Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile to może mieć procent srebra?

Ahmedcreep

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszperałem trochę w kanciapach dziadka, i znalazłem duzo sprzętu nawet sprzed wojny, głównie z komuny (dziadek po nocach... zarabiał na życie... i brał sobie trochę własności państwowej).

I ze styczników, starych radyj (tak się chyba pisze, odmiana radio) pozyskałem trochę tego "stopu"

Photo

qnpn3b.jpg

Sprzedawać nie chcę, tylko zrobić coś dla dziewczyny. Stopienie to nie problem. Trochę koksu i butla z tlenem = temperatura topnienia wolframu (3.000 stopni), a do srebra wystarczy około 960 stopni.

Tylko, żeby się nie okazało, że z pół kilograma styków wypłynęło 100 gram srebra.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Gęstość srebra wynosi 10,49 g/cm3

ile to waży ?

weź menzurkę z wodą równo 1L (1000cm3) wrzuć tam te kawałki

Oblicz o ile przybrała woda

Teraz tylko sobie wylicz ile powinno być srebra w tej gęstości a ile wyszło

gęstość właściwa / gęstość twoja * 100% =

tyle procent w całości masz srebra

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Gęstość srebra wynosi 10,49 g/cm3

ile to waży ?

weź menzurkę z wodą równo 1L (1000cm3) wrzuć tam te kawałki

Oblicz o ile przybrała woda

Teraz tylko sobie wylicz ile powinno być srebra w tej gęstości a ile wyszło

gęstość właściwa / gęstość twoja * 100% =

tyle procent w całości masz srebra

Pomieszała Ci się gęstość z objętością...

@Edit.

Chodzi mi o to, że mało dokładnie wytłumaczyłeś, zaraz dam rozpisany sposób.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Czyli już wszystko wiem. Najpierw odtopie wszystko od Wolframu, bo on ma najwyższa temperaturę topnienia. Podgrzeję do 1500 stopni, stopi się aluminium, ołów, srebro i cynk. Wolfram zostanie. Potem obtopię aluminium podgrzewając do 1200 stopni. Srebro cynk i ołów będzie trudno obtopić, bo z tego najwyższa temperaturę topnienia ma Srebro, ale może zostać. Dziewczyna nie jest złotnikiem i nie zauważy różnicy.

Mam jeszcze laseczki czystego ołowiu. Tyle żelaza co tego ołowiu waży 3 kilo, a ten ołów 9. Tylko jakąś maskę przeciw oparową będę musiał załatwić, bo szkodliwe.

Dziś poszukam jeszcze złota w starych radiach.

Czyli już wszystko wiem. Najpierw odtopie wszystko od Wolframu, bo on ma najwyższa temperaturę topnienia. Podgrzeję do 1500 stopni, stopi się aluminium, ołów, srebro i cynk. Wolfram zostanie. Potem obtopię aluminium podgrzewając do 1200 stopni. Srebro cynk i ołów będzie trudno obtopić, bo z tego najwyższa temperaturę topnienia ma Srebro, ale może zostać. Dziewczyna nie jest złotnikiem i nie zauważy różnicy.

Mam jeszcze laseczki czystego ołowiu. Tyle żelaza co tego ołowiu waży 3 kilo, a ten ołów 9. Tylko jakąś maskę przeciw oparową będę musiał załatwić, bo szkodliwe.

Dziś poszukam jeszcze złota w starych radiach.

Spokojnie. To z woda to ja umiem zrobić. Mnie nie trzeba tłumaczyć co to gęstość, a co objętość. Z chemii na koniec miałem 6, a z Fizyki 5.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Ołów się przyda do wytwarzanie kul do mojego własnoręcznie zrobionego karabinu.

Mogę wytopić ołów, bo przecież nie chcę, aby dziewczyna zachorowała, ale jak srebro zostanie, to ołów może się nie do końca wytopić. Ale zawsze coś. Tyle, żeby nie osiągnąć 400 stopni do topnienia cynku (nie chcę go stopić, bo on jest bardzo podobny do srebra, a jak go wytopie to srebra może zostać bardzo mało.

Będę musiał dużo dodawać CO2, aby powstrzymać zbyt duży i silny płomień.

25hmxok.png

Opublikowano

Racja, Obama już mobilizuje siły rezerwowe.

Zwykła rura stalowa, i kawałek drewna na kolbę. No i zamek odpalany tym pstrykaczem z zapalniczek.

