Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Gothic 2, windows 7, karta graficzna

hubert231231231

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Otóż grałem kiedyś w Gothic 2 na Windows XP. Wgrałem nowego Windowsa (Windowsa 7) i ponownie zainstalowałem grę. Zaczęły już na początku gry "pojawiać się" różne "kreski" kolorowe, gra się zacinała, dziwny obraz był. Wyłączyłem grę i następnego dnia znów zacząłem grać. Wtedy mi karta graficzna padła. Na starym komputerze (słabym, który teraz używam) gdzieś wyczytałem, że w Gothicu tak się niestety dzieje w jakiś tam przypadkach (coś mówili o zapisywaniu gry, nie pamiętam co dokładnie było tam napisane). Jutro ma komputer przyjść z naprawy (bo była też inna awaria z płytą główna o której opowiadać nie będę i nie ma to związku z grą) i zamierzam znowu zainstalować Gothica. Tu moje pytania: Czy Gothic 2 spowodował awarie karty graficznej czy to po prostu przypadek i pewnie zaraz by mi padła mimo gry? Skąd ściągnąć Gothica 2 i jak go odpalić na windows 7 żeby nie było incydentów?

Opublikowano

Spowodowanie awarii karty graficznej prze grę jest raczej nie możliwe mogła się po prostu przegrzać, raczej to przypadek. :ninja:
Jeśli masz problemy z odpaleniem go na W7, To najlepiej zaktualizuj sterowniki do karty graficznej + uruchom grę w trybie zgodności (Windows Xp) z wyłączeniem kompozycji graficznych (w PPM->właściwości->zakładka zgodność).

Pomogłem... ? Liczę na  "Lubię To !"  :P 

Ksonix.png

Opublikowano

Mi na windows7 nie pojawiają się filmiki i podczas uruchamiania musze z 15 razy naciskać enter, mało tego za każdym razem muszę zmieniać rozdzielczość w gothic.ini Na dodatek spadki fps a na windows xp działa normalnie

Opublikowano

Mi na windows7 nie pojawiają się filmiki i podczas uruchamiania musze z 15 razy naciskać enter, mało tego za każdym razem muszę zmieniać rozdzielczość w gothic.ini Na dodatek spadki fps a na windows xp działa normalnie

Brak filmików to nic obcego. :) Gra jest stara i pisana dla zupełnie innych bibliotek DX. Czasem tryb zgodności nie podziała. :) Skoro masz Windows 7 a miałeś XP możesz sobie zrobić XP na wirtualnej maszynie oprogramowaniem dostarczanym przez MS. Opcja trochę trwa, ale bardzo pomocna. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...