Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aion vs Neverwinter

arkadionek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Jeżeli chodzi o Aiona to dopiero pobieram , na te chwilę jedyny minus to waga (20,9GB przy czym Neverwinter ok. 6GB). O Neverwinterze mogę powiedzieć Ci już trochę więcej <_< Ogólnie sprawdzałem już wiele MMO więc jakieś doświadczenie mam. Co do tematu NW wbiłem tam 60 lvl klasą Mistrza Broni Dwuręcznej więc coś tam wiem- masz tu moje + i - -.-

,,+''

• Mikropłatności nie wpływają na rozgrywkę- wszystko możesz mieć, potrzeba tylko czasu. Na potwierdzenie tego dam Ci taki prosty przykład. Waluta, którą kupujemy wierzchowce, etc. to ZENY natomiast drugorzędną walutą są DIAMENTY ASTRALNE, które otrzymujemy za modlitwy, misje dzienne,... . Diamenty możemy potem wymienić na zeny w górnej zakładce. Spokojnie, wszystko ma swój haczyk. Kurs jednego zena wynosi około 300 diamentów, mówię około ponieważ zależy ile wystawisz i jaki kurs wybierzesz. Ale trzymajmy się tych 300. Za modlitwę dostajemy ok 600 diamentów nieoszlifowanych (oszlifowanie ich to zwykły dodatek, nic nie zmienia- dostajesz tyle samo astrali, zwykłe urozmaicenie jak na moje niepotrzebne). Do tego dochodzą misje dzienne w stylu: Zagraj na arenie PVP 3 razy, ukończ misje FOUNDRY, 3 razy ukończ podziemia, potyczki. Wszystko fajno, ale jak dojdzie do kupna wierzchowca w stylu tygrys, który kosztuje- uwaga- 800 zenów to ręce opadają. Niby wszystko możesz mieć, ale ile godzin... pfu, tygodni, a nawet miesięcy musisz przegrać żeby kupić takie cacko (w dodatku w ciągu dnia tylko z 4,5 modlitw możesz otrzymać diamenty- reszta to jakieś buffy do dmg, hp, etc.). Ogólnie na ,,+''.
  • Dynamiczna walka, jedno kliknięcie i relaks nie wystarczy.
  • Dobra (?) optymalizacja gry
  • Edytor przygód (Foundry)
  • Dobry samouczek dla początkujących

,,-''

• Brak otwartego świata- mapa wydaje się duża a tak naprawdę jest tam ok. 20 lokacji, do każdej trzeba się teleportować. Zwykła jazda konno z miejsca do miejsca nie wchodzi w grę. Każda kraina odgrodzona jest brama teleportująca do wybranej przez nas lokacje
  • Drogie mikropłatności
  • Słabe, bardzo słabe PVP- niczym nie zachwyca, lepsze wydaja się już być walki w Dungeonach przeciwko botom niż PVP na arenach
  • Słaby Endgame
  • Fabuła, możesz pomijać questa i wykonywać go bez jego historii (np. quest na zbieranie kwiatków...)
  • Średni edytor postaci

Z mojej perspektywy wyglądało (na początku) na jedno z lepszych MMO, po wbiciu ostatniego, 60 lvl'u stwierdziłem że grubo się myliłem, a szkoda!

Nie chcę Cię zniechęcać czy coś. Po prostu masz tu moje zdanie! <_<

Piona :ninja:

Opublikowano

O, coś dla mnie.

W Neverwintera nie grałem. Znajomy mi polecał, że ponoć fajne i ciekawe fabularnie, ale zbytnio jestem zajęty obecną grą by się przesiadać na coś innego.

Jednak co do samego AIONa, moim zdaniem to co aktualnie pamiętam:

Plusy:

