Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ram czy procesor?

czarq.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mój sprzęt wygląda tak:

Grafika Gtx 650, Proc AMD Athlon X2 Dual Core Processor 6000+ 3GHz, 3GB Ram, W8.

Co zmieniać pamięc ram czy procesor?

Na stanie aktualnie mam około 300 zł i nie wiem czy kupować ten ram czy zbierać na proc.

Opublikowano

Nie wiem czy opłaca się kupować procka, bo chyba masz socket AM2 a pamięć DDR2 z tego co mi się wydaje, podaj jaki masz zasilacz i płytę główną.

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Więc tak, ze specyfikacji wynika że możesz wcisnąć do AM2 jakiegoś Phenoma II X6/X4/X2, lecz odbędzie się to kosztem spowolnienia szyny systemowej z HT3.0(5200MT/s) do HT1.0(2000MT/s) za bardzo się nie znam, ale chodzi tu o przekazywanie danych z płyty głównej do innych podzespołów a spadek jest spory, najlepiej moderatora jakiegoś na pw zapytaj czy miało by to jakieś kolosalne skutki. Więc jeśli chciałbyś kupić nowy procek to najpierw trzeba by było pomyśleć nad nową płytą główną z socketem AM3/AM3+ a swojego procka do tego nie włożysz. Jak na razie najlepszym rozwiązaniem było by dokupienie kostki DDR2.

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Płytka główna obsługuje DDR3 ale nie współgra z procesorem typu AM2, więc DDR2 trzeba kupić. Masz dwa sloty, więc max 8GB, bo 8GB DDR2 nie kupisz w 1 kostce. Za 300zł możesz spokojnie 2x2GB kupić, jeśli chodzi o firme to GoodRAM'a polecam.

@

Jeśli piszesz że masz 3GB RAMu to pewnie 2gb+1gb

Ja na twoim miejscu oszczędzałbym na nowy zestaw, pozdro

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Najlepsze rozwiązanie to rezygnacja z tej platformy i dozbieranie do czegoś świeższego.

Płyta nie obsłuży procesorów o TDP wyższym niż 95W, a siedzieć na stocku z takim Phenomem to kiepska sprawa.

Ja tu widzę jakiegoś Athlona II x4 lub wymianę całości na i3 używka + MSi H61M-P20 + 4GB RAM DDR3

Opublikowano

Oczywiście ten Athlon to raczej nie jest najlepsze rozwiązanie biorąc poduwagę brak możliwości O/C procesora (koszty chłodzenia + kiepska płyta).

Inwestycja w DDR2 ? Również możesz sobie darować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...