~Gryffin~ Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Witam wszystkich w moim poradniku odnośnie meta game. Na początku chciałbym prosić wszystkich userów o pomoc. Otóż nikt nie jest idealny, a szczególnie ja. Jeśli zauważycie jakikolwiek błąd ortograficzny/logiczny/gramatyczny lub po prostu macie inne zdanie na jakiś temat, który poruszyłem w tym poradniku, proszę was o PW o temacie Poradnik. Z góry dziękuję i życzę owocnej lektury. Na początek mały FAQ : Pytanie : Co to jest meta? Odpowiedź : Jest to po prostu trend panujący w danej chwili na postacie/spelle/przedmioty. P : Kto ustala metę? O : Meta ustala się sama, duży wpływ mają na nią gracze na turniejach, sławni streamerzy, youtuberzy. Sam Riot powiedział, że nie zamierza ingerować w metę. Robią to lecz tylko dlatego, że muszą. Pamiętacie pół roku temu wielki BOOM na BC? Dostał buffa w czasie, gdy riot znerfił m.resisty. Aby radzić sobie vs talon z 5 BC gracze kupowali HP. I tak zaczęła się HP meta, gdzie nawet ADC z nim biegał. P : Dlaczego warto przełamywać metę? Daje to przewagę nad przeciwnikiem, tą przewagą jest element zaskoczenia, dezorientacja. Po ~200 grach w takim samym ustawieniu człowiek może przywyknąć, a tu taka nagła zmiana i easy win dla przeciwników. P : Więc czemu gracze tego nie robią? O : Z prostego powodu - strachu. Strachu przed flamerami, ragequiterami, reportami. KOCHANE COMMUNITY Dodatkowo większość podąża za tłumem, zero oryginalności, tfu. OBECNA META Sytuacja wygląda mniej, więcej tak : Przeszliśmy przez metę aur, tzn. co najmniej 2 aegisy w jednym teamie + Solari itd. Junglerzy nie mogą już kupić fajnej aury na początku gry, gdyż jest za droga. A więc co kupują? DMG! Obecnie mamy metę AD dmg dealerów na midzie i w jungli. Mówiąc o midzie, nie chodzi mi o typowych assasynów typu Zeda, Talona, którzy tam są od zawsze, lecz Wukonga, Xina i Jarvana. Oto typowy setup na dziś : ADC(ranged) + Support BOTLANEAD dmg dealer/AP dmg dealer MIDLANEAD dmg dealer JUNGLETank/Offtank TOPLANECo zyskujemy takim ustawieniem? Duży dmg w late, chyba to tyle. Co tracimy tym ustawieniem? Element zaskoczenia przeciwnika. Postacie, które idealnie wpasowują się w tą metę : + / / / / / / / / / Kolejność nie jest losowa. Jest zgodna z setupem podanym powyżej. ODSTĘPSTWA OD METY Lane swap Jak sama nazwa skazuje, ta taktyka polega na zamianie liniami. ADC i Support bota zamieniają się liniami z midem / topem. Bierzemy szybkiego turreta, idziemy na smoka i wracamy na bota z dużą przewagą golda. Co zyskujemy tym ustawieniem? Szybki turret, gdyż przeciwnik nie da rady 2 vs 1, free kille, dominacja jednej z linii, free smok. Wyfarmiony ADC. Co tracimy tym ustawieniem? Jeśli trafimy na nieogarniętego midera/topera, który straci turreta na bocie szybciej niż my go weźmiemy to będzie ciężko.Postacie idealnie wpasowujące się w tą taktykę : + Na bocie w tym czasie potrzebujemy postaci, która ma jakiś sustain i da radę przetrzymać tą linię. / Double top Taktyka ta polega na braku junglera i pójściu w 2 osoby na górną aleję. Jedna osoba bierze postać, która w late da sobie radę nawet bez farmy i robi za pseudo junglera. Dlaczego pseudo? Gdyż my bierzemy tylko swoje buffy i próbujemy gankować mida / zabijać enemy junglera / pushować topa. Co zyskujemy tym ustawieniem? Dużą przewagą w goldzie dzięki turretom na midzie i topie, wyeliminowanie enemy topa z gry.Co tracimy tym ustawieniem? Jeśli trafimy na ogarniętego junglera, skupi się on na botlane i gra tam