Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Crossfire 7970

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Ja z pewnym pytaniem.
W czeluściach internetu szukałem informacji na temat procesora, który nie dławiłby się przy obsłudze crossfire podanego w temacie (7970).
Niestety odpowiedzi na dręczące mnie pytanie nigdzie nie mogłem odnaleźć.
Konkretne modele mnie ucieszą, aczkolwiek jeśli ktoś powie w jaki sposób mogę sprawdzać procesory pod tym względem, na jakie parametry patrzeć byłbym w siódmym niebie :D

Wiem, że zasilacze od minimum 750W, to było wszędzie, ale nie wiem jaki procesor.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

i5 podkręcona @4,5GHz ale tutaj nawet @stock by wystarczyłby, bo prawie żadna gra nie zużywa i5 (sam mam i5 i najwięcej brało w F1 2013, a jak wiecie ta gra "opiera" się na procesorze). Zasilacz wystarczyłby 650W najlepiej z GOLDEM, bo seria hd7xxxx bez oc nie jest jakoś prądożerna.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Czyli główna wartość, na którą trzeba patrzeć to taktowanie ?
Jeśli tak to 3,5 Ghz w górę wnioskuję ?

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Nie, nie patrzy sie na taktowanie.

Taki i5 2500K styknie.

Albo i5 3570K.

Zresztą każdy i5 zaczynając od drugiej generacji ogarnie.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

A mój kochany E5540 ?
Kręcony aktualnie do 3,6 Ghz

Pewno lipa ^^

Jak nie na taktowanie to na co ? Wiedzy nigdy za wiele ;p

Opublikowano

Seria, model itp. Zresztą Crossfire nie opłaca się robić

Opłaca, nie opłaca jak można tanio dostać karty to się opłaci zawsze :)

Wiem, że dołożenie drugiej karty to ok 30-50% przyspieszenia także zawsze coś ;p

Seria, model - tylko jak rozpoznać serię, model ? Bo chyba nie jest powiedziane, że ten model przez to, że się zwie tak poradzi sobie z Crossfire :)

Opublikowano

No właśnie tak to jest :D

Patrzy sie na testy, benchmarki i różne artykuły sprawdzające np dany procesor.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

No to chyba lipa, bo testów z moim prockiem to chyba nigdzie nie ma :)

Ktokolwiek widział ktokolwiek wie ? :D

Opublikowano

Na twoim procku jedna hd7970 by obniżała wydajność całokształtu przez procesor. Tak jak wspomniał kolega z góry, każdy i5 zaczynając od drugiej generacji styknie ;)

PMK3yt4.png

Opublikowano

Na twoim procku jedna hd7970 by obniżała wydajność całokształtu przez procesor. Tak jak wspomniał kolega z góry, każdy i5 zaczynając od drugiej generacji styknie ;)

//Edit Chociaż skoro przebiłem i2500k + 7970 na naszym forumowym rankingu to nie wiem jakim to cudem mi się udało :(

Obniża aktualnie, chociaż po podkręceniu nie aż tak bardzo jak bez niego ;(

Czekam aż 2011 trochę z ceny zejdzie i może w przyszłym roku będzie wymiana płyty głównej i procka, bo na socket 1366 aktualnie chyba nie ma co kupować niczego :)

Opublikowano

Po co 2011? Nie lepiej 1150, i5 z K i kręcić do @4,5?

Po to żeby trzymać proca bardzo długo? S2011 to mega wydajna, ale też i bardzo droga podstawka. Najciekawiej zapowiada się model 4820K, który będzie wydajniejszy niż jego starszy brat (i7 3820), będzie miał odblokowany mnożnik i najprawdopodobniej będzie tylko 100-200zł droższy niz 4770k, co przy obecnych cenach wyjdzie na to samo(CPU+MOBO), więc jest na co czekać.

Opublikowano

Tylko jaki model ? 3570K ? Jaką płytę do niego ?
Kupno płyta + procek trochę boli :(

Swoją drogą jak się przerzucać to chyba zawsze warto na nowe technologie, żeby jak najdłużej na nich usiedzieć :)

To kup pod LGA 1155.

A twój procesor nie ogranicza lekko tylko karta przy nim śpi..

Jeszcze raz pytam dlaczego 2500k + 7970 ma mniejszy wynik w Catzilli niż mój E5540 + 7970 ?
Różnica mała, ale jedna wyższy.

