Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Data i godzina

danielosik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mojego lapka sporo czasu , los chciał i jakaś tam bateria padla ...

Teraz pytanie znacie jakis program zegarek/zegarek z kalendarzem ktory nie korzysta z daty systemowej? na pulpit ktory nie zjada pamieci zbyt dużo dobra teraz

Następna sprawa, przy włączaniu wyskakuje mi komunikat o tym problemie i jesli chce kontynuowac to wcisnąnć f1 - i czy dało by sie pozbyć się tego komunikatu?

ALLIANCE

Opublikowano

To raczej cały czarny ekran i na górze pisze

''The firmwave has detected that a CMOS battery failure occurred. <F1> continue_''

Jeszcze jest jeden problem, mianowicie przy uruchomieniu ta data zmienia się o 6 lat do tyłu, i nie mogę się wtedy połączyć z moją siecią dopóki nie zmienię daty

Na to jest jakaś rada, ewentualnie bez grzebania w ustawieniach sieci ... ?

No niestety godzina na tym zegarku ta sama co w systemie

ALLIANCE

Opublikowano

A czy nie prościej byłoby po prostu wymienić Baterię? Jej koszt to 1zł.

Żadnym programem nie będziesz miał dobrej godziny po włączeniu bo komputer nie ma jak jej zapamiętać.

Opublikowano

W niektórych tak w niektórych nie. Okręć klapkę z dołu i sprawdź czy da radę wyjąć bateryjkę taką dużą okrągłą.

Opublikowano

Dobra, jak cuś sprawdzę potem chociaż nie wiem czy w moich rękach nic się nie popsuję , jak na razie czasu brak ;f

jak coś to lapek toshiba a300-1ed

Rozumiem że taką bateryjkę można na allegro kupić tak ;d?

ALLIANCE

Opublikowano

Sorry za długo brak odpowiedzi, jakoś tak zapomniałem.

Gdzieś przeczytałem że ta bateria podobno w niektórych laptopach sama się ładuje przynajmniej powinna z podłączonym zasilaczem / lub również z włożoną baterią.

Ja co prawda miałem wyjętą baterię (chodzi tu o to tą na której chodzi laptop) i podłączony zasilacz, gdy włożyłem baterię ustawiłem datę ,na drugi dzień było ok kilka dni zasilacz + bateria

I najprawdopodobniej bateria się naładowała i teraz data śmiga jak dawniej ^^

ALLIANCE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...