będzie 3 vs 2 + smoki dla nich. Postacie, które dobrze wpasowują się w tą taktykę : + Ten bot da radę przetrwać bez junglera. Idealna na rolę pseudo junglera. Da radę w late nawet dzieląc się farmą. Double ADC Taktyka polegająca na puszczeniu drugiego ADC na topa. Potrzebujemy wtedy hard CC supporta oraz tanka w jungli.Co zyskujemy tym ustawieniem? Ogromny dmg w late, łatwy kite i push topa. Co tracimy tym ustawieniem? Musimy dużą uwagę zwracać na protect naszych carry. Dodatkowo tracimy trochę tankowatości jaką dałby nam offtank na topie. Postacie, które dobrze radzą sobie w tej taktyce : / Mają mechanizm ucieczki i epickie late. Dodatkowo mają CC. Tankowatość, dużo CC do protectu. / Idealne supporty do protectowania naszych 2 carry. SPELLE Spelle odgrywają bardzo dużą rolę w naszej grze. Po nich określamy nasz styl gry, to one dają nam możliwość absorbowania obrażeń, łatwej ucieczki czy teleportacji. Wróćmy jednak do korzeni czyli do spelli początkowych. Dlaczego tych spelli już nie ma? Co się z nimi stało? Otóż Riot usunął je z gry, gdyż były nieprzydatne(Surge) lub broken(Fortify). Wracając do rzeczywistości, obecnie mamy 12 spelli. Jednak tylko 8 z nich jest w użyciu. Flash, obecny core spell na wszystkie postacie. Jeśli nie bierzesz flasha to zostaniesz zwyzywany od noobów, unskilledów itd. Daje nam możliwość ucieczki przez ściany, pomaga w zdobywaniu killi. Może być używany zarówno ofensywnie jak i defensywnie.Bariera, stosowana chyba tylko na ADC i czasami na APC. Bierzemy ją, gdy przeciwnicy mają high burst championy takie jak Fizz. Stosowana jedynie defensywnie. Exhaust, brany jest na ADC/Supporcie, czasem również, gdy chcemy zachować pasywną linię na topie, a gramy vs np. Jax. Stosowany przeważnie defensywnie, przeważnie używamy go na przeciwnym ADC lub sfeedowanym AD dmg dealerze. Ghost, rzadko stosowany ze względu na to, że daje nam mniej możliwości niż flash. Obecnie bierze się go chyba tylko na Singedzie i Olafie. Może być stosowany zarówno defensywnie jak i ofensywnie. Ignite, kolejny z core spelli. Łatwiejsze zabijanie, możliwość zrobienia first blooda, dobijanie uciekających to tylko niektóre z jego możliwości. Jest to spell w 100% agresywny. Smite, brany tylko i wyłącznie na junglerach. Ułatwia nam robienie buffów, kontrolę barona i smoka. Teleport, użyteczny spell, który pozwala nam na roam z topa/mida na inne linie. Możemy równie dobrze kontrolować drake, splitpushować czy pushować inne linie, nie bojąc się o push własnej. Cleanse, rzadko używany spell, głownie przez dodanie 2 przedmiotów ściągających CC. Spell jak najbardziej deffensywny, przydatny gdy przeciwnicy mają hard CC. ITEMY O itemach i buildach można dyskutować godzinami, ja jednak przybliżę wam, które itemy pojawiają się w każdej grze i czemu tak się dzieje. BoTRK daje nam wszystko co jest ADC do szczęścia potrzebne. Dodatkowo ten epicki aktyw Core w HP mecie. GA, po pierwsze ma epicki pasyw, który nie raz ratował nam dupę, gdy dostaliśmy ostry focus. Daje dużo survi, oraz świadomość, że mamy 2 życia. Stosowany głównie na ADC lub sfeedowanym bruiserze. Solari ma w sobie to co support potrzebuje, by być supportem. Aura, AoE shield, po prostu core na supportach. / Dużo przebicia, które w late daje wprost nieziemskie efekty. Core na ADC i APC. Warmog, 1000 HP + epicka regeneracja, muszę mówić więcej? Core item na wszystkich one-combo APC. Po użyciu combo, używamy aktywa i czekamy na CD. To już wszystko co miałem wam do przekazania, mam nadzieję, że niektórym pomogłem. Jeśli podobał ci się poradnik, możesz zostawić lajka, nie obrażę się. Odnośnik do komentarza
