Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Riven - the Exile.

Gość Mistrzu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

<-------- REKLAMA

Witam, w tym poradniku chciałbym Wam zaprezentować świetną postać, jaką jest Riven.

Na wstępie napiszę kilka słów od siebie na temat tego oto championa.

Riven jest świetną postacią, którą dobrze sprawuje się na topie w walkach 1vs1, czy nawet 2vs1. Dzięki swojej mobilności oraz zdolności uników, może zdziałać wiele, nie tracąc przy tym dużo zdrowia.

Wymaga ona lekkiej wprawy, gdyż można nią zrobić bardzo, bardzo dużo. Lecz można również nie robić nic. ;)

Dobrze, aby Was nie zanudzać, przejdźmy do dalszej części poradnika.

Spis treśći:

1. Historia,

2. Statystyki,

3. Opis umiejętności,

4. Specjalizacje,

5. Runy,

6. Skill order,

7. Zalety,

8. Build,

9. Czary przywoływacza,

10. Opis faz gier,

11. Główne kontry.

Historia:

Riven, Wygnaniec.

Każdy mieszkaniec Noxus może stać się kimś ważnym, niezależnie od rasy, płci czy pozycji społecznej - liczy się tylko siła. Z silną wiarą w te ideały, Riven pragnęła osiągnąć sławę. Wykazała potencjał jako początkujący żołnierz, dochodząc do mistrzostwa we władaniu długim mieczem, gdy była prawie równego z nim wzrostu. Była bezwzględnym i skutecznym wojownikiem, lecz jej prawdziwa siła tkwiła w jej przekonaniach. Wkraczała do walki bez śladów wahania: żadnych wątpliwości, ani strachu przed śmiercią. Riven stała się przywódcą wśród swoich rówieśników, wizerunkiem ducha Noxian. Jej poświęcenie było tak wyjątkowe, że Najwyższe Dowództwo podarowało jej miecz z runami z czarnego kamienia, zaklęty magią Noxusu. Był on cięższy niż pawęż i prawie tak samo szeroki - doskonale pasował do niej. Niedługo po tym, została wysłana do Ionii jako część sił inwazyjnych.

Co z początku wyglądało na zwykłą wojnę, szybko zmieniło się w eksterminację. Noxiańscy żołnierze podążali za przerażającymi maszynami wojennymi z Zaun przez pola zwłok. Nie była to chwalebna walka do której przygotowywała się Riven. Wykonywała rozkazy swoich przełożonych, niszcząc resztki pokonanych i przerażonych wrogów z niezwykłym poświęceniem. W trakcie trwania inwazji wyszło na jaw, że ioniańskie społeczeństwo nie zostanie zreformowane a wybite. W czasie jednego ze starć, jej oddział został otoczony przez wojska Ionii. Poprosili o wsparcie, gdy wrogowie zbliżali się do ich pozycji. Zamiast wsparcia, otrzymali bombardowanie za pomocą broni chemicznej, przygotowanej przez Singeda. Riven przyglądała się jak dookoła niej, Noxianie i Ionianie padali ofiarą tego strasznego wynalazku. Udało jej się uciec z obszaru bombardowania, ale nigdy nie udało jej się zapomnieć tego, co zobaczyła. Uznana za zmarłą przez Noxus, postanowiła rozpocząć nowe życie. Złamała swój miecz, niszcząc więzi łączące ją z przeszłością i wyruszyła na narzucone sobie wygnanie - w poszukiwaniu odkupienia oraz ratowania noxiańskich ideałów, w które wierzyła.

'Istnieje miejsce pomiędzy walką a morderstwem, / gdzie gnieżdżą się demony'

Statystyki:

7437083000_1375914400.jpg

Statystyki z clienta gry:

7736271000_1375914622.jpg

Opis umiejętności:

Umiejętność pasywna: 

8559967400_1375914730.jpg

Kilka słów ode mnie, na temat tej umiejętności.

Jest to świetny spell do obijania przeciwnika z AA oraz starć 1vs1. Dzięki temu możemy również ułatwić sobie last hitownanie. ;)

Wskazówka:

Kiedy osiągniemy maks. liczbę na passywce (3), to staramy się ją wykorzystać. To znaczy:

uderzamy raz Q, podchodzimy z E, W > AA > Q > AA > Q.

Umiejętność 1 (Q):

6725864700_1375914846.jpg

Spell świetny zarówno do uciekania, jak i do doganiania przeciwników. 

Używa on naszą passywkę aż trzy razy. Ułatwia pushowanie linii, gdyż jest to skill AoE. 

Wskazówka:

Przez niektóre małe ściany możemy przeskoczyć trzecim użyciem.

