Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Motocykl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Lato się kończy jesień zaczyna , a ja powoli zastanawiam się nad kupnem motocykla , mam pare pytań do bardziej zaawansowanych ludzi ;p

Więc motor mam zamiar kupić w zime ( po zakończeniu sezonu oczywiście)

Gdzie wy najczęsciej wypatrujecie motocykli? Tylko allegro czy macie jakieś inne serwisy ? (otomoto znam) xD

Co najlepiej sprawdzać przy kupnie? co wskazuje na to ze motocykl był 'katowany' lub nie? sa jakieś pierwsze oznaki?

Jaki motor polecacie , chodzi mi o klasowe 4t w 250 ;p suzuki rmz kxf i te sprawy który według was jest najlepszy?

Jak mi się coś przypomni napisze :)

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Na motocyklach może i się nie znam, ale odradzam ci kupna takich sprzętów na allegro.

Lepiej znaleźć sobie jakiś serwis lub stronę podobną do otomoto jak już wspomniałeś.

Opublikowano

Ja szukałem na allegro i tablicy.

Przy kupnie najlepiej odpalić, posłuchać jak chodzi czy coś dziwnie nie stuka. Potem się przejechać, rozgrzać go sprawdzić jak zachowuje się na wysokich.

Po rozgrzaniu i odstawieniu moto na kilka minut sprawdzać, czy nie ma jakiś wycieków. To tylko takie podstawy.

Na wyczynowych nie znam się, ale czemu uparłeś się akurat na 4T? ;)

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

@Coming 4T są praktycznie bez awaryjne i bez obsługowe (zmiana oleju i filtru oleju, powietrza)

W Supermoto bardzo często popularna jest jazda na tzw. pół-sprzęgle przez co bardzo szybko się zużywa i tworzą się luzy. Sprawdź czy sprzęgło chodzi lekko, czy biegi wchodzą gładko, jak się kreci, czy nie ma wycieków. Przejrzyj całą ramę w poszukiwaniu pęknięć, spawów i szlifów jeśli jakieś znajdziesz daj sobie spokój bo tylko stworzysz niebezpieczeństwo dla siebie. Osobiście polecam sprzęty od Hondy, miałem już 3 jednoślady od tej marki i na żadnym się nie zawiodłem, kawasaki i yamaha też podobno ma dobrą jakość, przed wyborem też zobacz jak jest z dostępnością części zamiennych, bo jak się zepsuje to wydasz majątek na części.

Opublikowano

Hm dla czego akurat 4t? b o jak dla mnie jest to najlepszy sprzęt leje czystą i mam spokój po za tym jest raczje dość mniej awaryjny od 2t i w sumie bardziej idzie od dołu , z siła może jest i gorzej ale uważam że te + - 45koni wystarcza jak nie to zawsze można zrobić przesiadke na 450 i mamy tam 60-70 ;p

A czemu akurat nie 4t tylko 2t ? też moje pytanie? :P

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Jak byłem młodszy to śmigałem na crossach i z lekkim sercem mogę ci polecić: Kawasaki kx 250, honde crf 250, a jak chcesz zarejestrować to polecę ci enduro jakieś np.: husqwarna wr 250 albo długowieczne suzuki dr. :)

Ps. 4t są bardziej przeznaczone na tor, nie uzasadnię ci tego, bo nie wiem jak, ale gdzieś o tym czytałem.

Opublikowano

Napewno odpada suzuki dr ..

Kawasaki kx to 2t a mnie nie stać na te remonty i wgl. wiadome że 4t droższy można powiedzieć ale to wszystko nie dzieje siętak szybko , jak w 2t za ten czas pieniądze zdąże nazbierac .

Husqwarna wr 250 zaraz obcykam , a nad Honda crf 250 własnie myślę poszukam w jakiejś przyzwoitej cenie :)

A macie jakiś pomysł gdzie można by się było na takim diable przejechać?

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Napisz jeszcze co to ma być za motocykl i ile masz pieniędzy w portfelu. Ogólnie jestem przeciwnikiem 2T, ale jeśli chodzi o crossy to nie wyobrażam sobie jazdy po błocie z tak małą mocą jaką generują maszynki 125cm i 15kM, wiem, że szukaasz 250cm, ale cross z reguły powinien być jednak mocny żeby mógł wyjść z niezręcznych sytuacji.

Jak chcesz coś na ulicę to polecam Ci Kawasaki Ninja 250R, porządny motocykl i mało pali. A jeśli chodzi o jakieś inne 250 na street to jest ich z reguły mało.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Tablica i allegro. Jedziesz, bierzesz mechanika który się na tym zna i jedziecie razem na przegląd na jakąś dobrą stacje w okolicy. Płacisz 100-200zł ale masz pewność co do tego jak wygląda środek i co by było do zrobienia. Kupowanie jakiegokolwiek pojazdu bez uprzedniego sprawdzenia w serwisie mija się z celem.

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

hm więc chce napewno nie super moto napewno nie ścigacza , tylko porządne silne moto , typu yamaha yzf 250 jak mówiłem wyczynowe , na pewno nie chcę 125 w 2t , jedynie to 4t +40km musi mieć , myślę nad yzf tylko nie mam się gdzie tym przejechać i nie wiem no .. macie jakieś pomysły?

