Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Java Plusy i Minusy

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

Jak już mamy się kłócić o to, który język jest lepszy, to ja podam taki argument: java nie może być lepsza od c++, bo jej biblioteki, kompilator, a także sama maszyna wirtualna została napisana w c/c++.

Ale tak na serio, to radzę skończyć ten spór, bo takie kłótnie do niczego nie prowadzą.

Dodam jeszcze do minusów javy:

-Korzystanie z apletów javy w przeglądarce nie jest zbytnio bezpieczne, dlatego niektóre przeglądarki domyślnie mają wyłączoną wtyczkę javy

-Gry piszę się w c++ a nie w javie, dlatego że java traci na wydajność wywołując natywne funkcje biblioteki graficznej.

-Java działa na maszynie wirtualnej, przez co nie mam bezpośredniego dostępu do pamięci i nie możemy sterować procesem kompilacji w celu optymalizacji programu.

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Słaby troll.

Jakby sie opłacało robić gry z lepszą grafiką to by robili ale że się

nie opłaca pod względem wydajności no to...macie tylko pixeloze :)

Chciałbym zauważyć ze Pixeloza dobrze sie dziś sprzedaje.

Opublikowano

Hmmm może nie ma lepszy gier, bo nie ma żadnego wsparcia dla developrów.Jest mało bibliotek graficznych (dobrych) dla javy, a taki c++ ma DirectX...

Ahh te newby, nic nie wiedzą i piszą głupoty.

Jeśli coś się da napisać w c++ to możesz sobie no zlinkować z javą.

Czyli możesz zrobić biblioteke directx-a dla jarby i manipulować nia przez ten oto jezyk.

Sama java jest napisana w c++ bodajże więc nie wiem wy czym problem.

Mówiąc że java ma mało bibliotek popełniasz karygodny błąd ponieważ aktualnie sa chyba bindingi wszystkich bibliotek graficznych.

Jeszcze jednym dużym plusem mogę dodać to że jeśli skompilujemy program w c++ to on będzie chodził tak samo szybko za 10 lat jak teraz.

Jeśli skompilujemy program w javie to on będzie chodził szybciej, dlaczego? Dlatego że kod jest wykonywany poprzez maszyne wirtualną która zawsze zawiera najlepsze techniki, w przeciwieństwie do 10-letniego programu w c++.

-Java

działa na maszynie wirtualnej, przez co nie mam bezpośredniego dostępu

do pamięci i nie możemy sterować procesem kompilacji w celu

optymalizacji programu.

Masz dostęp, tylko trzeba pomyśleć. Jeśli kodzisz od paru miesięcy w javie i tylko dla aplikacji biznesowych to nie jest ci to kompletnie potrzebne, jeśli potrzebujesz czegoś więcej to pewnie to znajdziesz , kiedyś ;)

Co do pt2 Nie martw się, już oracle zadba o twoją optymalizację ;) Najlepiej jeśli ty się skupisz na swojej ;D

Żadnego jezyka nie można porównywać lol.

Każdy został po coś napisany, c++ został napisany po to aby można było pisać ciekawe programy z prawie pełnym dostępem do komputera. Jarba natomiast została napisana po to aby pisać szybko, łatwo i przejrzyście.

Spróbujcie zrobić ćwierć gry "Runescape" w c++. Porównajcie wyniki. I wtedy możecie mówić że java nie jest do robienia gier.

"Gry piszę się w c++ a nie w javie, dlatego że java traci na wydajność wywołując natywne funkcje biblioteki graficznej."

No chyba że piszesz zajebiście proco żerne programy, to tak. Ja nigdy jak pisałem gre w javie nie miałem wiecej niz 50% [45fps] cpu (na 2 ghz proc) a to była gra 3d

http://www.disordered.org/Java-JIT.html **

Opublikowano

Jak już mamy się kłócić o to, który język jest lepszy, to ja podam taki argument: java nie może być lepsza od c++, bo jej biblioteki, kompilator, a także sama maszyna wirtualna została napisana w c/c++.

Ale tak na serio, to radzę skończyć ten spór, bo takie kłótnie do niczego nie prowadzą.

Dodam jeszcze do minusów javy:

-Korzystanie z apletów javy w przeglądarce nie jest zbytnio bezpieczne, dlatego niektóre przeglądarki domyślnie mają wyłączoną wtyczkę javy

-Gry piszę się w c++ a nie w javie, dlatego że java traci na wydajność wywołując natywne funkcje biblioteki graficznej.

-Java działa na maszynie wirtualnej, przez co nie mam bezpośredniego dostępu do pamięci i nie możemy sterować procesem kompilacji w celu optymalizacji programu.

Hm... Czyżby to miało jakikolwiek związek? :) Zostało skompilowane do .exe i koniec. Koniec związku z C++. Java może być lepsza od C++, dlaczego? Mogą być wykorzystane najbardziej optymalne rozwiązania w maszynie wirtualnej, przez co nawet programista piszący kod źle w efekcie wykonane przez maszynę wirtualnej zostanie to wykonane i przeniesione na normalny proces najlepszą ścieżką (oczywiście w miarę możliwości, oraz uważając że programiści Javy są takimi superextramega codersami na jakich wyglądają).