Link do video, jak używać 4x Q:

http://www.mpcforum.pl/topic/974704-tut-riven-4x-q-jak-wykorzystywac-broken-wings/

Umiejętność 2 (W):

9656555200_1375915164.jpg

Umiejętność ta omdlewa przeciwnika na krótki czas, dlatego też musimy jak najlepiej to wykorzystać. Spell jest sam w sobie b. dobry, ponieważ ma przeliczniki 100%.

Wskazówka:

Kiedy uciekamy, najlepiej użyć W, a następnie E i 3x Q.

Umiejętność 3 (E):

1140753100_1375915336.jpg

Jest to świetny dash, który możemy wykorzystać do unikania skillshootów, czy nawet uratowania się przed śmiercią. (np. kiedy ktoś użyje na nas ignite)

PS.

Ta umiejętność nie działa przez ściany. (tzn. nie da się przeskoczyć nią przez ścianę)

Wskazówka:

Używajcie tej umiejętności, kiedy przeciwnik last hituje, aby mu przerwać. To znaczy:

E > AA w przeciwnika i wracamy np. z Q lub osłabiamy go dalej.

Super umiejętność ®:

9363976100_1375915537.jpg

Bardzo, bardzo dobra umiejętność, która dość, że wzmacnia nas (dodając AD + range ze skilli oraz zadawane obrażenia), to pozwala nam jednorazowo użyć silnej umiejętności, która ma średni zasięg. Ogromne przeliczniki, aż 180% na cięcie wiatru.

Wskazówka:

Zawsze odpalajcie ultimate jako pierwsze, obijajcie przeciwnika, po czym używajcie Cięcia Wiatru, kiedy jest osłabiony już wystarczająco, gdyż umiejętność ta zadaje więcej obrażeń, kiedy przeciwnik ma mniej zdrowia.

Specjalizacje:

3823002500_1398815855.jpg

Runy:

6548102000_1375916057.jpg

Możecie również zamienić marki na armor penetration. To samo się tyczy glifów - z magic resist na magic resist per. level.

Skill order:

5279944100_1375916231.jpg

Kiedy przeciwnik nas mocno obija.

5083149900_1375916301.jpg

Kiedy bez żadnych problemów, dajemy sobie radę z naszym przeciwnikiem. 

Zalety Riven:

• wzmocnienie AA z passywki, które naprawdę mocno je wzmacnia,
  • dash ze shieldem,
  • podrzucenie,
  • Q można użyć 3x, co daję nam potrójne użycie passywnej umiejętności,
  • stun z W, co prawda krótki, lecz potrafi uratować, czy zatrzymać przeciwnika,
  • wszystkie przeliczniki pod AD,
  • brak many,
  • ultimate, który dodaję nam AD + jednorazowe użycie, które jest idealne do dobijania przeciwników.

Build:

7427217600_1398815813.jpg

Zamiast Omena możemy (jest to nawet bardziej opłacalne) wrzucić BT, a zaś zamiast BC - Youmuu's Ghostblade.

Czary przywoływacza:

Ignite.pngflash.png

Opis faz gier:

early game

Obijamy przeciwnika za pomocą comba:

Q > AA > W > E > AA > Q > AA > Q.

W tej fazie gry głównie tylko farmimy i ew. zabijamy enemy na linii.

mid game

Możemy poprosić junglera o red buffa. Staramy się kontrolować wraz z team dragony, pushujemy także wieże na topie i roamujemy mida. Nie zapominajcie także farmić.

late game

Kontrolujemy dragony oraz barona, jeżeli jest okazja, to pushujemy. Nie oddzielajcie się także zbytnio od teamu, ponieważ śmierć pojedynczej osoby może spowodować straty lub nawet porażkę.

Główne kontry:

Kto kontruje Riven?

2_Web_0.jpg - obija nas ze swojego Q, ma true DMG z E oraz mocny life steal z W. Możemy go jedynie lekko harrashować, gdyż i tak zdąży wyleczyć obrażenia, jakie mu zadaliśmy.

86_Web_0.jpg - jego silence nas niszczy, jest mega wytrzymał oraz ma dobry escape system. Nie walczymy z nim bez pomocy junglera.

24_Web_0.jpg - może bez problemu zablokować naszą passywke, kiedy użyje E. Staramy się go obijać, kiedy zmarnuje swoje E.

ashe-2.png - niszczy nas swoim sustainem, jego stun trwa dłużej niż nasz, jest ogólnie bardziej wytrzymały niż Riven. Podwójny dash pozwala mu na dogonienie nas, pomimo tego, że mamy Q i E.

To tyle jeżeli chodzi o poradnik.

Dziękuję za przeczytanie i mam nadzieję, że pomogłem Wam w pewnym stopniu 'oswoić' się z Riven.