• Tworzenie postaci - możesz zrobić bez problemu unikatową postać na początku gry (jeśli się pobawisz w ustawieniach to nie zrobisz typowego "klona") jak i w późniejszych etapach gdy zbierasz eq (od 20lvl możesz zmieniać wygląd ekwipunku, to jest masz powiedzmy klatę z statami na 60lvl ale podobał Ci się wygląd jakiejś słabszej na 30lvl to zamieniasz skin).
  • Duże mapy. Nie są tak duże jak np. w WoWie i żeby się przenieść z jednej na której spędzisz parę godzin (jeśli wolniej expisz to dni) na drugą to musisz użyć teleportera (w mapach frakcji) lub przebiec na drugi koniec (na tych nowych - pvp). Lokacje są różnorodne, nie powtarzające się i bardzo charakterystyczne. Jeśli byś expił 2 postacie do max lvl to na drugiej będziesz doskonale się odnajdował w terenie bo będziesz pamiętał ten most czy tamto naprawdę duże drzewo.
  • PvP - od samych arenek 1v1, przez coraz bardziej zapomniane rifty na niższych lvl (przechodzisz na mapę przeciwnej frakcji na powiedzmy 40lvl i bijesz się z ludźmi na takich lvl jak expią), olbrzymi jak na standardy takich gier Abyss (olbrzymia mapa PvPvE w której latasz, a nie biegasz) czy end-game lokacje z długimi korytarzami w których możesz się bić 6v6 lub uciekać przed 30 przeciwnikami po same siege, na których Twoja frakcja walczy z rasą NPCów lub przeciwną frakcją o kontrolowanie fortec dających dodatkowe bonusy w postaci recek do craftu, buffów itp. Najfajniejszy siege na jakim byłem to 192 Asmo vs 192 elyos, którzy chcieli nam zabrać fortecę.
  • Walka - każda postać ma własne skille, nie wystarczy klikać na przeciwnika i wciskać 1 2 3 1 2 3 żeby go pokonać. Każda klasa ma inną taktykę na przeciwnika, każdy musi przemyśleć starcie zanim w ogóle się zacznie lub postarać się zaskoczyć przeciwnika i wykorzystując sytuację i wiedzę o swojej postaci np. zablokować go tak by nie był w stanie się ruszyć i wyjść z stuna.
  • Expienie - najważniejsze: nie musisz grindować na mobach jak w niektórych grach. Tutaj biegasz, robisz questy, robisz instancje i lvl sam wpada.
  • Questy - masz proste, w większości sytuacji nawet jeśli nie znasz angielskiego to gra prowadzi Cię za rękę i pokazuje co musisz bić. To też niby jest minus bo nie musisz się wysilać ale to jak kto na to patrzy.
  • End-game - właściwie gra się dla end-game. Najlepsze eq, najlepsze PvP, najlepsze instancje - wszystko masz na końcu i daje Ci to dużo możliwości na spędzanie czasu.
  • Instancje - Masz mnóstwo większych i mniejszych instancji zarówno jak expisz, jak i na end-game. Jedne solo, a inne grupowe - dają Ci zajęcie na długie godziny.
  • Crafting - jeśli Ciebie to interesuje to zamiast kupować potki od innych graczy możesz je samemu zrobić. Nie masz szczęścia w dropieniu eq? Możesz zebrać potrzebne materiały i samemu je przerobić na nową zbrojkę czy coś. Chcesz po prostu zarobić? Zbierasz powiedzmy Aether (materiał służący do przerabiania na inne materiały do craftu) i sprzedajesz go. Niektórym nie chce się go zbierać, a chcą crafcić to kupują i masz kasę.
  • Fabuła - jeśli się zainteresujesz fabułą to znajdziesz mnóstwo informacji o historii tego wirtualnego świata Atrei dzięki czemu będziesz mógł się lepiej wczuć w grę. Jeśli natomiast Ciebie fabuła nie interesuje to nie musisz na to w ogóle patrzeć, możesz przeklikiwać questy, przeskakiwać animacje i nic się nie stanie bo masz opisane co powinieneś zrobić.
  • Legiony - "gildie" - to akurat zależy od ludzi. Jedni sobie robią typową gildię do expienia, inni się bawią w poważniejszych ekipach do samego PvP itp.
  • Stronki o AIONie - masz mnóstwo stron z newsami czy przydatnymi informacjami. Polecam na przykład trzy stronki:
http://www.aionarmory.com/

^ baza danych itemów w AIONie, itp. Masz wszystko ładnie porozpisywane, informacje, skiny, linki in-game jeśli chcesz coś zobaczyć jak wygląda w grze.

http://aion.aspirine.su/

^ stronka z porównywaniem ekwipunku/planowaniem rozłożenia stigm dla 4.0

http://www.daevasreport.com/

^ newsy z świata AIONa opisywane przez dość znaną polkę - Rillas.

I tego jest jeszcze więcej, wystarczy poszukać i znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.

• Możesz grać albo PvPvE albo zignorować PvP i bawić się tylko na instancjach i crafcąc. Oczywiście max do 4.0 bo tam jest nacisk na PvP i mapy są w 95% strefami walki ale jest to uzasadnione fabularnie.

