Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pare pytań dot. Windowsa, Kompa...

MrHornorxDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

1 pytanie. Czy jeżeli mam kupioną orginalną wersje win 7, i użyłem tego na lapka, czy dam rade wbić też to na stacjonarnego? Czy windows się "zużywa"?.

2 Pytanie. (problem) Mam taki oto problem, że gdy odpalam komputer(win xp) Odpala się on ok.10minut. Pierw wszystko dobrze, wybieram konto, zaznaczam ok, mam black screan z kursorem przez ok. 5minut, potem mam tabelke windowsa, z napisem "Trwa wczytywanie ustawień osobistych" czy coś w tym stylu, potem mam przez sekundy black screan z kursorem i odpala się komputer, ale też skype np. włącza się po minucie.

3 pytanie (problem) Gdy komputer działa, jak ma działać komp za 800zł, mam zwiechy kompa, trwające średnio 5-10minut. Nic wtedy nie mogę zrobić, komp poprostu się zwiesza, teoretycznie coś tam mogę robić, lecz po minucie zwiech zcina się totalnie. Po 6minutach tak średnio all się ogarnia i komp działa bez zastrzeżeń. Od czasu do czasu program same się wyłączają... np, dzisiaj po ok. godziny pracy tacie wyłączył się bez jakiegokolwiek zapisania program.

Proszę o pomoc...

Formatu sam nie zrobię.

Opublikowano

Kiedy ostatnio formatowany był system? Możlwe że komputer jest zapchany masą bezużytecznych programów, gier itp. Masz antivirusa? Możliwe także że się przegrzewa. Sprawdź jakimś programem temperatury podzespołów (hwmonitor, coretemp - google nie gryzie)

Opublikowano

Na początku zrób to:

Defragmentacja dysku, czyszczenie ccleanerem, wyłączenie zbędnych programów z autostartu, odinstalowanie nie potrzebnych programów, sprawdzenie dysku programem crystal disk info a tak że przeskanowanie komputera antywirusem.

A co do windowsa to przeczytaj sobie to

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-vista/activating-windows-frequently-asked-questions

A to zdjęcie wstaw na inny serwis na którym da się zobaczyć obrazek bez ściągania.

Opublikowano

Defragmentacja czyli: Start > akcesoria > narzędzia systemowe > defragmentator dysków. Ściągnij też program Ccleaner i przeczyść komputer.

Opublikowano

Defragmentacja nic nie usuwa, a uporządkowuje dane na dysku. Gdy nigdy nie robiłeś defragmentacji to teraz może trochę poprawić działanie systemu.

Opublikowano

Tak długo nie robiles to się nie dziw ;d Pobierz jeszcze program tune up, wyczyści rejestr i inne rzeczy.

Opublikowano

Tak wgl masz chyba czujniki na płycie uszkodzone, bo pokazują -40 stopni ;p

A defragmentacje można se na noc zostawić i można tam chyba zaznaczyć że po zakończeniu wyłączyć komp.

graphic.png

Opublikowano

Jakbys czesciej zajmowal sie tym pc to by ci czujniki prawdopodobnie dzialaly i bysmy mieli prawidlowe pokazanie chyba ze ten 1.28v na lini +12v jest prawdziwe.. to ten pc nie mial by prawa wlaczyc sie z 50x nizszymi taktowaniami,,

Opublikowano

Jakbys czesciej zajmowal sie tym pc to by ci czujniki prawdopodobnie dzialaly i bysmy mieli prawidlowe pokazanie chyba ze ten 1.28v na lini +12v jest prawdziwe.. to ten pc nie mial by prawa wlaczyc sie z 50x nizszymi taktowaniami,,

Programy nigdy nie pokażą ci poprawnie napięcia, jedynie miernikiem można prawidłowo zmierzyć napięcie. To że czujniki nie działają to też nie jest wina nie zajmowania się komputerem po prostu mogły się zepsuć. I jak się na tym w ogóle nie znasz to przestań pisać... bo już kolejny raz wypisujesz kompletne bzdury.

A co do tematu to pokaż też jakie są temperatury gdy komputer jest pod obciążeniem. I tak jak wyżej inni pisali model zasilacza.

Opublikowano

Nie, zeby cos, ale na mojej plycie wskazania sa dokladnie takie same co miernikiem pod obciazeniem mocnym czasami 0,02-0,04v inne tyle ze jest regularnie czyszczone wszystko u mojego kuzyna na starym zlomie 5-7 lat nie sprzatany nie dzialaja czujniki moj jeszcze starszy pc 5-6 lat mialem i dzialaly, ale bylo sprzatane. Watpie zeby to byl zbieg okolicznosci

I nie mow mi, ze sie nie znam... bo watpie zebys ty kiedys skladal i moddowla od 0 caly zestaw lc?

Opublikowano

Dobra, zaraz go rozkręce, ale boje się co tam może być, komp nie był rozkręcany od 4 lat :D, przy okazji go jakoś tam odkurze, jeszcze raz, gdzie znajdę model tego zasilacza/ czy czego tam pragnieice.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...