Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zintegrowana Karta Intela zmiana na Radeon pls help!

RegeMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Znajomy ma Zintegrowaną grafę od intela i dodatkową Radeona. Chcę aby domyślną kartą była ta druga. Miałem podobny problem ale w Nvidi łatwiej to zmienić. Czy mógłby mi ktoś streścić jak ma on zmienić domyślną kartę na Radeona?

Opublikowano

Podłącz radeona do płyty głównej i monitor to tego radeona i powinno śmigać.

6789550154.png

Opublikowano

To się automatycznie przełącza przy większym obciążeniu.

Tia tylko w grach gdzie ja mam 100fpsów mój znajomy ma 30-20 a jego komp nie odbiega latami świetlnymi od mojego i jakoś do tej pory się nie przełączyło jak stwierdziłeś automatycznie...

Opublikowano

Więc w ustawieniach musi coś być nie tak.

Najprościej by było jak byś dał tu zdjęcie jak wygląda menu ustawień od karty grafi.

( nie mam radeona więc nie wiem ;x )

A powiedz mi jeszcze czy tryb "oszczędzania energi" w ustawieniach jest wyłączony ? Bo jeśli tak to możliwe że nie chce się przełączyć na radka bo chce oszczędzać energie

wchodzisz w niego taką ścieżką :

panel sterowania --> sprzęt i dźwięk --> opcje zasilania.

graphic.png
Opublikowano

Jest dużo pavillonów G6

Niech poda konkretny model, bo się nagle okaże, że jego laptop to złom.

graphic.png

Opublikowano

Więc w ustawieniach musi coś być nie tak.

Najprościej by było jak byś dał tu zdjęcie jak wygląda menu ustawień od karty grafi.

( nie mam radeona więc nie wiem ;x )

A powiedz mi jeszcze czy tryb "oszczędzania energi" w ustawieniach jest wyłączony ? Bo jeśli tak to możliwe że nie chce się przełączyć na radka bo chce oszczędzać energie

wchodzisz w niego taką ścieżką :

panel sterowania --> sprzęt i dźwięk --> opcje zasilania.

A oto panel Radeona. Co do pytania Haitza to w poniedziałek będę u kumpla bo nie koniecznie wie gdzie to jest napisane.

il5e.png
Admin Cienia
Opublikowano

Człeku. Ty tutaj nie masz co grzebać, myślisz że skonstruowali to tak byś TY (producent zakłada z góry że nie potrafisz obsługiwać się jakim kolwiek sprzętem) musiał ustawiać karty ? NIE !! Karty działają obie i to system przydziela kiedy ma być aktywny, jak ustawiasz tryb wysokiej wydajności to cały czas dwie są aktywne a proc może być wykorzystany do 100% swoich możliwości. Tutaj może tylko pomóc najnowsze oprogramowanie bądź droga wymiana jeśli fizycznie została uszkodzona.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Człeku. Ty tutaj nie masz co grzebać, myślisz że skonstruowali to tak byś TY (producent zakłada z góry że nie potrafisz obsługiwać się jakim kolwiek sprzętem) musiał ustawiać karty ? NIE !! Karty działają obie i to system przydziela kiedy ma być aktywny, jak ustawiasz tryb wysokiej wydajności to cały czas dwie są aktywne a proc może być wykorzystany do 100% swoich możliwości. Tutaj może tylko pomóc najnowsze oprogramowanie bądź droga wymiana jeśli fizycznie została uszkodzona.

Tiaaaaa... Bardzo mądra wypowiedź lecz muszę ci odpowiedzieć za przeproszeniem gówno prawda. Skoro karty działają obie to czemu gdy ja miałem problem to Gra czytała kartę zintegrowaną? I tak skoro fabrycznie są takie karty montowane to powinienem mieć wzgląd na to, której chce używać a nie tą którą mi ktoś z góry narzuci

Opublikowano

Tiaaaaa... Bardzo mądra wypowiedź lecz muszę ci odpowiedzieć za przeproszeniem gówno prawda. Skoro karty działają obie to czemu gdy ja miałem problem to Gra czytała kartę zintegrowaną? I tak skoro fabrycznie są takie karty montowane to powinienem mieć wzgląd na to, której chce używać a nie tą którą mi ktoś z góry narzuci

To skąd wiesz, że to integra jest? Pewnie ten radeon słaby nie widać różnicy

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Admin Cienia
Opublikowano

Gówna prawda w twoim przypadku. Takie coś nie powinno mieć miejsca, więc po prostu miałeś pecha. Uważaj bo producent da tobie możliwość wyboru która karta ma działać tylko i wyłącznie.

Opublikowano

Gówna prawda w twoim przypadku. Takie coś nie powinno mieć miejsca, więc po prostu miałeś pecha. Uważaj bo producent da tobie możliwość wyboru która karta ma działać tylko i wyłącznie.

To ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi prawda? Przynajmniej przy karcie Nvidi masz wybór który program ma działać na jakiej karcie....

To skąd wiesz, że to integra jest? Pewnie ten radeon słaby nie widać różnicy

Hmyyy bo w menadżerze urządzeń karta graficzna z nazwą Intel HD Graphics Family nie pojawia się przypadkiem?

Admin Cienia
Opublikowano

To ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi prawda? Przynajmniej przy karcie Nvidi masz wybór który program ma działać na jakiej karcie....

Hmyyy bo w menadżerze urządzeń karta graficzna z nazwą Intel HD Graphics Family nie pojawia się przypadkiem?

Tak, można, miałem jednak co innego na myśli. Zawsze zintegrowana się pojawia, nawet jak wybierzesz w nvidia odpalanie za pomocą nvidia to i tak będzie zaintegrowana.

Opublikowano

Tak, można, miałem jednak co innego na myśli. Zawsze zintegrowana się pojawia, nawet jak wybierzesz w nvidia odpalanie za pomocą nvidia to i tak będzie zaintegrowana.

Tak. Tylko gdy zmienimy to tak jak w Nvidi to ona wtedy odpowiada za program co widać przy efekcie w FPS-ach. Znajomy usiadł do drugiego kompa (brata) z kartą Nvidia, ustawił takową kartę i z 20-30 fpsów tam skoczyło do 120 a tam proc jest i3 a on ma i5

Admin Cienia
Opublikowano

Dziwi mnie to bardzo gdyż wiem że jest ta opcja ale sam nigdy z tego nie korzystałem bo system zawsze odpowiednio mi przydziela.

Opublikowano

Tak. Tylko gdy zmienimy to tak jak w Nvidi to ona wtedy odpowiada za program co widać przy efekcie w FPS-ach. Znajomy usiadł do drugiego kompa (brata) z kartą Nvidia, ustawił takową kartę i z 20-30 fpsów tam skoczyło do 120 a tam proc jest i3 a on ma i5

Ja tu czegoś nie rozumiem, z jakiej racji porównujesz PC do laptopa? ( chyba że jestem w błędzie ).

Słabszy PC, będzie wydajniejszy od takiego laptopa co ty masz.

A podaj jeszcze jaką tą nvidie ma w kompie.?

graphic.png
Opublikowano

Ja tu czegoś nie rozumiem, z jakiej racji porównujesz PC do laptopa? ( chyba że jestem w błędzie ).

Słabszy PC, będzie wydajniejszy od takiego laptopa co ty masz.

A podaj jeszcze jaką tą nvidie ma w kompie.?

Z takiej racji że drugi "KOMP" też był laptopem??

(Nie ma znajomego postaram się dzisiaj wyciągnąć wszystkie dane)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...