Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym kierować się przy wyborze monitora.

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cale (zalezy od upodoban, najlepiej 21,5''-24'' ew do 27'' jak potrzebujesz rozmiar wiekszy), rozdzielczosc, kontrast, jasnosc max., pobor mocy (u mnie 3x monitor 24/7 pobieraja 100w wiec w ciagu roku wychodzi ~3,5k zl za eksploatacje monitorow)

Do tego dochodzi pod koniec, przy wyborze z kilku monitorow cena, pozniej wyglad i jak wszystko identyczne to opinie.

Opublikowano

rozdzielczość? Jak jest więcej cali to większa rozdzielczość? A jeszcze coś tam hd/full hd słyszałem

Opublikowano

FHD to standard w monitorach od jakiegos czasu (1920 x 1080 px), hd to 1280x720 i powyzej 15,6'' nie ma sensu bawic sie w nizsze rozdzielczosci niz 1400x900 czyli to minimum a polecam monitor ok. 22-24'' full hd to najczestsze monitory. Ale jakie GPU? Jak b. stare to full hd przy nawet nfs'ie starym moze stanowic wyzwanie. Ale gtx650 juz z kazda gra medium 40+ fps sobie radzi. Wielkosc monitora nie ma nic do wymaganej karty graficznej, tylko rozdzielczosc

Opublikowano

a słyszałem że jakieś MHz że maksymalna ilość wyświetlanych klatek na sec coś takiego?

Opublikowano

Hz.

1000hz = 1ms (1s = 1000ms)

100hz = 10ms

To odstep miedzy klatkami maksymalny. 60hz powinno starczyc (akurat przypada 60kl/s). Przecietne oko nie widzi roznicy 55-60fps ani 60 a 900fps, osoby z b. dobrym wzrokiem nie zobacza powyzej 85kl/s raczej czyli zobacza 85kl/s. 60hz najpopularniejsze i spokojnie starczy. 1hz = 1kl/s. 60hz minimum, wiecej niz 90hz nie ma sensu brac, chyba, ze reszta bedzie lepsza a cena podobna/nizsza. Czyli hz najlepiej 60 (zeby nie przeplacic a roznicy nie widac)

Opublikowano

a słyszałem że jakieś MHz że maksymalna ilość wyświetlanych klatek na sec coś takiego?

Chodzi o odświeżanie. Większość monitorów ma 60Hz czyli 60 klatek na sekundę i wtedy gra może mieć więcej ale monitor i tak będzie wyświetlał 60 na sekundę. A jeśli chodzi o rozdzielczość to nie ma nic wspólnego z wielkością, ale najczęściej im większy monitor tym większa rozdzielczość. Jeśli wybierzesz 1920x1080 to najlepiej też do 23cali. Bo na większych monitorach typu 27 cali przy rozdzielczości 1080p będą znacznie większe piksele i tu lepiej wyższą rozdzielczość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...