Skocz do zawartości

Wyłączające się gry (błąd ".exe")

Fifolski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.
Mam komputer stacjonarny o parametrach:

Płyta: ALiveNF7G-GLAN
Ram: 4GB Goodram DDR2 800
Grafika : GF 9600 GSO 512
Procesor : AMD Athlon X2 6000+ (3.2 )
Dysk : Samsung SATA2 HD501LJ 500 GB
Zasilacz: Ligic 500
Win 7 Ultimate x64 po aktualizacjach.

W trakcie grania w gry (oryginalne, więc to nie cracki), po kilku - kilkunastu minutach wyskakuje błąd: Aplikacja XXX.exe przestała działać. W grze L.A. Noire pojawia się po około 5 minutach gry, przy grze Heroes IV po około 30-40 minutach.
System ma jakieś 3 dni.
Oto co zostało wyeliminowane i nie pomaga :

1) Sterowniki do grafiki pobrane, zainstalowany program Nvidia
2) Przeprowadzone wszystkie aktualizacje systemu
3) Uruchamiane w trybie zgodności
4) Uruchom jako administrator
5) Podmianka kości RAM na inny z innego komputera (w tym umieszczanie w innych slotach)
6) Podmianka zasilacza na działający z innego kompa

Niestety nic z wymienionych wyżej nie pomaga. W czym może tkwić problem ?
Temperatury wyglądają bardzo ok, dotykałem grafiki i nie wygląda na to żeby się grzała to samo tyczy się procka. Komputer ostatnio pobierał film przez około 6 godzin i nie wyłączył np. Chroma. Dodatkowo sam też nigdy się nie wyłączył, nawet podczas grania. Zero bluescreenów etc.
Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o diagnozę problemu. Czy to wina systemu ? Może lepiej kupić sobie 8-mkę? Czy lepiej zainstalować wersję x32 ?
Z góry dzięki za wszelkie dobre rady.

f.png

Oczywiście :) Do tego komputera był dołączony x32 (nalepka na obudowie) w wersji home premium.
Odziedziczyłem tego kompa bo podobno "nie działał" (w rzeczywistości odpięty był kabelek od przycisku power :D ).
Kiedy przyjechałem z nim do domu, dokupiłem ram i zainstalowałem system w wersji Ultimate x64. Niestety miałem sam klucz (płytka podobno była zbyt porysowana bo po instalacji walała się po firmie), który również dostałem ale jakieś pół roku temu. Pobrałem system i wklepałem klucz z pudła. Wszystko działa jak należy (przynajmniej tak mi się wydawało).

f.png

Jak występuje taki problem na totalnie świeżym systemie to na 100% jego wina, chyba że już naściągałeś jakiś syf typu wirusy etc.

Wysokie temperatury raczej nie powodowałyby wyłączania się aplikacji także to odpada.

Próbowałbym inne pliki ściągnąć i reinstalować system

Jak chcesz oryginalnie to chyba tylko x64 wejdzie, możesz też szturmować x86 (32bit) ale nie ma pewności że kod będzie pasował.

Tak ogólnie to poleciłbym Ci Windowsa 8 32bit bo żre mniej ramu i jest wydajniejszy, ale wtedy musiałbyś zcrackować sobie.

Na tym komputerze jest naklejka z x86 7mką HP więc pobieram taki, instaluję i zobaczymy czy pomoże.
Jeżeli nie to rozważę zakup 8mki (za 200 zł mogę zrobić upgrade)/
Mam tylko jeszcze kilka pytan:
1) Czy da się na nim emulować XPka ? Mam kilka programów które pracują tylko na XP (chodzi mi o VirtualBoxa)
2) Czy działa na nim Navicat ?

f.png

Ok, jestem w trakcie zmiany systemu.
Po instalacji zrobię edycję posta, przesiadłem się na x86

EDIT

Nie działa. Zainstalowałem x32 i nadal to samo (jakiś 2 sekundowy spadek FPSów i gra się wyłącza z błędem).
RAM odpada, bo to samo było na ramie pożyczonym z innego kompa (gry tam śmigają).
Resetuję BIOS :)

f.png

Niestety jestem zmuszony refreshować temat.
Po reinstalacji systemu mam ten sam problem, 2 minuty gry i "xxx.exe przestał działać". Nie chce się wysłać raport.

Lista moich typów:
1) Grafika się grzeje
2) Zresetować bios (wrócę z pracy to sprawdzę efekt)
3) Komputer powinien polecieć przez okno z wysokości większej niż 5 metrów.

f.png

Zobaczymy czy po powrocie z pracy będę miał chęci i siły do współpracy.
Jeżeli to nie jest wina timingów i nic się nie grzeje to rozbieram i sprzedaje.
Tematu nie zamykam, daję sobie czas do końca tygodnia, będę robił update.
Może komuś się kiedyś przyda :)

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Wyłączające się gry (błąd ".exe")   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...