Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czyszczenie i przejściówka

TyBuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc mam kilka pytań.

Chcę sobie niedługo odkupić od kolegi komputer i chciałbym go wtedy sobie wyczyścić sprężarką itp.

Tylko czytałem gdzieś ostatnio,że gdy np. będę czyścił wentylator od procesora i on będzie się kręcił to wytworzyć on może jakieś napięcie i spali mobo i tak samo jak bym czyścił zasilacz.

Czy to prawda?Jak uniknąć czegoś takiego i wyczyścić go bezpiecznie?Chciałbym też wymienić paste termoprzewodzącą na procesorze i może na grafice a reszte wyczyścić sprężarką.

A takie drugie pytanie to kupuje go bez dysku i nie będę miał jak na razie kasy na nowy dysk i czy jest przejściówka dla dysku aby podłączyć stary dysk ata 320gb do wejścia sata na mobo?

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

To nie jest z allegro ani z tablicy tylko od kolegi po znajomemu i opłaca się na 100%.

Przeliczałem wszystkie części i wyszło mi ponad 500zł za bude i dokłada mi jeszcze myszke,klawiature i headset za łącznie 100zł więc razem 600zł około by wychodziło a mi to sprzeda za 400zł więc nawet się nie zastanawiam.Przełoże sobie wszystko tylko do swojej obudowy dam 3 wiatraczki i będzie śmigać.

O jakim kontrolerze mówisz do dysku?

Ja myślałem o ide i sata.

http://allegro.pl/adapter-ide-sata-sata-ide-przejsciowka-dysk-fv-i3455226101.html

Oraz jak z tym czyszczeniem?

Opublikowano

takie coś nie nadaje się, kupiłem taki czarny i nic z tego. to się nazywa wentylatory. lepiej podaj jaki sprzęt, bo to może jest jakiś słaby z giete 630.

masz link do kontrolera:

http://allegro.pl/gembird-kontroler-pci-do-sata-1-2-ide-raid-lo-i3486199772.html

koniecznie podaj co to za sprzęt, jaki zasilacz. czyść pędzelkiem najlepiej.

Opublikowano

takie coś nie nadaje się, kupiłem taki czarny i nic z tego. to się nazywa wentylatory. lepiej podaj jaki sprzęt, bo to może jest jakiś słaby z giete 630.

masz link do kontrolera:

http://allegro.pl/gembird-kontroler-pci-do-sata-1-2-ide-raid-lo-i3486199772.html

koniecznie podaj co to za sprzęt, jaki zasilacz. czyść pędzelkiem najlepiej.

hmm no jak się nie nadaje no to kicha albo trzeba będzie kupić to co ty podałeś albo po prostu nowy dysk na sata...

A ten kontroler co ty podałeś to jak podłączyć kabel z ata do niego i od niego kabel sata do mobo?

ze specyfikacji sprzętu wiem:

cpu:amd athlon 64 x2 5600

ram:4gb ddr2 800mhz chyba

mobo:asus m2n 1394

psu:mustang 500w (wiem,że z czarnej listy ale jak na początek wystarczy a jak kasa się znajdzie kupie 450w markowy.)

gpu:8500gt

Pędzelkiem nie da się tak wyczyścić np. zasilacza w środku jak powietrzem.

Opublikowano

Jak to się nie opłaca jak do tego da mi klawiaturę myszke i headset warte razem około 100zł.

Windowsa oryginalnego XP mam a 7 to nie problem pobrać.

I bez przesyłki od ręki bardzie opłacalne...

Opublikowano

Za taką cenę się opłaca przecież jakby sprzedał osobno części to by wyszło za budę około 500zł i za reszte około 100.

Opublikowano

Zobacz jeszcze części tu

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12613338#12613338

. Bo mógł byś dokupić tylko jakiś dysk a obudowę użyć tą co masz

Widziałem te części ale jak nie ma gwaracji to nie biore.

Zostane jednak przy swojej myśli najwyżej z 400zł dam 350 i będzie ok.