Opublikowano

Hmm....Nieźle

Idę teraz nią zagrać i wypróbuję twój build ;)

Ogólnie wszystko ok.

Trzeba też niezapominać, że Rivenka świetnie się nadaję też na mida i jungle.

Opublikowano

Powiem jedno: zajebiscie się postarałeś.

Wszystko ładnie estetycznie, kontry jakoś opisałeś nie to co większość.

Masz dużego +

928011413476457403957.png

Opublikowano

Dodam, ze na poczatek zawsze mozna zaczac z duza potka + wardem i HP pot.

Jungle - Lee Sin

Solo top - Tryndamere

Mid - Fizz

ADC - Blue Build Sivir

Support - Blitzcrank/Janna

Opublikowano

Bloodthirster-black clever- warmog-last whisper-ga taki build proponuje. W kazdym razie bloodthirster musi byc pierwszy ZAWSZE przed black cleverem.

up to juz chyba hardkorowo na jakiegos garena

Ga+ warmog robia riven bardzo tanky , nie budowac wiecej tanky niz to (oprocz butow - ja preferuje merki ) mozna zamiast warmoga zbudowac mom

Polecam riven bo tak naprawde kontruja ja tylko garen i olaf z cala reszta daje rade :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Bloodthirster-black clever- warmog-last whisper-ga taki build proponuje. W kazdym razie bloodthirster musi byc pierwszy ZAWSZE przed black cleverem.

Ga+ warmog robia riven bardzo tanky , nie budowac wiecej tanky niz to (oprocz butow - ja preferuje merki ) mozna zamiast warmoga zbudowac mom

Chyba nie...

Buduję się core

Black Clever + Vampiric

albo

Tluczek + bloodthirster

Zależy od przeciwnika...

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Próbowałeś kiedyś maxować W ? ten stun naprawde zadaje ogromny damage z niczego walisz e i w kolega traci 15 % hp kilka takich akcji i back albo leży spróbój maxować w naprawde to bardzo dobrze działa

oynk.png

Opublikowano

Build może być, osobiście preferuję maxowanie W jako 1 (burst) jednak Q też można. Do tego ja robię ją pod full DMG, ewentualnie Mallet do tego

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Build może być, osobiście preferuję maxowanie W jako 1 (burst) jednak Q też można. Do tego ja robię ją pod full DMG, ewentualnie Mallet do tego

Full DMG? Riven musi wpaść w środek TF'a i zrobić co musi, niestety nie popieram Riven, która nie ma HP i resistów.

Próbowałeś kiedyś maxować W ? ten stun naprawde zadaje ogromny damage z niczego walisz e i w kolega traci 15 % hp kilka takich akcji i back albo leży spróbój maxować w naprawde to bardzo dobrze działa

Osobiście wolę maksować Q, ale tak jak już mówiłem, każdy może sobie pokombinować.

Za mało w tym tanka wg. mnie.

Skille jak dla mnie źle brane, ja biorę Q-W-E-E

Dlaczego?

~1900 HP mamy bez przedmiotów (18 lvl), warmog + BC = 1200 HP. 1900 + 1200 = ~3100 + 500 HP z Omena = ~3600 HP.

Załóżmy, że kupiliśmy merkury, które dają 25 resistów + GA 40 + ~3 masterki + 12 runy + 51 na 18 poziomie = 131 magic resists.

Teraz załóżmy, że kupiliśmy Omena, który daje 70 armoru + 13 z run + 5 z masterek + 50 z GA + 54 na 18 poziomie = 192 armoru.

Myślę, że więcej tanky nie jest potrzebne, bo to naprawdę wystarczy.

Umiejętności zawsze tak rozdaję i gra mi się przyjemnie, oczywiście można pokombinować, ale ja dałem tutaj taki 'standardowy' skill order.

Polecam riven bo tak naprawde kontruja ja tylko garen i olaf z cala reszta daje rade :)

BC to o wiele, wiele lepszy item. Najlepiej zrobić tłuczek > kostur i później od razu składać BC.

Nie zapominaj, że naszych spellach świetnie działa armor penetration.

Dodam, ze na poczatek zawsze mozna zaczac z duza potka + wardem i HP pot.

W sumie można, lecz lepiej od razu mieć przedmiot na dany item.

Dziękuję za opinię i krytykę. ;)

Opublikowano

Ładny poradnik jednak dla mnie frozen mallet jest core i zawsze robie go jako 1 , ponieważ gram w jungli i bez spowolnienia ganki nie wychodzą

Opublikowano

Moim zdaniem w buildzie za mało tanka. Mój build wygląda tak :

- buty mercury , - black cleave, - bloodthirste, - warmog, mallet i hydra.

