Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak włączyć komputer za pomocą klawiatury?

dragon45879

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie chodzi mi o włączanie komputera za pomocą klawiatury np. kodem: elo(i nacisnąć ENTER) i komputer się włącza ;)

Mój BIOS:

Brand: Phonenix Technologies, LTD

Version: Asus: P5VD2-VM/SI, Via P4M900/VT8237A, BIOS: 0103(26-0)

Date: 05/11/2007

Edit: Sry za błąd w temacie "Putanie"

Opublikowano

A w bajce były smoki ...

To nie jest możliwe z poziomu zwykłego użytkownika, to może (ale i nie zawsze) zrobić tylko jakiś baaardzo ogarnięty programista

Już możesz przestać o tym myśleć to nie jest możliwe.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nie zgodzę się z tobą ponieważ kolega (który mieszka bardzoooooooooooooooooooooo daleko) nie jest żadnym BARDZO DOBRYM programistą i to zrobił lecz mamy innego biosa więc ja tego sam nie zrobię a myślałem o TuT-ku na ten temat :(

Opublikowano

Pierwsze słyszę.

Jedna jak można to zrobić i może i kolega tak zrobił, próbując cię wkręcić i mieć beke.

Zrób tak zamiast zamykać system wprowadź go w tryb uśpienia wystukaj cokolwiek na klawiaturze i czary mary komputer się włącza.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Wbijasz do biosu > szukasz "Power Managment setup" > szukasz tam opcji "power on by keyboard" i ją aktywujesz (enabled) przełącz jej funkce run na password > teraz linijkę niżej masz pole "zmien haslo" (po en ale dokladnie nie pamietam jak to tam jest) > zmieniasz hasło > powtarzasz wpisane haslo > F10 > Y

i teraz spróbuj wpisać i zobacz czy działa

@up

to co napisał jest możliwe ale tylko z poziomu klawiatury PS2 gdyż jest ona w stanie ciągłego czuwania lecz diody led sie na niej nie świecą bo jest aktywna tylko linia standardowa, jakbyś wziął miernik to by było napiecie

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nie widziałem jeszcze takiego biosu, cóż fajnie wiedzieć, że coś takiego istnieje :D

Lecz chyba dalej nawet jeśli uaktywnimy tą funkcję w biosie klawiatura musi być pod PS2.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Tak lecz przejściówka USB - PS2 załatwia sprawa, jeżeli klawiatura jest standardowa bez dodatkowych przycisków i podświetlenia

Udało mi sie znaleźć film na którym jakiś typ robi dokładnie to co napisałem

a co do biosu to nie pamiętam jaka to wersja musi być ale raczej jakaś standardowa

Film

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Tak wystarczy ale to w kompie musi być wejście PS2 a w nowych kompach już takich nie ma.

@down. To mam jakąś zjebaną płytę w dwóch kompach, bo PS2 nie mam. Za to w starym kompie nie mam za to USB :P

Opublikowano

@up

Nie wiesz to nie pisz...

W praktycznie każdej najnowszej płycie jest jeszcze złącze Ps/2. Tylko jest to jedno złącze i do myszki i klawiatury.

Opublikowano

Pierwsze słyszę żeby odpalić komputer z klawiatury, widziałem już opcje nawet na kluczyk samochodowy czy też pilota. Znajdujesz kable odpowiadające przyciskowi power na obudowie, jeżeli posiadasz klawiaturę multimedialna, to demontujesz kabel lub ciągniesz nowy z obudowy od powera, i zrywasz ściezke odpowiedzialna za jakis przycisk multi medialny na klawiaturze i łączysz z odpowiednikiem power'a, odpalisz w taki sposob. Lecz bedziesz musiał usb pociągnąć i kabel od powera, i oczywiście klawiatury nie odepniesz juz od PC, bo bedziesz mial kabel z plyty wyprowadzony, chyba ze zastosujesz jeszcze jakaś złączkę w połowie kabla, za biurkiem to wtedy masz możliwość odpięcia klawiatury. Jezeli nie rozumiesz mojej logiki to już inaczej nie wiem jak chcesz to Ci wytłumaczyć. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...