Opublikowano

Jeszcze raz pytam dlaczego 2500k + 7970 ma mniejszy wynik w Catzilli niż mój E5540 + 7970 ?

Różnica mała, ale jedna wyższy.

Gra się w gry, a nie benchmarki. W Catzilli procesor nie wpływa znacząco na wynik.
Opublikowano

Gra się w gry, a nie benchmarki. W Catzilli procesor nie wpływa znacząco na wynik.

No nareszcie jakiś argument ! Dziękuję :)

Czyli czekać do 2011 i inwestować.

Ew. jeśli nadarzy się okazja na zakup 990x na 1366 to co wypadnie lepiej ?

Cuda się zdarzają xD

Opublikowano

990X w grach jest podobnej wydajności co reszta i5(2 gen wzwyż) z jedną różnicą, że tam gdzie gra wykorzystuje HT to tam będzie lepiej.

IMO nie opłaca się pakować w 990X. Jak chcesz już 1366 to upoluj sobie i7 920 D0 za 350zł, do tego płytę z dobrą sekcją(Bloodrage X58 poszedł za 180zł :P) i chłodzenia pokroju Macho BW. Wyjdzie taniej niż 990X, a będzie to samo, ale nie gwarantuje, że uciągnie to CF7970.

Opublikowano

Ten crossfire to tylko pytanie czysto teoretyczne było :)
Poczekam jeszcze trochę, do przyszłego lata się pomęczę odłożę kasę i polecę z 2011, a tak przyszłościowo :)

Chłodzenie u mnie to Thermaltake Tower112, więc nie narzekam :)

Dzięki wszystkim za pomoc i odzew, temat można zamykać.

Opublikowano

Nie rób crossfire, jest sporo problemów z płynnością, sterownikami, zgodniością z grami etc. - za dużo problemów będziesz mial, lepiej jedną mocna grafike kupic

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

Jak s2011 to 3930k + semi wodne / zestaw wodny dobre mb i mozna uzyskac wiecej niz 3960x (bo to ten sam procek, ale mniejsze mhz'e i zablokowany czesciowo mnoznik, ktory wciaz jednak pozostawia sporo mozliwosci oc i nie ma sensu doplacac do 396/70x bo i tak wiecej nawet nie wykrecisz bo 3930k mozna dalej krecic niz pozwaja temp. gdyby nie temp. (w sumie w duzo wyzszym cisnieniu czemu by nie sprobowac podkrecic z 150*c ;d)

Opublikowano

(bo to ten sam procek, ale mniejsze mhz'e

3960X ma większą pamięć L3.

i zablokowany czesciowo mnoznik, ktory wciaz jednak pozostawia sporo mozliwosci oc

Mylisz się. Przyblokowany multiplier jest w 3820. Natomiast 3930k, jak i 3960X mają w pełni odblokowany multiplier.

Opublikowano

No tak, ale jednak tej wiekszej pamieci sie nie odczuwa chyba ze rendering 100gb 5-6h nagrania i wiecej to kilka-nascie minut roznicy ew. wiecej pkt w benchmarku

Dobra, moj blad co do multipliera ale nawet jakby na 120-150 byl zablokowany w jednym to i tak tylko temp. aktualnie ogranicza oc nie mozliwosci prockow ;d

Ps. Ciekawe czy zwiekszenie cisnienia spowodowaloby mozliwosci oc mimo wiekszej temp.? Wg mnie przy znacznie wiekszym cisnieniu w procesorze/calej budzie to byloby calkiem bezpieczne pracowanie procka na 180*C ale nawet nie wiem w sumie czy to byloby mozliwe

Opublikowano

Nie rób crossfire, jest sporo problemów z płynnością, sterownikami, zgodniością z grami etc. - za dużo problemów będziesz mial, lepiej jedną mocna grafike kupic

aktualnie nie ma żadnych prolbemów wydajność po dołożeniu drugiej grafiki wzrasta od 80% do 120% w nowych tytułach także warto, problemów z płynnością nie ma, podobnie jak zgondnością z grami, jak masz zamiar pisać takie głupoty to nie pisz w ogóle

co do tematu i5 jak ktoś już wyżej wspomniał, wykręcona najlepiej, zasilacz jakiś 650W Gold renomowanej firmy(Enermax,Seasonic,BeQuiet) da radę pociągnąć luzem

Opublikowano

Ostatnio to poprawili ;)

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...