Z takim buildem to cud miód malina <3. Tak jak moi przedmówcy warto zagrać sobie kiedyś maxując W gdzie combo z tym skillem zadaje ogromny dmg co zmusza przeciwnika do powrotu do bazy a nam pozwala na spokojną farmę jaką riven ma bardzo ułatwioną swoimi skillami.

TristanaSygnatura.png

Opublikowano

@UP

Twój build, a mój się niczym nie różnicą, prócz tego, że jest inna kolejność + w twoim jest hydra.

Mój jest wystarczająco tanky, ze względu takiego, że mamy na nim ok. 190 armoru, 130 magic resistu i 3,6k HP.

Opublikowano

riven nigdy nie buduje sie hp, only ga, to ma byc dps carrujacy fighty

lw to core a nie sytacyjny

bc na 1 item ssie

tp ? nie

RIVEN KONTRUJE GARENA NIE ODWROTNIE

dps ? jaki dps ? to gdzie AS ? wiesz co to jest dps ? xD damage per second, czyli im więcej AS i crit chance tym więcej DPS zadajesz a na riven raczej czegos takiego nie bedziesz budował riven jest zwykłym bruiserem, budowanie HP jest jak najbardziej bardzo dobre na niej z racji ze jest melee i musi wpasc w 5 przeciwników zwykle, stacki na BC nabijamy w chwile i redukujemy ARMOR przeicwnikom = ADC bije mniej, w dodatku 200 hp, build mi się podoba ale zamiast warmoga bym wrzucił sunfire/omen, do tego merkurki, ga, bt,bc,lw i tyle, ewentualnie zamiast sunfire/omen FM można wrzucić

Opublikowano

core na rive to

brutalizer, bloodthrister, last whipser

wtedy mozna dopiero skonczyc buty, brutalizera, zrobic randuinsa.

co do itemow na start to najlepszy jest potion za 350g i 3 healt poty

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

core na rive to

brutalizer, bloodthrister, last whipser

wtedy mozna dopiero skonczyc buty, brutalizera, zrobic randuinsa.

co do itemow na start to najlepszy jest potion za 350g i 3 healt poty

potion po nerfie na start jest useless juz lepiej buty + 4 poty

Opublikowano

potion po nerfie na start jest useless juz lepiej buty + 4 poty

ok. 20 ad na 1 lvlu jest dla ciebie useless?

Opublikowano

frozen maleta dodałbym do core , maksowanie skilli Q-E-W, fazy gier marne , a country nie pełne .

randuins > frozen mallet na riven,

Opublikowano

frozen maleta dodałbym do core , maksowanie skilli Q-E-W, fazy gier marne , a country nie pełne .

Mallet to imo sytuacyjny item, ze względu takiego, że mamy już warmoga, a slow wcale nie jest aż tak potrzebny, gdyż Riven to mobilna i szybka postać.

Q-E-W? Ciekawe, po co. E przydaje się, kiedy przegrywamy linię lub w czasie, kiedy przeciwnik jest np. Teemo, czy Singedem, gdyż mają dość mocnego poisona.

Co można opisywać w fazach gier, oprócz podstawowych rzeczy? Kontry nie pełne, nie rozumiem. Nie będę tutaj wrzucał po 10 postaci, które kontrują kogoś, bo to nie najmniejszego sensu. Napisałem "Główne kontry" i są główne.

Opublikowano

Flash i Ignite, bez sensu. Zdecydowanie preferuje barriere i ignite, nigdy flesha na tak mobilna postac jaka jest Riven.Co do buildu, ja gram z takim:<br /><br />1. Botrk<br />2. Buty (oczywisciwe zalezy od przeciwnika)<br />3. Bt<br />4. Hydra<br />5. Mallet<br />6. Black cleaver<br /><br />Z takim buildem jestem w stanie wysolowac 3 opponentow. Bez.botrka na Riven sie nie ruszam.<br /><br />@edit. Zamiast bc skladam czasami lw<br />

Jungle - Lee Sin

Solo top - Tryndamere

Mid - Fizz

ADC - Blue Build Sivir

Support - Blitzcrank/Janna

Opublikowano

Flash i Ignite, bez sensu. Zdecydowanie preferuje barriere i ignite, nigdy flesha na tak mobilna postac jaka jest Riven.

Co do buildu, ja gram z takim:<br /><br />1. Botrk<br />2. Buty (oczywisciwe zalezy od przeciwnika)<br />3. Bt<br />4. Hydra<br />5. Mallet<br />6. Black cleaver<br /><br />Z takim buildem jestem w stanie wysolowac 3 opponentow. Bez.botrka na Riven sie nie ruszam.

na co ci ten botrk na riven ? :X tak z ciekawości pytam bo raczej useless się wydaje ale nie wiem może coś nowego odkryłeś podobnie hydra też taka niezbyt ciekawa się na niej wydaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...