Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co grozi za wstawienie czyjegoś zdjęcia.

KurczakSwaj5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, co grozi za wstawienie czyjegoś zdjęcia do internetu, a dokładniej modyfikacji

jego z zdjęcia (z fb) i wstawienie go przerobionego do sieci? Wiążą się z tym jakieś surowe

konsekfęcje, czy po prostu nakaz usunięcia?

Opublikowano

Jeżeli ta osoba tego nie widziała i nie zgłosiła to się nie martw. Jak to zgłosiła to musisz to usunąć i coś tam poniesiesz ( w trudnych sprawach widziałam )

Opublikowano

Hmm, trudne sprawy mnie bardzo nie interesują. Ta osoba to widziała, jak i kilka innych osób. Weźmy powiedzmy, że

zgłosił - czy mogę nadal ów zdjęcia używać z zacenzurowaną twarzą? Tj. oczy. I jeśli chodzi o odpowiedzialność

karną - czy może być i jakie skutki?

Opublikowano

Same oczy możesz użytkować, odpowiedzialność karna zależy od tej osoby, może Cię pozwać na policję o prawa autorskie że wstawiasz jej zdjęcie bez jej zgody.

Opublikowano

Trudne sprawy to wymyślony program,nie mający pokrycia w rzeczywistości.

Co do tematu,na Facebooku,podczas rejestracji akceptujesz zgodę na upublicznianie zdjęcia na innych stronach. Ale nie wiem jak to zinterpretować,w tym przypadku.

Opublikowano

To jest wykorzystywanie czyjegoś wizerunku bez zgody drugiej osoby. Jeśli zrobiłeś to raz, to i tak dasz radę się wywinąć i wątpię, aby jakiś zwykły człowiek (mało znany, żaden celebryta) mógł się oto spiąć. To jest bodajże rok pozbawienia wolności w zawieszeniu lub kara grzywny na konto osoby, której wizerunek "ukradłeś." Ogółem, nie szukaj spin i postaraj się usunąć to zdjęcie, a będzie okej.

Opublikowano

nie grozi ci nic bo udostępniło to zdjęcie na fb więc NIC CI NIE GROZI

a jak jeszcze cenzura tym bardziej

rarafag

nlr

brony on

Opublikowano

Jeśli to po prostu wykorzystałeś to konsekwencji nie będzie. Możliwe, że nawet nie będzie trzeba usuwać.

Ale jeśli jest to jakaś przeróbka i jest to definitywnie do obrażenia/poniżenia/wyśmiania tej osoby to konsekwencje mogą być. Nie wiem konkretnie jakie, ale coś może grozić.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jakie kurwa gnoje durne tutaj siedzą... Tutaj rozchodzi się o ochrone wizerunku a nie żaden stalking... Używać pojęć, których się nie zna, dalej gimbusy!

Jeśli on to zobaczy i mu się to nie spodoba może wzywać do usunięcia swojego zdjęcia przez administracje.

A kiedy to nie skutkuje wówczas mogłby iść do prawnika i sprowadzić to na drogę sądową.

Ale w Twoim przypadku skończy się usunięciu avatara oraz ewentualnym zbanowaniu konta.

Opublikowano

Jak zażąda usunięcia zdjęcia i to zrobisz, to nic ci nie grozi. Jak się nie posłuchasz well... Na początku administratorzy serwerów powinni je usuwać, a jak to nie daje rezultatów... To poszkodowany ma prawo dochodzić swych praw, na drodze sądowej.

Opublikowano

Na chuj chcesz wykorzystywać zdjęcie kogoś innego?

Pewnie sobie ustawisz na profilowe?

Jeśli ta osoba zobaczy swoje zdjęcie np. na FB to zgłosi do admina, później na policję (przynajmniej ja bym tak zrobił)

Opublikowano

Chodzę w bluzie z twarzą Chestera Benningtona i teraz się boje czy nie posiedzę parę ładnych lat za to że pokazuje czyjąś twarz..

Ty naprawdę nie widzisz w tym różnicy, czy jesteś aż tak tępy?

Jak ty zauważył byś mnie w bluzie z twoją twarzą to rozumiem, że przeszedłbyś koło mnie obojętnie?

Opublikowano

Jak ty zauważył byś mnie w bluzie z twoją twarzą to rozumiem, że przeszedłbyś koło mnie obojętnie?

nie przeszedlby, piesel by go zjat

Opublikowano

spokojnie nic Ci nie grozi ...

Chyba ,że osoba pod każdym zdjęciem napisała by ,że wszelkie prawa zastrzeżone . Zabronione jest udostępnianie , kopiowanie w celach prywatnych.

Opublikowano

Mam pytanie mam zdjęcie klasowe i publikuje je.. no to to jest twoim zdaniem przestępstwo?

Opublikowano

Mam pytanie mam zdjęcie klasowe i publikuje je.. no to to jest twoim zdaniem przestępstwo?

To też jest całkiem inna sytuacja, bo Ty jesteś na tym zdjęciu.

Art. 81.

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, (W tym przypadku bluza z Chesterem) jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...