Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie Kompa

krysu12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koszt i5 to 653zł a amd najtaniej 728zł więc gdzie tu sens? Szczególnie że ten AMD i tak jest mniej wydajny a do tego pobiera prawie dwa razy więcej prądu.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Człowieku!! Amd jest nieopłacalne po prostu, co Ci po tym że weźmiesz tego fxa skoro będzie :

1. grzał się

2. pobierał dużo pradu

3. będzie malo wydajny

a w cenie fxa masz 3470, albo 3350p za 600zł.. gdzie tu sens i logika?

intel robi po prostu lepsze procesory, ktore pobieraja mniej pradu, sa wydajniejsze i jest wieksza relacja ceny do wydajnosci. koniec. i3 bije fx4 i fx6, a od fx8 jest 20% slabszy w wiekszosci gier.

wiec zrozumcie ze po prostu zakup AMD będzie nieoplacalny!

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

przecież ten fx 4130 to gówno jakich mało.. no dobra dużo.... w AMD.

http://pclab.pl/art50000.html

Polecam przejrzeć. AMD FX 4100 to prawie to samo co fx 4130 ( różnią się taktowaniem). Nawet po podkręceniu ten AMD nie ma szans z i3 w grach.

i3-3220 + msi h61-p20 ~~ 600 zł
fx 4130 + płyta + cooler ~~ 700-750 w najlepszym wypadku.

Jak ma być koniecznie AMD to lepiej wziąć fx 6300 + jakąś płytkę za 200-250 zł i cooler i kręcić. Ale to i tak wyjdzie cenowo tak jak najtańszy i5-3350p + płyta na h61/b75..

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

przecież ten fx 4130 to gówno jakich mało.. no dobra dużo.... w AMD.

http://pclab.pl/art50000.html

Polecam przejrzeć. AMD FX 4100 to prawie to samo co fx 4130 ( różnią się taktowaniem). Nawet po podkręceniu ten AMD nie ma szans z i3 w grach.

i3-3220 + msi h61-p20 ~~ 600 zł

fx 4130 + płyta + cooler ~~ 700-750 w najlepszym wypadku.

Jak ma być koniecznie AMD to lepiej wziąć fx 6300 + jakąś płytkę za 200-250 zł i cooler i kręcić. Ale to i tak wyjdzie cenowo tak jak najtańszy i5-3350p + płyta na h61/b75..

i jeszcze mi powiedz że nawet dual core który mam w moim lapku jest lepszy od tego amd ? nie rozumiesz człowieku ze nawet mi minecraft laguje a zuż

ycie procesora gdy jest włączony np. minecraft wynosi 100% :/

Opublikowano

i jeszcze mi powiedz że nawet dual core który mam w moim lapku jest lepszy od tego amd ? nie rozumiesz człowieku ze nawet mi minecraft laguje a zuż

ycie procesora gdy jest włączony np. minecraft wynosi 100% :/

co Ty porównujesz? Procesor laptopa do tego z desktopa? Jak tak jesteś za tym AMD to sobie go weź, tylko potem nie mów, że Ci GTA albo inna gra klatkuje. No chyba, że będziesz grał w rozdziałce... 800x600 to wtedy nie zobaczysz różnicy między AMD a Intelem.

Jak masz ~~ 2000 zł to się bierze i5-3350p + gtx 650 TI BOOST 1gb lub radeon 7850 1gb.

Opublikowano

co Ty porównujesz? Procesor laptopa do tego z desktopa? Jak tak jesteś za tym AMD to sobie go weź, tylko potem nie mów, że Ci GTA albo inna gra klatkuje. No chyba, że będziesz grał w rozdziałce... 800x600 to wtedy nie zobaczysz różnicy między AMD a Intelem.