Poza tym - Ta sprzeczka nie ma sensu :) Na pewno osoby tworzące C++ i Javę nie tworzyli języków tych wolnymi albo kiepskimi - inaczej nie byłyby takie popularne. Co prawda wiele bibliotek w Javie kiedyś było względnie "powolnymi" np Swing, ale po 5.0 się to zmieniło.

Oczywiście mogę się mylić, gdyż doświadczenie mam nie wielkie, ale takie jest moje zdanie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Mogą być wykorzystane najbardziej optymalne rozwiązania w maszynie

wirtualnej, przez co nawet programista piszący kod źle w efekcie

wykonane przez maszynę wirtualnej zostanie to wykonane i przeniesione na

normalny proces najlepszą ścieżką

Kompilatory C++ maja opcje optymalizacji kodu wynikowego zarówno pod względem wydajności (widać to dobrze po obejrzeniu assemblerowego wyniku) jak i użycia rozszerzonych instrukcji procesorów.

Wydajność Javy jest trochę nieprzewidywalna z racji specyfiki działania maszyny wirtualnej (garbage collector, ta sama sytuacja co w c#) i ogólne zarządzanie stertą, jednak w normalnym użyciu raczej się na to nie zwraca uwagi. Dopóki nie piszemy systemu czasu rzeczywistego to pewne 'potknięcia' każdego programu tworzonego w kodzie rozporządzalnym sa pomijalne.

Java ma jednak dużą wadę. O ile w c++ możemy zadeklarować wewnątrz klasy np tablice struktur i mamy pewność, że są one ułożone w pamięci po kolei (bardzo ważne dla pamięci cache procesora) to w javie niestety jesteśmy ograniczeni do tablicy referencji do obiektów, które to mogą być dowolnie rozrzucone po stercie. Mniej trafień cache procesora, więcej odwołań do fizycznej pamięci, mniejsza wydajność.

Przy małych programach, w czasach gigahertzów, megabajtowych cache i kilku rdzeni w każdym domowym komputerku traci to trochę na znaczeniu, ale nie tylko małe programy się pisze i nie tylko na szybkie procki. Tam gdzie pracuję nadal jest powszechnie używany c++ (a czasem i c) przy tworzeniu oprogramowania bezpośrednio dla sprzętu.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Najważniejsze pozytywne cechy Javy to popularność i wieloplatformowość, a z negatywnych, to straszliwe błędy bezpieczeństwa w JVM i osoby z drewnianymi komputerami mówią, że jest zasobożerna.

Opublikowano

Chyba najlepszą cechą Javy jest "Write Once, Run Everywhere", czyli Wieloplatformowość. Według wykazów TIOBE Software, Java jest obecnie najpopularniejszym językiem programistycznym (http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html). Większość nowoczesnych komputerów na świecie, ma zainstalowaną Javę. Ale oczywiście, minusy też są, choćby potrzeba zainstalowania dodatkowago programu, w formie Maszyny Wirtualnej, co powoduje wolniejsze działanie programu. Dlatego, programy napisane w Javie, nie są wskazane, na np. "Back-End" serwera ;)

Opublikowano

Jest popularna bo pisze się w nij aplikacje na Androida, gdyby nie on to ledwo by PHP przeganiała. Powiem tak, największy minus Javy to brak normalnego IDE.. Aplikacje na androida wole pisać w Xamarinie, wygodniejsze od Android Studio(tworzenie UI to....), Eclipse i innych gówien, a na PC w QT/C# :)

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Jest popularna bo pisze się w nij aplikacje na Androida, gdyby nie on to ledwo by PHP przeganiała. Powiem tak, największy minus Javy to brak normalnego IDE.. Aplikacje na androida wole pisać w Xamarinie, wygodniejsze od Android Studio(tworzenie UI to....), Eclipse i innych gówien, a na PC w QT/C# :)

Jest dużo "normalnych" IDE na Jave, w tym np. Eclipse, NetBeans, IntelliJ IDEA.

A programowanie na platformę Androida, wcale aż tak bardzo nie "podwyższa" popularność Javy :)

Android Studio, to nie jest jedyny IDE, przeznaczony do programowania na platformę Android, istnieje jeszcze Android SDK i możliwość programowania z API Androida we własnym IDE, takim jak Eclipse, NetBeans itp.

Opublikowano

Osobiście, odlecam Graphics2d, lepiej użyć LibGDX, Slick2d, albo stworzyć własny silnik 2d w LWJGL ;)

Opublikowano

Jest dużo "normalnych" IDE na Jave, w tym np. Eclipse, NetBeans, IntelliJ IDEA.

A programowanie na platformę Androida, wcale aż tak bardzo nie "podwyższa" popularność Javy :)

Android Studio, to nie jest jedyny IDE, przeznaczony do programowania na platformę Android, istnieje jeszcze Android SDK i możliwość programowania z API Androida we własnym IDE, takim jak Eclipse, NetBeans itp.