25hmxok.png

Opublikowano

Pisząc kolejny komentarz narażasz go na zdemaskowanie :D

A przy okazji z w dzisiejszych czasach, to nie jest problem zrobić sobie karabin, a jak nawet ktoś wpadnie na kontrolę, to to jest minuta taki rozebrać ^^

Przy drukarkach 3D idzie nawet sobie wydrukować taki z plastiku.

Mało wytrzymały, ale zawsze coś.

@Edit

Czyli na proch karabin?

Opublikowano

Mój to nie jest super zabójcza broń kalibry 12.7mm, tylko zwykła gładkolufowa broń, która traci celność już przy 20 metrach. Te kulki mają średnicę 5mm. Nadaje się to na strzelanie do drzew - wbija się w korę. I tyle. Nie zamierzam z tym latać po lesie, ani bawić się w Pana Brunona.

25hmxok.png

Opublikowano

Tak naprawdę nigdy nie wiadomo kto to czyta xD

Tusk siedzi na MPC i szuka kogo by tu opodatkować za nielegalne karabiny :P

A tak na serio, to tak jak już pisałem nic złego, dopóki nie rozwali mu się na twarzy, jeśli przesadzi z prochem*

*Jeśli on wgl jest na proch :P

Opublikowano

Mój to nie jest super zabójcza broń kalibry 12.7mm, tylko zwykła gładkolufowa broń, która traci celność już przy 20 metrach. Te kulki mają średnicę 5mm. Nadaje się to na strzelanie do drzew - wbija się w korę. I tyle. Nie zamierzam z tym latać po lesie, ani bawić się w Pana Brunona.

M60E4.jpg

Dobra dobra :)

Opublikowano

Akurat zamek od twarzy jest oddzielony 10cm trwałej stali. Prochu tam daję tyle, co w takiem małej petardzie ze straganu jest. To jest własnie mój nabój. Odcinam kawałek petardy, wkładam po przeciwnej stronie tej siarki do odpalenia kulkę, i naciskam pstryczek. 2 sekundy później jest strzał. Potem patyczkiem przeczyszczam lufę, i 5 minut później znowu mogę strzelać.

Mogę też z niego strzelać ze sprężyną. Wtedy działa jak zwykły pistolet na kulki ze straganu

25hmxok.png

Opublikowano

M60E4 :P

Żeby taki zrobić, to trzeba mieć niezły warsztat, ewentualnie moja opcja- trochę metalu, młotek i pilnik :D

Dobra, dobra, bo już uciekamy z tematu.

Wytop ten ołów, bo to cholera jak nwm.

Opublikowano

Dobra, nie zamierzam robić tu m60, ani jakiegoś mg42. Ołów właśnie się topi. Od samego trzymania go w ręce bolą mnie kości.

Mam nadzieję, że dziewczyna będzie zadowolona.

25hmxok.png

Opublikowano

Tylko jej nie otruj czymś bo wtedy nie będzie zadowolona.

Jak nie będzie wąchać oparów podczas topienia, a czego na 100% nie będzie robić, to nic jej się nie stanie.

Trust me :P

A nawet jak zemdleje to dla Ahmeda jakaś okazja...ja nic nie sugeruje xD

jak powiesz jej, że sam to zrobiłeś, to nieźle się ucieszy, a formę do odlewu w kamieniu wyrzeźbisz, czy jak?

Opublikowano

Formę albo w glinie, albo w wosku zrobię.

Dodam do tego trochę cyny, bo trochę mało tego wyszło.

Aktualnie mam sztabkę 7cm x 3cm, 2cm ze srebra, cynku i cyny.

Aktualnie je czyszczę sodą.

25hmxok.png

Opublikowano

Nie znasz się na odlewaniu.

Formę z wosku zaraz przed wlaniem do niej tej substancji ciekłego metalu zamaczam albo w zimniej wodze, albo w ciekłym azocie (wczoraj się skończył), i zanim zdąży się stopić, to metal zdąży ostygnąć.

I tak najpierw muszę wyrzeźbić w drewnie kształt tego naszyjnika, potem oblać go woskiem/ obłożyć gliną, potem ostudzić albo rozgrzać(glina), potem przeciąć na pół, potem złączyć i zostawić mały otwór u góry breloczka, gdzie wlewam metal.

25hmxok.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...