sieci i udostepniania wzialem na to nowo utworzone polaczenie "WYLACZ" i nie mam pojecia co mam dalej zrobic.

Tak jak wyzej ktos wspomnial, pozniej odinstalowuje wirtualna karte sieciowa, ale jezeli chce zrobic wszystko od nowa to przy odpaleniu tej nowej sieci wifi jest napisane tak:

C:\Windows\system32>netsh wlan start hostednetwork

Nie można uruchomić sieci obsługiwanej.

Grupa lub zasób nie jest w odpowiednim stanie, aby można było wykonać żądaną operację.

DODAM TYLKO, ZE PO KAZDEJ PROBIE DEZINSTALACJI TEJ WIRTUALNEJ KARTY SIECIOWEJ, PO ODSWIEZENIU, NA JEJ MIEJSCE POJAWIA SIE NOWA I NIE MAM POJECIA JAK JA W KONCU USUNAC ;/. 

Moglby mi ktos pomoc ? Bardzo mi zalezy , aby to wszystko poprawnie skonfigurowac, poniewaz to by rozwialo moje problemy ze slabym zasiegiem rutera.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 6 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
  •  carbonx zmienił(a) tytuł na Laptop jako rozgłośnia Wi-FI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...