Jak masz ~~ 2000 zł to się bierze i5-3350p + gtx 650 TI BOOST 1gb lub radeon 7850 1gb.

xaxaxa

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano
Opublikowano

@up

Procesor za 800zł karta za 770zł to już masz 1570zł a gdzie reszta? W budżecie 2000zł nie zmieścisz się z tym procesorem. Szczególnie że płyta główna pod 1150 kosztuje prawie dwa razy tyle co pod 1155. Albo zwiększasz budżet albo wybierasz ten zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/xAmRR/
  mogę zwiększyć budżet do 2500 max
Opublikowano

To proszę taki zestaw na najlepszym AMD'ku pierwszej generacji guldożerów :

http://www.morele.net/inventory/info/pjb7yH/

Mamy tutaj 32 GB bardzo szybkiej pamięci ram 1600 MHZ, tylko CL11!! Obowiązkowo zmieściła się karta graficzna GT640, która w tej klasie cenowej nie ma sobie równej. W końcu 4 GB szybkiej pamięci DDR3 robi swoje. Jest też jeden z najbardziej wydajnych dysków twardych, od dzisiaj koniec z zastojem w grze czy pracy. Są też mniej ważne komponenty takie jak zasilacz( ale nim nie warto się przejmować, pociągnąłby maszynkę dwa razy bardziej prądożerną),obudowa, która spokojnie zapewni dobrą cyrkulację powietrza oraz dobre temperatury dla podzespołów na poziomie 60 stopni w spoczynku i około 110 w stresie podczas grania w gry typu : GTA I czy Age of Empires I. Ale najważniejszy komponent to PROCESOR o taktowaniu 3,6 GHZ X 8 czyli prawie 32 GHZ!! Oczywiście będzie możliwe podkręcenie na bardzo dobrym schładzaczu, który jest fabrycznie dodany oraz jeszcze lepszej płycie głównej. Przy lepszych wiatrach będzie możliwość zwiększenia do 40 GHZ przy rozsądnych temperaturach na poziomie 110 stopni.. Zapomniałbym.. Po podkręceniu sprzętu śrubokrętem jest możliwość zaparzenia herbaty bądź kawy na obudowie komputera.

A to wszystko za jedyne 2475 zł!!! Nic tylko kupować.

Opublikowano

x070x co to ma być za zestaw?!

Za 2500 da się o wiele bardziej wydajny złożyć.

1) Po co wciskasz mu kartę gt640 jak to złom jakich dużo

2) nie lepiej dać dobrego i5 niż Amd

3) Po jakiego hu.. mu 32 Gb Ramu?!

Opublikowano

Najpierw to się zdecyduj bo było 2000zł potem 500zł więcej a teraz ponad 3k. Jak chcesz taniej to nie bierz haswella bo to i tak nic nie da. Zamiast tego lepiej wziąć lepszą kartę graficzną. Ja proponuję taki

http://www.morele.net/inventory/info/XEmWsa/

@up

Nie zrozumiałeś o co mu chodziło. Przeczytaj cały opis tego "zestawu".

Opublikowano

x070x co to ma być za zestaw?!

Za 2500 da się o wiele bardziej wydajny złożyć.

1) Po co wciskasz mu kartę gt640 jak to złom jakich dużo

2) nie lepiej dać dobrego i5 niż Amd

3) Po jakiego hu.. mu 32 Gb Ramu?!

złożyłem zestaw ażeby uwidocznić co poniektórym wielkość liczb i AMD w zestawach na allegro. Ale jak widać albo tego nie zrozumiałeś, albo nie przeczytałeś do końca.

@krysu - zestaw już jest 100 razy lepszy, ale .. czy będziesz podkręcał procesor? Bo jeżeli nie to niepotrzebnie przepłacać za procesor, po drugie musisz doliczyć koszt chłodzenia, a to kolejne 100-150 zł. lepiej wziąć i5-3470 + msi b75-g43 + gtx 760/radeona 7950. Będzie wydajniej w grach.

Opublikowano

złożyłem zestaw ażeby uwidocznić co poniektórym wielkość liczb i AMD w zestawach na allegro. Ale jak widać albo tego nie zrozumiałeś, albo nie przeczytałeś do końca.

@krysu - zestaw już jest 100 razy lepszy, ale .. czy będziesz podkręcał procesor? Bo jeżeli nie to niepotrzebnie przepłacać za procesor, po drugie musisz doliczyć koszt chłodzenia, a to kolejne 100-150 zł. lepiej wziąć i5-3470 + msi b75-g43 + gtx 760/radeona 7950. Będzie wydajniej w grach.

wolał bym wziąć Procesor Intel CORE I5-4670K ponieważ jest droższy tylko o 50 zł , a dużo barzdziej wydajniejszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...