Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Czym sie rozni dedyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dedykowany to taki gdzie masz całą maszynę/komputer przeznaczony dla użytkownika, który takowy serwer kupuje, a ten "slotowy" o to rozumiem chodzi o VPS, gdzie jeden komputer dzieli się na wielu użytkowników. Różnica taka, że dedyki są droższe, ale są lepsze, bo stabilniejsze i przykładowo postawisz sobie TS'a i forum serwera (chyba na każdym można, na pewno na tym na którym ja mam serwera można...)To moja wiedza, niech mnie ktoś poprawi jeśli gadam bzdury. ;)

Opublikowano

Serwer dedykowany to cała maszyna tak jak kolega wspomniał jest to cząstka komputera o wysokich parametrach za cenę ~ 150zł

Dzięki takiej maszynie, może postawić dowolną grę MInecraft, Counter-Strike 1.6, GMP, SA itd. Ponadto, może stworzyć stronę na własne potrzeby, oczywiście wszystko musisz wiedzieć jak zabezpieczyć, zainstalować itd.

Odpowiednikiem takiego mniejszego Dedyka jest VPS ( Virtual Private Server )

A co do hostingów, to masz duże ograniczenia, czyli ilość slotów, ramy, lagi, obciążenie serwera spowodowane więcej serwerów na maszynie oraz podporządkowanie się usługodawcy serwera :)

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Tak. Oczywiście możesz mieć dedyka od ok 20 do nawet kilku tysięcy zł miesięcznie, wszystko zależy od parametrów maszyny.

Opublikowano

Powiem tak. Na dedyku masz ram prawdziwy oraz ram SWAP. Masz pełną kontrole.

A na serwerze slotowym dostajesz zapewnie serwer o ograniczonych parametrach.

---

Na serwerach slotowych najczęściej jest tak że tworzą pod serwery które maja pełnić role s1, s2, s3, s4 itd...

A na serwerze dedykowanym nie dosyć że jest to bardzo tańsze. Ponieważ jak dobrze trafisz to możesz dostać slot nawet za 30gr - 50gr. :)

Ja ci powiem tak zgłoś się do mnie ja ci wycenie oraz zainstaluje serwer na maszynie itp. (PW)

----------------------

@Jakpok

Przepraszam ale dedyka za 20zł pod minecrafta, to się nie opłaca :)

A już za np: 50zł, to możesz dostać:

INTEL ATOM ( Nie słuchaj innych, lekko uciągnie nawet 40 slotów)

4GB RAM

Łącze: 100Mb/s

TWORZĘ STRONY INTERNETOWE: PHP, HTML, CSS, JQUERY

SZABLONY PSD DO ZAKODOWANIA PISAĆ DO MNIE ! 

Cześć, napisałem coś chciałbyś się odwołać albo zacytować daj: @.eNdox

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...