Necek123 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Ładny przejrzysty poradnik. Dla początkujących może się przydać. Łap lajka Odnośnik do komentarza
Juri_gag Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie ma czegoś takiego jak meta, to gracze ustalają metę i można sobie grać jak się chce, potem wychodzą takie kwiatki że ludzie piszą WTF sion poppy shaco wtf wtf wtf out of meta report Odnośnik do komentarza
Necek123 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Właśnie napisał, że gracze ustalają metę więc nie wiem o co ci chodzi Odnośnik do komentarza
~Gryffin~ Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie ma czegoś takiego jak meta, to gracze ustalają metę i można sobie grać jak się chce, potem wychodzą takie kwiatki że ludzie piszą WTF sion poppy shaco wtf wtf wtf out of meta report Ej stary, przeczytałeś chociaż FAQ? Odnośnik do komentarza
Lo0kEr Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie mogę rozwinąć spoilerów,co jest? Ale i tak skłoniło mnie to do przemyśleń,dobry poradnik Odnośnik do komentarza
~Gryffin~ Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 U mnie wszystko działa, ktoś może potwierdzić? Odnośnik do komentarza
Veggas97 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 U mnie też wszystko działa. Jak wy to instalujecie ,że wam nie działa? KONTO NIE AKTYWNE ! Odnośnik do komentarza
dam97 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie ma czegoś takiego jak meta, to gracze ustalają metę i można sobie grać jak się chce, potem wychodzą takie kwiatki że ludzie piszą WTF sion poppy shaco wtf wtf wtf out of meta report Sam sobie przeczysz. Pierw piszesz, że nie ma mety, a dalej, że gracze ją ustalają. Czyli mamy rozumieć, że nie ma mety, ale jest ona ustalona przez graczy. Poradnik nawet fajny, taki inny(?). Z chęcią przeczytałem. Odnośnik do komentarza
wojtek19992 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Lane swap zły, jeżeli to my swapujemy linie to nie zyskujemy smoka, smok jest na bocie, a my na topie, w czasie gdy razem z junglerem przeciwnikow na smoku moze byc 4, a naszych sojusznikow 3, bo z topa 2 osoby beda zbyt dlugo na niego isc, a wiec w pewnym sensie tracimy smoka, ew. musimy na niego uwazac. Wracamy na bot lane z dużą ilością złota, gdy przeciwnik ma dokładnie to samo, czemu miałby mieć mniej jak ma taką samą sytuacje jak my + może zrobić łatwo smoka? też ma 2 v 1 na bocie jak tak sie dzieje. a wiec gold zwykle jest taki sam. Szybki turret - racja, niestety przeciwnicy moga takze bardzo latwo go zdobyc. Wg. mnie jest to po prostu po to aby zniszczyć przeciwnego topera ktory jest bardzo mocny, albo przeciwny bot laner jest dla nas zbyt mocny, lub mamy adc ktory potrzebuje farmy, a wiemy, ze nie bedzie mogl spokojnie farmicTaktyka double top to praktycznie to samo co jungler + top, jedynie jungler idzie na top lane gdy jest swap lane aby pomoc deffować swojemu top lanerowi dlatego na topie przebywa najczęściej... Dodatkowo jak mamy większą część czasu przebywać na topie, nie da to nam szybkiej wieży na midzie... jezeli top jest 1 v 1 to po co double top, jak o wiele lepszy bylby babysit topa ciaglymi gankami a nie staniem na lini z nasza osoba, ew. idziesz czasem na mida gdy top jest spushowany, chyba, że przeciwny top tak sfeedowany, że nawet w 2 nie dajecie rady a chce spushować