hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Witam, wiem może że nie tutaj powinienem o to pytać ale to jedyne forum na którym jestem aktywny i mam konto Więc, mam płytę główną GA-8I945GZME-RH i na stronie ze specyfikacją jest napisane że do tej płyty można podpiąć procesory takie jak: 1. LGA775 2. Intel® Pentium® D 3. Intel® Core™ 2 Duo Obecnie posiadam numer 2. Mam kilka pytań odnośnie samej płyty jak i procesorów: 1. Co to jest ten procesor LGA775 ? 2. Jaki procesor jest lepszy do DarkOrbit ? 3. Na stronie ze specyfikacją Płyty Głównej jest napisane "2 x DDRII DIMM slots up to 4GB", to znaczy, że jedna kość może mieć najwięcej 4GB ram czy, że 2 kości mogą mieć najwyżej 4GB ram ? 4. Kupiłem procesor AMD sempron 145, i dostałem też radiator do niego, czy mogę zastąpić stary radiator od intela, od procesora jakiego już posiadam nowym radiatorem od procesora AMD ? 5. Jaką Kartę Graficzną (najlepszą) byście polecili mi do tej Płyty ? Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocki star12 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 1. Jest to podstawka procesora, czyli jedynie pod taki slot ( wejście ) wejdą procesory. Linia 775 jest już wymarła. 2. Nie odczujesz dużej różnicy a inwestowanie w ten staroć nie ma sensu. 3. Jest to DDR2 ( aktualnie najnowszy to ddr3 ) tak max. ile może być to 4gb ram. 4. Przeważnie radiatory od amd'ka nie pasują do intela. 5. Jaki budżet? i podaj moc / marke zasilacza. Jeśli mogę coś polecić to radeon 4850. ale w pierw podaj model / moc zasilacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Budżet to około 400 zł na nowe części do kompa, zasilacz 400W firmy deer model DR-8400BTX Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacek_21 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zapraszam do działu komputery. Nie radzę inwestować czegokolwiek dokupując procka/ramu do takiej płyty. Lepiej kup nową i powoli składaj nowego kompa. A co do tego który procek lepszy do darkorbit - tak jak napisał kolega wyżej, nie to znaczenia, różnice są i tak niewielkie a inwestycja w starocia (pod 775) się nie opłaca. I w DO najbardziej obciążony nie jest procek, a karta graficzna. Dlatego jeśli chcesz mieć kompa pod DO to kup sobie dobrą kartę (o ile będzie obsługiwana przez twoją płytę.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Otóż tak, zakupiłem sobie płytę główną msi 760gm-p21 fx, procesor amd sempron 145 i 2 GB ramu ale są ciągle z tym problemy, najpierw się okazało że nie pasuje moja nagrywarka do tej płyty ( nie ma wejścia IDE ) więc pojechałem do jakiegoś komputerowego w mieście i była taka przejściówka z SATA na IDE i odwrotnie lecz nie działała, polecili mi abym kupił nową nagrywarkę, więc kupiłem i działa lecz gdy wkładam płytę, która była dołączona do płyty głównej, do tej nagrywarki to słychać na początku że się obraca a później staje, nie wiem dlaczego, więc pomyślałem że może jakoś da się rozbudować mój komputer kupując procek, który pasuje do mojej płyty i trochę więcej ram. Pomóżcie mi. Co mam robić ??? Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocki star12 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Tutaj to dałeś ciała, inwestujesz w coś co nie ma totalnie sensu.. Co ja Ci mogę doradzić ? sprzedać all i inwestować w tańszą platformę intela. @edit Jak wyczytałem możesz do niego wsadzić phenoma 2 x4, ale tak czy siak do tego cooler jakiś i to się mija z sensem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Rocki star12, też tak przez chwile pomyślałem żeby sprzedać to co kupiłem, więc chyba tak zrobię ale jeszcze się muszę zastanowić. Co dokładnie nie ma sensu jaka część ? Da się jeszcze coś zrobić z tymi częściami co już kupiłem ? Co byś wymienił z tych trzech części co już kupiłem ? "tańszą platformę intela" czyli co dokładnie ? Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intesive Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 tansza platforme intela to socket 1155,płyta najtansza to wydatek 100/150zł - mowie tu o h61. Najtanszy procesor dostaniesz za jakies 200zł, do tego ram jakes 100/150zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 tansza platforme intela to socket 1155,płyta najtansza to wydatek 100/150zł - mowie tu o h61. Najtanszy procesor dostaniesz za jakies 200zł, do tego ram jakes 100/150zł. Aha, okey. A co mam zrobić z płytą główną, procesorem i ram'em, które już kupiłem ? Sprzedać wszystko i kupić sobie " tańszą platformę intela" czy może jednak da się dokupić coś jeszcze i będzie ładnie grało ? Niedawno kolega mojego brata widział dobrego(on tak powiedział) komputera w lombardzie za 450 zł, no ja po tych 3 tygodniach udręk z tymi częściami, które wymieniłem wcześniej wolałbym dać sobie spokój, sprzedać je i kupić sobie jakiś średni komputer. Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueFaith Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Trzeba było od razu napisać tutaj i załatwić sprawę w kilka dni. Na AM3 to musiałbyś wymienić zasilacz na jakiś porządny za ~150zł + Phenoma wsadzić na to jednak bez OC to średnie rozwiązanie. Ja wolałbym sprzedać wszystko i kupić od nowa sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Kurczę coraz bardziej się przekonuję nad sprzedażą kupionych już części. Jakie byś polecał podzespoły, od razu mówię że chcę CAŁY komputer od nowa złożyć CAŁY !!! Budżet to maks 1200 Aktualnie mam: Płytę główną: MSI 760gm-p21 FX Procesor: AMD Sempron 145 Ram: GoodRam 2 GB 1333 mhz Może jakąś część da się uratować? Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocki star12 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ramy na ddr3? jeśli tak zostaw. http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78214&s=69520&s=77392&s=50391&s=56411&s=74552&s=77705&s=72178 po sprzedaży twoich komponentów powinno starczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio112 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Łoł dzięki, postarałeś się, na pewno to rozważę lecz chciałbym aby inni też się wypowiedzieli. Pomogłem? Daj LIKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocki star12 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Tu nie masz co rozważać bo jesli budzet sie nie zwiekszy to lipa bo nic lepszego nie wezmiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.