Minusy:

• Item Shop - sam w sobie - przedmioty nie są w ogóle potrzebne do gry, ale przydatne. W większości nie wpływają w sposób znaczący na grę, ale ktoś wyjątkowo bogaty może sobie łatwo ulepszyć eq. Nie kupi go jak to jest w sporej ilości gier tylko je łatwiej podbije itp, ale to wciąż nie jest tak że wyda 1000 PLN i będzie miał wszystko +15. Minusem jest to, że jest taka opcja.
  • Gold Pack - największe ograniczenie dla ludzi zaczynających grę, wersja abonamentu. Przynajmniej można go kupować w grze od innych. Sprawdź:
    http://www.mpcforum.pl/topic/1024338-pytanie-granie-bez-abonamentu/

Moderator peter711 wrzucił rozpiskę z oficjalnej strony na temat ograniczeń.

• Ilość czasu jaki trzeba poświęcić - jak napisałem w

http://www.mpcforum.pl/topic/1022498-pytanie-pytanko-o-aiona/

grając 1h dziennie do niczego się nie dojdzie. AION jest poważniejszym MMORPG gdzie trzeba poświęcić czas by do czegoś dojść.

• Spolszczenie - zostało stworzone przez kretynów i dla kretynów żeby FailForge zarobił jeszcze więcej pieniędzy na ludziach, którzy nie chcieli grać w AIONa bo "język angielski to trudny język". Tacy ludzie zwykle nie ogarniają różnicy między fluxami ale z pamięci wymienią Ci wszystkie "topniki" - tak żeby było wiadomo o co chodzi flux = topnik - służą do craftu broni/armorów/biżuterii.

• Sama firma - FailForge. No po nich dużo nie można oczekiwać ale "mogło być gorzej".

• Wymagania - AION jest dość wymagającą grą, w jednym miejscu może być naprawdę mnóstwo osób (o czym napisałem przy siege-ach). Jeśli chcesz czerpać przyjemność z gry to musisz mieć dobry komputer. Bez tego bardziej będziesz się męczył niż bawił.

Aktualnie nic więcej nie pamiętam, co mogło by być warte uwagi.

Opublikowano

Xanan, dziękuje, oczywiście leci Like :) Zniechęca mnie fakt iż musiałbym po zaczęciu przygody w tej grze kupować te "GP" Ja nie jestem zwolennikiem wydawania hajsu na grę :/

tumblr_nlz61ywGed1s89jqbo1_500.gif

Opublikowano

Na upartego da radę grać bez GP ale jest to bardzo ciężkie. Zwłaszcza do 60lvl i do pierwszego GP. Jeśli jednak przeskoczysz ten problem to gra sama w sobie na end-game jest bardzo dobra tylko jak już wspomniałem - wymagająca czasu.

Jest niby jeszcze druga opcja - granie na serwerach Amerykańskich, które nie mają ograniczenia w postaci GP... Ale tam masz wysokie pingi, które w end-game instancjach potrafią zabić i przez to cala grupa failue i musi czekać 2 dni żeby wejść znowu.

Opublikowano

Bez korzystania z IS można grać, świetnie się bawić i sporo osiągnąć. Tzn. bez mountów, petów, scrolli, farbek itp. Tylko potrzeba Gold Packa - najważniejszego itemu w grze, który możesz kupić in-game od innych graczy, którzy zainwestowali w Item Shop.

Ja dla przykładu mam 40lvl Veteran Rewardsów (40 odpalonych GP na koncie) i 10 nowych GP gdy wyjdzie 4.0 z nowymi poziomami VR. Wszystko kupione in-game. Tylko musiałem posiedzieć przy tym trochę, pozbierać aether, sprzedać parę dobrych itemów z dropu, coś wycrafcić itp. Tak się zebrało od wejścia wersji F2P.

• 1 rok później...
Opublikowano

Oraz jaką gre wolisz ? :)

Też zastanawiałam się nad grą w Neverwinter, ale pobrałam, pograłam chwilę i stwierdziłam, że to nie to. Nawet nie było żadnego konkretnego powodu, po prostu ta gra mi nie pasowała, a Aion od razu mnie zauroczył. :D Więc polecam oczywiście Aiona.

Aion To hujowa gra i tyle ...

dupa h*j guwno

Tracę wiarę w ludzi. xD

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Giera od NCsoftu (NIE GAMEFORCA) jest spoko tylko właśnie ten GoldPack  jest uciążliwy.

Ale da się dojść do fajnych itemków bez inwestowania pieniążków 

Opublikowano

Giera od NCsoftu (NIE GAMEFORCA) jest spoko tylko właśnie ten GoldPack  jest uciążliwy.

Ale da się dojść do fajnych itemków bez inwestowania pieniążków 

EEE aion jest od NC,tylko GF  wzial pod swoje skrzydla EU...

Co do tego Neverminter looknalem sobie na yt i po 15sekundach stweirdzilem,iz to istne gowno jak DLA MNIE.

Nie czaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...