wieże wtedy przychodzisz z tyłu pomóc odpushować miniony to chyba wszystko co było błędne i zauwazylem lepiej to poprawDodatkowo cleanse jest chyba w wiekszosci przypadkow defensywny... offensywny tylko w przypadkach gdy kogos gonimy i dostaniemy stuna, slowa czy cos innego, a defensywny w o wiele wiecej przypadkach gdy np dostaniemy jakies ult fizza, stuna z sony ulta, stuna od vayne E, zwykle jak dostaniemy stuna a nie jestesmy z tylu z max. 1 przeciwnikiem odrazu padamy(na adc) a wiec wedlug mnie jest on defensywny Odnośnik do komentarza
JustBro Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 fajny tut leci + Odnośnik do komentarza
SzulerQ Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Jeśli na takim Hecarimie weźmiesz Flasha zamiast Ghosta to dopiero wtedy zostaniesz zwyzywany :P Poradnik bardzo fajny, ładnie opisany, zawiera przydatne rzeczy, Like It Na double ADC imo nadaje się tylko i wyłącznie Vayne, Quinn raczej odpada, chociaż ogarnięty gracz coś nią ugra. Ostatnio coraz częściej widzę Mastera na jungli z Exhaustem+Smite (wiadomo, bez reda brak cc), ogólnie Ehxaust jest dosyć często brany. Flash jest prawie zawsze, to fakt. Jednak jak wspomniałem jest więcej postaci które się bez niego obejdą (Master, Hecarim, Rammus, Rengar). Ogółem za poradnik dostajesz zasłużonego like'a Gold Member | Blue Member | exMentor Tuty: http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/ http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/ http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/ http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/ http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/ http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/ Odnośnik do komentarza
~Gryffin~ Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Lane swap zły, jeżeli to my swapujemy linie to nie zyskujemy smoka, smok jest na bocie, a my na topie, w czasie gdy razem z junglerem przeciwnikow na smoku moze byc 4, a naszych sojusznikow 3, bo z topa 2 osoby beda zbyt dlugo na niego isc, a wiec w pewnym sensie tracimy smoka, ew. musimy na niego uwazac. Wracamy na bot lane z dużą ilością złota, gdy przeciwnik ma dokładnie to samo, czemu miałby mieć mniej jak ma taką samą sytuacje jak my + może zrobić łatwo smoka? też ma 2 v 1 na bocie jak tak sie dzieje. a wiec gold zwykle jest taki sam. Szybki turret - racja, niestety przeciwnicy moga takze bardzo latwo go zdobyc. Wg. mnie jest to po prostu po to aby zniszczyć przeciwnego topera ktory jest bardzo mocny, albo przeciwny bot laner jest dla nas zbyt mocny, lub mamy adc ktory potrzebuje farmy, a wiemy, ze nie bedzie mogl spokojnie farmic Taktyka double top to praktycznie to samo co jungler + top, jedynie jungler idzie na top lane gdy jest swap lane aby pomoc deffować swojemu top lanerowi dlatego na topie przebywa najczęściej... Dodatkowo jak mamy większą część czasu przebywać na topie, nie da to nam szybkiej wieży na midzie... jezeli top jest 1 v 1 to po co double top, jak o wiele lepszy bylby babysit topa ciaglymi gankami a nie staniem na lini z nasza osoba, ew. idziesz czasem na mida gdy top jest spushowany, chyba, że przeciwny top tak sfeedowany, że nawet w 2 nie dajecie rady a chce spushować wieże wtedy przychodzisz z tyłu pomóc odpushować miniony to chyba wszystko co było błędne i zauwazylem lepiej to popraw Dodatkowo cleanse jest chyba w wiekszosci przypadkow defensywny... offensywny tylko w przypadkach gdy kogos gonimy i dostaniemy