Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy Dużo Błędów z Systemem

osa2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam duuuży problem jakoś 4 dni temu zaczął mi się psuć komputer tzn. rano wstaje włączam komputer on pokazuje 1 screen jaki się zawsze pokazywał taki duży napis "Intel". I dalej nic nie da się zrobić po prostu się ściął więc resetuje zasilacz od tyłu komputera bo inaczej się nie da, potem pare razy znowu tak samo potem dochodzi do System windows został niespodziewanie zamknięty - uruchom normalnie, w trybie awaryjnym itp. wybieram uruchom normalnie potem czarny ekran, ścina i znowu musze resetować. Potem dochodzi do jeszcze jakiegoś ładowania przy włączaniu windowsa i znowu ścina pare razy. Potem jak już mi sie uda po około 15 resetach kompa wejść na ekran windowsa to albo sam się resetuje albo wyskakuje blue screen "a problem has been detected and windows has been shutdown to prevent damage to your computer..."

ale po tym resecie już normalnie się włącza i nie ścina przy uruchamianiu systemu. Potem podczas grania w coś po paru godzinach jeszcze z 2 razy sam się zresetuje, a następnego dnia rano znowu wszystko odnowa...

Miałem windows Vista Home premium ale dzisiaj zrobiłem formata i zainstalowałem Win7 32bit więc format nic nie pomógł. Po formacie zainstalowałem tylko google chrome,winrar, daemon i qtorrent więc to chyba nie wina tych programów bo na vista nic się przez nie nie działo.

Dodam że około miesiąc temu gdy dostałem komputer zwiększałem trochę pamięć na dysku D przez jakiś program chyba "Partition master" czy jakoś tak.

A ostatnio kupiłem zasilacz i próbowałem go wymienić z 10 dni temu (niestety mi się nie udało i dalej czeka na półce więc włożyłem znowu stary zasilacz)

Proszę o szybką pomoc.

Opublikowano

Prosta jasna odpowiedź stary zasilacz (pada) a komputer potrzebuje więcej mocy.

My vocation is to build a farm in Texas...

2719581-texas-farm-wiatrowych.jpg

Opublikowano

Czy to pewne? Te blue screeny, po 20 resetów dziennie. Dodam jeszcze że odkąd mam win7 to czasami zacina się cały ekran nie da sie ruszyć myszką,włączyć menedżera zadań i wgl nic i trzeba znowu resetować.

Opublikowano

Nie wiem czy to możliwe ale chyba komputer się uruchamia ponownie i zacina przez qtorrent : D Po włączeniu systemu szybko wyłączam program qtorrent (włącza się odrazu po włączeniu systemu) i nic sie nie dzieje. Gram około godzinę i nic się nie dzieje potem włączam qtorrent i odrazu się resetuje komputer jak go też szybko nie wyłącze po włączeniu systemu to też za chwilę mnie wywala lub zacina się cały system :c Tak wgl to zrobiłem przed chwilą znowu znowu formata i teraz ostrożnie wgrywam avast premier (trial) i robie kopie zapasową.

Proszę o dalsze sugestie o co może chodzić z tymi blue screenami i trudnym rozruchem systemu bo boje się że rano będzie znowu to samo : /

Opublikowano

Sprawdź dysk twardy.Podłącz pożyczony od kolegi/swój drugi jeśli posiadasz.Jeśli na innym będzie wszystko dobrze,to już mamy przyczynę.

Przyjrzyj się także kabelkom od dysku.Może masz lekko naderwany.

Opublikowano

Jeżeli przy wyłączonym qtorrencie działa normalnie to może nie instaluj lub odinstaluj go i popatrz czy przez np. tydzień się nie pojawi, i jezeli będzie działać normalnie to nie instaluj tego (ewentualnie jakiś inny program).

A jak to nic nie da to szukamy dalej ;d

+ dla przykładu mi na laptopie po włączeniu gg wywalał blue screen ;D

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Opublikowano

Nie instalowałem teraz żadnego programu qtorrent ani żadnego innego tylko avast i google chrome po godzinie-2 godzinach znowu co jakiś czas resetuje się sam komputer : / słabo znam się na dyskach twardych, praktycznie wogóle ale mam stary komputer więc jak dysk twardy pasuje do każdego komputera nie ważne jaki to spróbuje. Myślę też że może to być wina zasilacza ale nie pasuje mi w corsair Vs 450w ostatnia najważniejsza wtyczka do płyty głównej http://www.mpcforum.pl/topic/1015967-corsair-vs-450w-nie-pasuje/ (mój inny temat )

Opublikowano

Wymieniłem zasilacz i nic nie dało : / to nie wina żadnego programu to musi być coś od środka. Dalej po 20 resetów przed włączeniem kompa, zacinanie,blue screeny na początku pare razy też monitor nie łapie jakby tzn. włączam komputer i on pracuje jakby ale monitor wogóle nie reaguje tak jakbym nie włączył komputera :/

Czy to wina Dysku twardego? Każdy dysk twardy pasuje do każdego kompa czy musi być jakiś dopasowany bo jak nie to mam starego kompa to moge wymienić.

Opublikowano

Do wyboru masz jeszcze wymianę pamięci, płyty albo grafiki. coś musi być uszkodzone

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja się nie znam wogóle na tym :/ w komputerze dalej to samo a nawet sie może pogarsza nie wiem co to SATA, co to ATA. Chyba zaniosę go do jakiegoś serwisu bo ja nic raczej nie zdziałam : /

Opublikowano

O O O Znalazłem przed chwilą na jakiejś stronie "uszkodzenia dysku twardego i jego przyczyny" (czy jakoś tak) jest tam opisane pare przypadków ale znalazłem jeden interesujący

"Komputer się uruchamia, dysk fizycznie także - zaczyna ładować się system - komputer się zawiesza lub się resetuje.

Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ system lub sama struktura systemu plików - natomiast sam dysk jest fizycznie sprawny (uszkodzenie logiczne). W tego typu przypadkach może się zdarzyć że na początku dysku zaczęły się pojawiać nieresponsywne sektory (bad sectors), które uniemożliwiają załadowanie się systemu."

Jest to Dokładnie opisany mój problem komputer się "zawiesza lub się resetuje.". Więc myślę że to prawie napewno wina dysku twardego : / Spróbuje go dzisiaj podmienić z tym ze starego kompa i zobaczę czy to rzeczywiście chodzi o dysk.

Opublikowano

Niestety mój komputer to jakiś średniowieczny złom sprzed około 8 lat i ma jakieś dziwne podpięcia pod dysk twardy nie wiem nawet jak to wymienić. A może da się naprawić jakoś ten dysk twady zamiast wymieniać bo w tym problemie pisze że dysk jest fizycznie sprawny, da się to jakoś naprawić? jak tak to proszę o pomoc.

Aha tutaj pomoc się otrzymuje pierwsze 2 dni potem już nikt nie widzi tematu i nie otrzymam żadnej odpowiedzi, tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...