Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się "odświeżyć" komputer ?

.Mat3K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć to może najpierw trochę o moim PC :

Ms Windows Xp dodatek Service Pack 2 (nie wiem z jakiego powodu nie chce wgrać mik się 3;/)

Intel Core 2 CPU @ 1.86GHz (1:1.88Ghz/2:1.88Ghz) , 512 MB RAM DDR2 , NVIDIA GeForce 7300 GT

Kupiony został w 2005 r , wtedy był całkiem dobry i od tego czasu nic z nim nie robiłem i teraz mam pytanie czy opłaca się z nim coś robić zmienić grafe dokupić pamięć RAM etc. ?

Czy po tych zmianach będzie szło pograć w jakieś nowsze gierki ?

Poprawi to jego płynność zmniejszy/zniweluje lagi ?

Czy ten procesor da jeszcze rade ?

1374642900-U336505.png

by Jakim08

Opublikowano

Niestety ale nic z komputera nie idzę zostawić, wszystkie podane części są bardzo stare, nie opłaca się w niego inwestować radzę zbierać na nowego kompa, do wymiany na 100% ram, proc, karta no i podaj jeszcze płyte, obudowę i zasilacz (marka, model, moc), ale jako że komp ma 8 lat wnioskuje że też są słabe więc jak dla mnie najlepiej jak kupisz nowego kompa, podaj ile masz kasy a możemy ci spróbować coś znaleźć

Opublikowano

Myślę , że z pomocą rodziców 2-3+ K

Mam jeszcze jedno pytanie co zrobić z moim starym komputerem bo szkoda go wyrzucić , wiernie służył przez te 8 lat ;)

I całkeiem nieźle chodzi jak na te lata ;P

Ile tak za niego/częśći dostanę ?

1374642900-U336505.png

by Jakim08

Opublikowano

Ewentualnie allegro na części ;d

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Opublikowano

Podaj jaką masz płytę główną, zasilacz, obudowę, nagrywarkę i model procesora (jeśli nie wiesz jak to napisz wytłumaczę ci), to też bardzo się liczy w komputerze i w wycenie bez tego nic ci nie powiemy :).

Póki co mogę ci powiedzieć ile za kartę i rama dostaniesz więc : (na podstawie najtańszych ofert na allegro i innych serwisach)

Karta graficzna: 25zł

ram: raczej nikt nie kupi bo bardzooo stary, ale 7,95 zł znalazłem

ps. jak ty chcesz żebyśmy go wycenili jak znamy tylko 2 z 7 części, podaj resztę.

Opublikowano

Nowy zasilacz kosztował 110+ (stary wysiadł po graniu w czasie burzy ;F)

płyta główna gigabyte , ale nie pamiętam jaka , nagrywarka LG , Procesor Intel Core 2 duo (więcej w #1 poście)

Stan obudowy oceniam na 4/6 (pisze na niej Premium case by tracer) , komputer posiada epicki wyświetlacz i 5 przycisków .

U zupełnie info jak znajdę pudełko ;F

1374642900-U336505.png

by Jakim08

Opublikowano

płyty gigabyte najgorsze kosztują 10zł a najlepsze 1000zł musisz powiedzieć model co do procesora to nie powiedziałeś modelu to tak samo jak bym ci powiedział mam fiata 186 koni mechanicznych wyceń mi go, tak samo z zasilaczem są te z wybuchowe z zawyżoną mocą jak feel,modecom itp. i te bardzo dobre jak corsair, ocz itp. musisz podać dokładne modele. Jeśli nie potrafisz sprawdzić modeli tych części mogę ci wytłumaczyć jak, to co chcesz pomocy ?

Opublikowano

Żeby dobrze wycenić komputer to musisz podać dokładne modele części. Ale i tak zbyt wiele to nie będzie. Obudowa praktycznie nic nie warta, bo to zwykły piekarnik.

Opublikowano

Sory , że tak puźno pisze wróciłem dopiero z wakacji , pisałem wyżej , że dokładne dane podam jak wrócę ;P

Płyta główna to : Gygabyte : GA-945P-S3

Mam jeszcze VideoMate x200 (to było do telewizji , ale już raczej się nie przyda)

Zasilacz : Modecom Feel III-400ATX

Na płycie jjest wiatrak Intel , a ogólnie w PC są 3

Dysk Twardy 250 GB

Procesor Intel Core 2 Duo @ 1.86 (więcej nie wiem)

JEszcze coś ? ;P

1374642900-U336505.png

by Jakim08

Opublikowano

Za ten procesor z 30 zł weźmiesz. Dysk może z 50 , zasilacza nawet nie wystawiaj. Może razem z 100-150 zł.

Zasilacz Feel III nie jest taki zły, jest to dość dobra konstrukcja do budżetowych zestawów i nie jest on z czarnej listy, Feel II i I są z czarnej listy. Lecz i tak zasilacz lepiej zmienić na coś porządniejszego ~450W. Dysk masz na SATA2? Jeśli tak to możesz go zostawić i podpiąć do nowego komputera.

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...