Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne zegary w Karcie Graficznej

MixxxMaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zauważyłem że moje obecne zegary na karcie graficznej są o wiele mniejsze niż na podstawowych zegarach.

Oto screen:

czxu.jpg

Nie wiem czy tak jest dobrze ale mnie to bardzo zdziwiło :/

4455415860.png

lenovo

2.4GHz / 710M / 4GB / 1TB

Opublikowano

Tak podczas spoczynku zaraz zrobię w czasie gry w bf p4f na niskich/średnich.

Spadki np. w mc są mocne np. na płaskiej mapie 140-70 się wacha (fast, short) na normalnej 70-30 lub mniej.

HW Monitor w spoczynku :

kazm.jpg

Widzę, że są wysokie temperatury. Miałem tylko włączoną przeglądarkę.

P.S Dodam że to Laptop i pasta termoprzewodzącą nie była nigdy zmieniana. A kiedyś laptop chodził jak marzenie.

Na baterii xxjc.jpg mam wysoka wydajność.

4455415860.png

lenovo

Opublikowano

Możesz wytłumaczyć jak to zrobić? W bios mniej więcej wiem jak wejść. A czy da się zaktualizować bios? I ile on waży?

Aktualne FPS'y (fast, short +16) 40,17,30,38,60,50,23,47,63,74,50

4455415860.png

lenovo

Opublikowano

Temperatury w stresie:

ddhh.jpg

Grałem tydzień temu w GTA4 na low + 1024x1xxx 30-40FPS czasami tekstury na medium 25-30FPS ale dało się grać teraz na low 800x600 20-30FPS :/ Dodam kwza.jpg

4455415860.png

lenovo

Opublikowano

dobrze że dodałeś ;d, zapchany dysk także spowalnia prace systemu / gier.

Ja zapchałem u siebie z 130gb do 40 w 2 dni. ( ehh masakra :D ).

i tera tak zamula :/.

Formatnij dysk powinien szybciej chodzić, ustaw oszczędzanie energi na "off" i graj na podłączonym kablu :D.

graphic.png
Opublikowano

Kabel podłączony mam i wysoka wydajność. Myślę że coś usunę z dysku (dużo)

4455415860.png

lenovo

Admin Cienia
Opublikowano

Pewnie masz oszczędzanie energii w karcie graficznej tzn. karta oszczędza na energii i stąd te taktowanie. Zresetuj bios i będzie jak kiedyś

Przecież pisze że ma na WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ.

Najlepiej to zresetować go, wyciągnij bateryjkę z płyty głównej, a po chwili włóż.

Boże.. co ty mu polecasz..

@Topic

Ogarnij syf na kompie, powyłączaj procesy, usuń śmieci, sprzątnij rejestr, zaktualizuj sterowniki. Albo system uznaje że Ty nie potrzebujesz więcej mocy w danej chwili.

PS;

U mnie na laptopie w stanie spoczynku temperatury są o 20 stopni niższe !! Więc jednak coś ci się na tym kompie smarzy.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Procesów jest mało, śmieci usunę, a sterowniki są najnowsze + dałem skan cclener + skan rejestru. Temperatury kiedyś były 39*C jak nawiewałem pompką nożną xD Jak włączam gry to zegary nie zmieniają się :/

4455415860.png

lenovo

Admin Cienia
Opublikowano

Tak powinny wyglądać temperatury przy "WYSOKIEJ WYDAJNOŚCI" I mniej więcej taka liczba procesów po sprzątnięciu.

1377372591-U20947.png

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

D&G:

Na tym C2D w życiu nie osiągnie takich temperatur w stresie w dodatku, że 3450M jest grzejącą się kartą.

Na mojej grzałce DV5 z Turionem i 3450M na pokładzie mam niestety taki sam problem, że karta osiąga tylko połowę swoich taktowań(250/500)

Opublikowano
start -> msconfig.exe
zakładka usługi, ukryj wszystkie usługi firmy microsoft, to co zostanie wyłącz (wszystko)
zakładka Uruchamianie, zostaw to co Ci potrzebne przy starcie systemu (gg, skype) resztę wyłącz
po tym dajesz OK.
Do tego program Odkurzacz, wyczyść wszystko wszystkimi opcjami

Co do taktowań spróbuj w catalystach coś poprzestawiać, jeśli nic nie ma to może przypadłość tej karty tak jak Anoizm napisał

Opublikowano

Przecież pisze że ma na WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ.

Boże.. co ty mu polecasz..

@Topic

Ogarnij syf na kompie, powyłączaj procesy, usuń śmieci, sprzątnij rejestr, zaktualizuj sterowniki. Albo system uznaje że Ty nie potrzebujesz więcej mocy w danej chwili.

PS;

U mnie na laptopie w stanie spoczynku temperatury są o 20 stopni niższe !! Więc jednak coś ci się na tym kompie smarzy.

Sory, że się wętnę, ale ja napisałem pierwszy, a on potem napisał, że ma wysoką wydajność. ;) Chciałem, żeby bios zresetował, jak miał ten tryb -.- . Napisałem pierwszy, on drugi

Opublikowano

@TrueFaith w msconfig już dawno tak zrobiłem i dzisiaj zobaczę czy coś nowego nie doszło w uruchamianie. Odkurzaczem też spróbuję.

Co do Taktowań to próbowałem podbić na te same zegary lecz gry włączyłem grę to monitor(w laptopie) zrobił się czarny i musiałem go zresetować. Gdy podbiłem o 150 Mhz rdzeń GPU i 100 Mhz pamięć zaczeły się pojawiać dziwne paski. Gdy podbiłem o 100 rdzeń i 50 pamięć to było stabilniej, ale wachania nadal były tylko o mniejsze np. 70,80,40,50,70,60,40

Co do wyciągnięcia baterii od biosu. Nie mam pojęcia gdzie ona jest :/

4455415860.png

lenovo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...