stuna, slowa czy cos innego, a defensywny w o wiele wiecej przypadkach gdy np dostaniemy jakies ult fizza, stuna z sony ulta, stuna od vayne E, zwykle jak dostaniemy stuna a nie jestesmy z tylu z max. 1 przeciwnikiem odrazu padamy(na adc) a wiec wedlug mnie jest on defensywny Co do lane swapa pragnę zaprzeczyć. Otóż, gdy go robimy, pushujemy jak najszybciej, bierzemy turreta i wtedy idąc na bota przy okazji bierze się smoka w 5. Zwykle dzieje się to w okolicach 7 minuty. Enemy bot niby też ma łatwo ale jednak nie. Nie robimy lane swapa, gdy możemy wyjść na gorsze, tzn. nie posyłamy na solo bota jakiegoś Singeda, bo chłopaka zakatują. Druga sprawa - double top. Otóż my nie jesteśmy junglerem - w tym jest szkopuł. My pushujemy topa w 2, po czym w 3 pushujemy mida. Bierzemy drake i mamy duużą przewagę w goldzie. A z Cleansem to zwykły błąd przez roztargnienie :P Dzięki wielkie, leci lajk. Odnośnik do komentarza
wojtek19992 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 @Up ale na lane swap top lane to jest to samo co bot lane przeciwnej druzyny a wiec tak - oby dwie druzyny mają łatwiej, dodatkowo przeciwna drużyna która jest na bocie może łatwo zrobić smoka szybciej niż my spushujemy - przeciwnicy tez moga sie nastawic na szybki push ale tutaj duza role odgrywa jungler ktory nam pomaga szybko spushowac turreta przeciwnika, z dobrymi pusherami będziesz mial racje Odnośnik do komentarza
hugoikPL1 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Dzięki super tut Odnośnik do komentarza
~Gryffin~ Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 @ref Odnośnik do komentarza
abstynent12312 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 popatrzcie na gimperra on powol izmienia mete support anivia Odnośnik do komentarza
Wal konia Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jakiego kurwa gimbera? Odnośnik do komentarza
CayceR Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jakiego kurwa gimbera? Tego pseudoprosa który nagrywa dla hajsu Come on, shoot faster, Just a little bit of energy! I wanna try something fun right now, I guess some people call it anarchy! Odnośnik do komentarza
~Gryffin~ Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #ref Odnośnik do komentarza
Prawica Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 obecnie w jungli lataja tylko tanki ktore I TAK ROBIA DMG, np taki j4 z pasywy, xin z q, udyr q/r. Dps w jungli jest zbedny top to miejsce dla bruiserow mid to casterzy meta hp juz nie obowiazuje ze wzgledu na botrk, ktory ja zniszczyl, a ga to byl bardziej s2 item, teraz juz rzadziej uzywany tyle w temacie League of Legends Odnośnik do komentarza
JestemPolakiem Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 HaHaHa powiedz mi jeszcze, że na tryndzie się bierze flasha HaHaHa tak samo hecarim, ja tam bardziej wolę ghosta, ponieważ mam boost na 7s a nie jakaś zbędna teleportacja na 2 m, i tak Cie dogonią... by NovusOrdo It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain Odnośnik do komentarza
AveSay Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Świetny poradnik dla starych graczy, którzy wracają po przerwie @top Poradnik przejrzysty, estetyczny, treściwy. Moje tuty : http://www.mpcforum.pl/topic/1027533-tutahri/ Odnośnik do komentarza
Cytron Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 gj , tyle tylko powiem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Poradnik nieaktualny (meta). Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.