Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy prawo jest łamane?

UniBag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kolega posiada stronę internetową na której udostępnia muzykę klubową.

Ma specjalnie skonstruowany regulamin serwisu, który powinien chronić go przed ewentualną odpowiedzialnością karną.

Ponadto kolega udostępnia utwory producentów (DJ'ów) za ich prośbą.

Mam na myśli ich posty na FB:

"PREMIERA!!! UDOSTĘPNIAMY!!!"

Czy powyższy tekst może stanowić ewentualny dowód tego że twórca danego remiksu wyraził zgodę na udostępnienie?

I teraz druga sprawa:

Jeżeli twórca wyraził zgodę na udostępnienie utworu w którym znajduje się ścieżka dźwiękowa z oryginału do którego on sam nie posiada praw,

czy wówczas mój kolega może ponieść odpowiedzialność karną, będąc nie świadomym tego że złamał prawo udostępniając ten utwór?

Trzecia sprawa:

Czy kolega na podstawie serwisowego regulaminu może do nazwy utworu dodawać dopisek z adresem do strony?

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

Raczej za takie coś nie dostaje się kary. Jedni sobie zastrzegają prawo, a jedni nie! Jeżeli trafi na muzykę chamskiego kolesia, może pójść ze sprawą w odpowiednie miejsce. Powiem szczerze, że nigdy mnie to nie interesowało. Ale zdaje mi się, ze dobrze mówiłem ;).

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

Prawo jest łamane, jeśli umieszcza tam pliki chronione prawem autorskim, czyli nutki pobierane losowo z pirackich serwisów. Nie dopuścił się złamania prawa w przypadku, kiedy dostał pozwolenie na publikację pliku (tak jak napisałeś: za prośbą autora), lub udostępnił plik, który albo nie posiada praw autorskich, albo autor zezwala na nieograniczone rozprowadzanie i pobieranie z sieci.

Opublikowano

Gówno mu zrobią jeżeli będzie udostępniał nie oficjalne remixy. Bardziej za komeryjne remixy mogą się przyczepić czyli np. z beatporta

A co jeżeli autor najpierw umieścił remnix do pobrania, a później wstawił go na beatport?

Zajrzyj na bloga -> Click

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...