Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Automatyczne OC :o

JEBANYKOZAK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeesc!

Dzisiaj zauwazylem, ze w menu mojej plyty glownej moge ustawic automatyczne OC GPU czyli jakis tryb power gaming (lub jakos tak). Czy jest szansa, ze cos sie zjebie przy uzywaniu tego? Mam deusa g1 600w, gtx770 od gigabyte(windforce) i MOBO msi b75ma-e33.

Opublikowano

Nie używaj automatycznego OC, podniesie ci napięcia z kosmosu i będzie grzał się proc.

@edit

Jak już to tylko tryb Turbo intela.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Jak dla mnie to kolejny syf, jak każdy tryb auto OC. pobaw się sam, teraz większość kart ma odblokowane napięcia spod systemu więc nawet nie trzeba ruszać BIOS'u karty.

Opublikowano

Ja bym zaczął standardowo od znalezienia czyichś ustawień i spróbowania ich u siebie. Oszczędzisz dużo czasu, możliwe że nawet wyciśniesz więcej. Kwestia zaopatrzenia się w program

Opublikowano

Sciagasz Evga precision X zwiekszasz napiecie stopniowo do maximum jak temp po graniu 15-20m nie przekraczaja 60*C to zaczynasz zwiekszac taktowanie rdzenia po 50mhz pierw, pozniej 15-20mhz i znow 20min grania i sprawdzasz czy wszystko jest ok, czy 0 bledow (bez programu tez da sie stwierdzic w ten sposob latwo) pozniej jak zaczna wystepywac bledy cofasz do ostatniej dobrej wartosci rdzenia i tak samo robisz z pamiecia.

Opublikowano

@UP Jakby tak ludzie podkręcali sprzęt to nie bilibyśmy rekordów 8-9 GHz tylko 5GHz ^,^ W takie po 15-20 mhz zwiększanie to się bawiło jak GPU miały po 300-400 MHz, teraz niektóre karty robią +50% standardowych zegarów. Ja wolę wywalić ustawienia na wysoką wartość i potem w razie błędów zmniejszać lub zwiększać gdy ich nie ma.

Opublikowano

Ja zaczynalem tym sposobem i jak ktos jeszcze nie ma doswiadczenia to lepiej spokojnie a pisalem ze pierw po 50mhz pozniej juz przy 30% wiekszych taktach jest juz lepiej zwolnic z mhz. A rekordy JESZCZE nie doszly do 9ghz ;p poki co oscyluja 8,5ghz

W sumie jak nie ma bledow to i tak wyzsze taktowania moga spowolnic gpu/cpu

Opublikowano

1. W razie czego zresetujesz i bedzie OK, ale utraty to nie daje jesli powodem nie jest spalenie tej gpu. No, chyba, ze gwarancja jakiejs mniej znanej firmy inaczej ma, ale popularniejsze maja tak.

2. Niewiele da, bo to jest max oc bez zwiekszania napiecia zawsze a czasami jeszcze zaokraglane do tego zeby zamiast np. 1617mhz to zeby bylo 1600 mimo iz 1617 moze byc spokojnie, wlasne oc zawsze the best ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...