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Tablica i allegro. Jedziesz, bierzesz mechanika który się na tym zna i jedziecie razem na przegląd na jakąś dobrą stacje w okolicy. Płacisz 100-200zł ale masz pewność co do tego jak wygląda środek i co by było do zrobienia. Kupowanie jakiegokolwiek pojazdu bez uprzedniego sprawdzenia w serwisie mija się z celem.

A po co motocykl brać na warsztat? Przecież nie wjedziesz nim na kanał/podnośnik. :D

Jak wygląda środek? Jaki środek chcesz sprawdzać? Przecież chyba przed kupnem nie będziesz rozpoławiał silnika...

To, co napisałeś to raczej przed kupnem auta, ale nie motocyklu.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Dobra to tak w protfelu mam cos około 6000 może coś więcej , ale nie przesadzajmy , i pasowałoby żeby ot była Małopolska bo nie mam z kim dalej jechać możecie czegoś poszukać?

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Chyba oszalałeś, że będę szukał za Ciebie. I Wiadomo szukaj motocykla w okolicy żebyś mógł nim wrócić.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Chyba oszalałeś, że będę szukał za Ciebie. I Wiadomo szukaj motocykla w okolicy żebyś mógł nim wrócić.

Dobra chce wstępnie.. nie wyjeżdzaj tak.

pierwszy odpada , drugi może się skuszę zobaczyć tylko no ..

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Co do motoru to oczywiście 2, ale osobiście, jeżeli chodzi o motocykle, to najlepiej jakiś na allegro, ale blisko twojej miejscowości, tak żebyś mógł dojechać i zobaczyć.

Opublikowano

A ja powiem CI tak szczerzę że radzę popatrzeć na ebayach czy coś , bo jest sporo porządnych motorów do wyłapania za granicą + transport wyjdzie Cię to taniej niż kupno jakiegoś w Polsce. Ostatnio zwoziłem motor yamaha z pojemnością silnika 500 i w sumie kupiona była w Niemczech za 2000 zł w euro wiadomo ale na oryginalnych częściach Yamahy do tego z jakieś 500/600 zł przywóz chyba że sam masz możliwość zwożenia motocykla do Polski i w sumie za coś co masz zapłacić 5 czy 6 tysięcy masz za nie całe 3 tys :) .

PS : Silnik tak jak był opisany na aukcji - Igła taki był pracuję bez żadnych zarzutów

+ do tego Pan który to kupował dostał parę części do tego motorku :)

Opublikowano

A ja powiem CI tak szczerzę że radzę popatrzeć na ebayach czy coś , bo jest sporo porządnych motorów do wyłapania za granicą + transport wyjdzie Cię to taniej niż kupno jakiegoś w Polsce. Ostatnio zwoziłem motor yamaha z pojemnością silnika 500 i w sumie kupiona była w Niemczech za 2000 zł w euro wiadomo ale na oryginalnych częściach Yamahy do tego z jakieś 500/600 zł przywóz chyba że sam masz możliwość zwożenia motocykla do Polski i w sumie za coś co masz zapłacić 5 czy 6 tysięcy masz za nie całe 3 tys :) .

A cło w urzędzie celnym =]?

P.S. Lubisz kupować rzeczy w ciemno c'nie?

Koleś zrobi zdjęcia, że wszystko ok, a tu Ci go przywiozą i motor rozjebany xD

Opublikowano

A cło w urzędzie celnym =]?

P.S. Lubisz kupować rzeczy w ciemno c'nie?

Koleś zrobi zdjęcia, że wszystko ok, a tu Ci go przywiozą i motor rozjebany xD

Powiem Ci szczerze że transportuję rzeczy z Niemiec nie tylko pojazdy typu motocykle czy też samochody również i meble i nie zdarzyło mi się jeszcze przywieźć czegoś nie zgodnego z opisem przedstawionym na aukcji. Niemcy i ich eksploatacja pojazdów jest całkiem inna niż w Polsce uwierz :).

PS : Plus do tego masz słabe informację bo od samochodów / motorów sprowadzanych z Unii Europejskiej nie płaci się żadnego Cła :)

Zapewne chodzi Ci o akcyzę za którą płacisz bodajże 180 zł

Opublikowano

hmm myślę że motocykl z zagranicy odpada.. raczej nie pozwolą mi nawet rodzice . Wolę z polski , podoba mi się ta yamaha ..

Czy to jest według Ciebie .htaccess motocykl wyczynowy? :P http://otomoto.pl/sym-inny-wolf-250i-promocja-M3759514.html

Nie szukam czegoś takiego mówiłem już ..

1341833700-U255743.jpg
Opublikowano

Jak dla mnie coś typu ścigacza i 25 koni to lipa i to ostra :) ale każdy lubi co woli ;>

Jak bym miał kupować ścigacza to kawasaki ninja albo gsxr...

I masz rację nie mam prawo jazdy ale co to ma do tematu?

1341833700-U255743.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...