A z przejściówką to nie wiem jak a może kupie dysk nowy za 100zł jak będzie kasa i będzie ok.

Opublikowano

Mówisz,że to co kupuje jest warte 300zł i nagle,że jest warte 200zł :D

Jakoś się z nim dogadam i dam 350zł i uzbieram na dysk za 100zł sata 2 500gb.

Opublikowano

No to możesz poszukać coś blisko Barlinka (zachodniopomorskie) lub w Gorzowie Wlkp (lubuskie)

Opublikowano

To po co tu ku***a wchodzisz? Jak mamy ci pomoc, to sie sluchaj naszych rad, a nie ''ty wiesz lepiej''.

http://allegro.pl/komputer-2x2-6ghz-2-160-dvd-rw-winxp-rokgw-kielce-i3486319439.html

To po co ku**a podajesz mi gównianego gotowca z allegro z zintegrowaną grafiką dyskiem ATA budą piekarnikiem zasilaczem z czarnej listy i jak się nie znasz to spadaj z tego działu!

Twoich rad wyjątkowo się nie posłucham i raczej nikt ich nie powinien słuchać...

Opublikowano

http://tablica.pl/oferta/komputer-stacjonarny-core-2-duo-e-7200-2-gb-ram-ID3oeEb.html#18fc068a7d

fajny sprzęt ;) tylko zadzwoń, bo nie pisze czy kompletny. dokupisz taką grafikę

http://allegro.pl/gigabyte-nvidia-9800gtx-1gb-dvi-740mhz-ddr3-i3473354656.html

i zagrasz w gry. jak coś lepszego znajdę napiszę ;)

Zastanowiłem się trochę nad tym zestawem i chyba rzeczywiście jest on wydajniejszy od tamtego.

Jakie gry miałeś na myśli pisząc,że zagram w gry?Tylko trochę nie wiem dokładnie co tam jest,bo:2gb ram wolałbym aby było 4 i najwyżej bym dokupił,dysk 80gb nie wiem jakbym to załatwił,bo jakbym kupił gpu i ten zestaw to bym musiał jak na razie na takim jechać.Ten dysk wydaje mi się,że jest na ata gdyż widać,że nagrywarka jest podłączona jako sata i jest coś podłączone jako ata czyli dysk.Czyli mógłbym jak NARAZIE podłączyć swój dysk ata 320gb?plyta glowna foxcom nie wiadomo jaki model... ,grafika jaka tam jest to nie ważne,bo i tak bym kupil inna albo nie kupywal innej a np. kupil dysk albo zasilacz na razie lepszy,nie wiadomo jeszcze nic o tym jaki jest tam zasilacz... Jak piszesz czy kompletny masz na myśli,że wszystkie części podane są w cenie?Oraz to wszystko jest chyba bez obudowy ale to nie problem,bo mam swoją dobrą.

Mógłbyś jeszcze trochę poszukać może znajdziesz coś podobnego do tego z Gorzowa Wlkp lub okolic Barlinka w zachodniopomorskim tak aby dało się odebrać osobiście najlepiej.

Opublikowano

@up

Dopytaj się tej osoby co sprzedaje ten komputer o dokładny model płyty głównej i zasilacza. Jeśli na tej płycie jest złącze ata to niby czemu nie mógł byś podłączyć takiego dysku?

Opublikowano

@up

Dopytaj się tej osoby co sprzedaje ten komputer o dokładny model płyty głównej i zasilacza. Jeśli na tej płycie jest złącze ata to niby czemu nie mógł byś podłączyć takiego dysku?

Ok może jutro się dopytam o szczegóły.Ja nie wiem czy tam na pewno jest złącze ata tylko tak mi się wydaje.Ale tam chyba jakbym na razie grał na dysku ata 320gb to mógłbym po pewnym czasie kupić dysk sata np. 500gb.Ale problem tylko,że najprawdopodobniej jest tam słaby zasilacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...