Zobacz wygląd aplikacji na Androidzie i iOS, te napisane w Javie i te napisane w QT.

Zresztą wydajność Dalvik'a(Javy) widać w Androidzie, iPhone 3gs(1 rdzeń 600Mhz) ciągnie takie gry jak SGS2(2x 1,2GHz) przy podobnej jakości grafiki. jak by nie patrzeć to TEORETYCZNIE 3gs jest 4 razy słabszy.

I nie, nie jestem "fanbojem" Apple, sam go gardze za ceny, ale system mają kilka razy lepszy(iOS od Andka i OS X od Windowsa).

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Zobacz wygląd aplikacji na Androidzie i iOS, te napisane w Javie i te napisane w QT.

Zresztą wydajność Dalvik'a(Javy) widać w Androidzie, iPhone 3gs(1 rdzeń 600Mhz) ciągnie takie gry jak SGS2(2x 1,2GHz) przy podobnej jakości grafiki. jak by nie patrzeć to TEORETYCZNIE 3gs jest 4 razy słabszy.

I nie, nie jestem "fanbojem" Apple, sam go gardze za ceny, ale system mają kilka razy lepszy(iOS od Andka i OS X od Windowsa).

Tylko spójrz na to tak:

ile masz telefonów pod iOSem? 6? no własnie... Optymalizować coś pod ios jest prosto bo to 6 telefonów a Android? tego jest już jest masa to tak samo jak porównywać konsole do pc :)

Zbieram jak większość +!

Opublikowano

Tylko spójrz na to tak:

ile masz telefonów pod iOSem? 6? no własnie... Optymalizować coś pod ios jest prosto bo to 6 telefonów a Android? tego jest już jest masa to tak samo jak porównywać konsole do pc :)

XobotOS, przepisany android do C#, nic nie optymalizowany i prawie 2 razy szybszy.

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Najważniejsze pozytywne cechy Javy to popularność i wieloplatformowość, a z negatywnych, to straszliwe błędy bezpieczeństwa w JVM i osoby z drewnianymi komputerami mówią, że jest zasobożerna.

Odpier... sie od tych błędów, i tach 90% z was nie wie jak z nich korzystać i czym one tak naprawdę są -_-

Opublikowano

Odpier... sie od tych błędów, i tach 90% z was nie wie jak z nich korzystać i czym one tak naprawdę są -_-

Nie czuję potrzeby poznania technicznych aspektów kolejnego publicznego 0day'a
Opublikowano

XobotOS, przepisany android do C#, nic nie optymalizowany i prawie 2 razy szybszy.

Mam rozumieć ze działa na każdym urządzeniem z androidem tak? Jeśli nie to to niczego nie udowadnia :>

Zbieram jak większość +!

Opublikowano

Mam rozumieć ze działa na każdym urządzeniem z androidem tak? Jeśli nie to to niczego nie udowadnia :>

Możliwe że nie, skoro to jest inny system operacyjny (Takie same funkcje itp. ale został portowany na C# i .NET Framework).

Opublikowano

Działa jak napiszesz sterowniki pod swoje urządzenie, Udowadnia i to dużo, niezoptymalizowany system, działa szybciej niż Android.

Zreszta N900(Maemo),N9(Meego) to też dobry przykład, oba mają jednordzeniowe procesory, ten pierwszy o taktowaniu 600MHz(nie pamiętam dokładnie), drugi 1000MHz i jak system działa? Za przeproszeniem, zajebiście.

Android był, jest i będzie wolniejszy od innych systemów.

Ja programować w Javie mógłbym dopiero jakby mi płacili ponad 6 tysięcy, jak mniej to wolę za 4 tysiaki w C#/C++.

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Ogólnie Java jest wolniejsza od innych języków programistycznych, nawet chyba najwolniejszy. Ale za to, łatwy w nauce, i oczywiście łatwość w otwieraniu tego samego programu na różnych systemach operacyjnych, np. .NET działa tylko na Windowsa.

Opublikowano

Powiem tak pod względem bezpeiczeństwa Java Script = Java = Flash, nie ma różnicy, ale i tak Java jest faworytem :)

Bzdury.

Opublikowano

Bzdury.

Argumenty?

Powiem tak w każdym z tych języków da się coś zrobić(JS - wyciąganie informacji o userach w sieci TOR), flash(nie pamiętam ale też troche tego było), Java(0Day). Więszkość exploitów nie jest udostepnionych(po co udostępniać? po to żeby to naprawili?). Zreszta pod względem bezpeiczeństwa C++ też nie jest aniołem, jak każdy inny język.

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Argumenty?

Powiem tak w każdym z tych języków da się coś zrobić(JS - wyciąganie informacji o userach w sieci TOR), flash(nie pamiętam ale też troche tego było), Java(0Day). Więszkość exploitów nie jest udostepnionych(po co udostępniać? po to żeby to naprawili?). Zreszta pod względem bezpeiczeństwa C++ też nie jest aniołem, jak każdy inny język.

Bo JS, Javy i Flasha nic nie łączy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...