Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najczęstsze błędy

Kacperek1212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Gdy włączam grę wyskakuje mi Render Device Error. Co robić?

Spróbuj zmienić częstotliwość odświeżania na 60 Hz lub na taką jaką masz ustawioną dla swojego monitora.

2.Aby to zrobić uruchom plik "RappelzConfig.exe" znajdujący się w folderze z grą i w polu "Częst. Odśw." wybierz "60Hz".

Zmian w pliku "RappelzConfig.exe" można dokonywać tylko w momencie gdy gra jest wyłączona.

Zalecam także aktualizację sterowników do karty graficznej oraz DirectX.

3.Gdy zostawię grę na kilkanaście minut w ekranie wyboru postaci, połączenie z serwerem zostaje przerwane, a jeśli nie to później po wybraniu postaci i ładowaniu gry pasek staje i nic nie można zrobić.

Gra rozłącza się automatycznie po kilku minutach nieaktywności gracza na ekranie logowania i na ekranie wyboru postaci - stąd Twój problem.

Jest to celowe działanie oszczędzające zasoby serwera.

4.Podczas włączania gry wyskakuje mi error GameGuarda o konkretnym numerze. Co mam zrobić żeby uruchomić grę?

http://pl.rappelz.gpotato.eu/Forum/Index.aspx?FCD=RAPPELZ_PL_F016&MODE=VT&TNO=166&REFF=http%3a%2f%2fpl.rappelz.gpotato.eu%2fForum%2fIndex.aspx%3fFCD%3dRAPPELZ_PL_F016

5.Gdy chcę włączyć grę pokazuje mi się czarny ekran bez żadnej informacji o błędzie. Mogę tak czekać i czekać, a nic się nie stanie.. O co chodzi?

Zalecam uaktualnienie systemu Windows, DirectX, sterowników do karty graficznej oraz instalację Internet Explorer 8 oraz .Net Framework 3.5, gdyż te czynności najczęściej naprawiają problemy związane z Rappelz.

Dodatkowo możecie przeinstalować grę, usuwając przy tym folder z pozostałościami poprzedniej instalacji Rappelz, przed ponowną instalacją gry.

6.Podczas uruchamiania gry pojawia się komunikat "The setup file is corrupt. Please obtain a new copy of a product". Co robić?

Problemem zdaje się być uszkodzony, podczas pobierania, plik z grą.

Polecam użyć jednego z Akceleratorów Ściągania, który zapewni, że plik pobierze się poprawnie (akceleratory pozwalają uniknąć problemu niedziałającego pliku, który czasami pojawia się przy "normalnym" pobieraniu plików przez przeglądarkę) oraz, że będzie można wznowić pobieranie w razie zerwania połączenia z serwerem.

7.Podczas grania gra wyłącza mi się samoistnie bez żadnego erroru. Czym to jest spowodowane i jak można ten problem usunąć?

Jeśli gra wyłącza się samoistnie (zwłaszcza przy teleportacji czy zmianie poziomu) ma to związek ze sterownikami do karty graficznej jak i DirectX.

8.Pobieram patche i wyskakuje invalid file size.Co zrobić?

To nie nasza wina to wina supportu więc tylko czekać kilka dni aż naprawią,nie u każdego ten błąd wyskakuje.

9.Gdy logujemy się do gry wpisujemy dobre id i password,piszę ,że podajemy złą nazwę użytkownika ,lub hasło.Co zrobić?

To nie jest błąd po prostu jest przerwa techniczna.

Pozbierałem te problemy dzięki MG gry.Problemy będą uaktualniane.

eminem2e.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

jeżeli macie dalej błąd renderDevice create Error to włączcie RappelzConfig.exe tak jak kolega na górze napisał i włączcie tam jest tryb okna dajcie ok włączcie grę i gra działa tylko że jest okno jak ma się nowsze komputery to można taki błąd mieć więc niema innego wyboru musisz grać w oknie

dziecineo1.gif

Polecam

Opublikowano

Ja mam znowu taki problem, ze nawet caly dzien nie moge wejsc do gry, bo gdy juz wybiore postac i gra sie zaladuje to pokazuje mi sie caly ekran gry, chat, moja postac, wszystko wokol + dodatkowo komunikat "zostałeś rozłączony z internetem"... :( i czasem tak mam caly dzien za kazdym razem gdy wejde do gry... wie ktos co zrobic, zeby moc pograc??

6d31d561531a6999.jpg

....Któregoś dnia rzucę to wszystko

I wyjdę rano niby po chleb

Wtedy na pewno poczuję się lepiej

Zostawię za sobą ten zafajdany świat

Napełnie olejem pustą głowę

I wrócę tam na aleje pełną róż....

Opublikowano

Jaki masz system?

Na viście ludzie mają przeróżne problemy,

jeśli XP to przeinstaluj Rappelza, myślę że to jakiś błąd.

Ew. Wyłącz zaporę systemową (lub antyvira)

Być zajebistym...

Opublikowano

Mam XP, antyvirusa próbowałem wyłączyć, nic nie działa... Reionstall chciałem zrobić, ale usunąłem instalke i nie chciało mi sie znow sciagac 1,5 gb, ale trudno sprobuje.

@@

Zrobiłem reinstall i nie działa, dalej to samo, teraz to już w ogóle nie moge wejsc, wcześniej przynajmniej mogłem wejść od czasu do czasu teraz wcale... co mam robic?? :(

6d31d561531a6999.jpg

....Któregoś dnia rzucę to wszystko

I wyjdę rano niby po chleb

Wtedy na pewno poczuję się lepiej

Zostawię za sobą ten zafajdany świat

Napełnie olejem pustą głowę

I wrócę tam na aleje pełną róż....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A ja mam takie pyt dowas ...

Jest to zwiazane z punktem ...7!

Po okolo godziny grania (czasem do 3) wylancza sie samoistnie gra.

Niewiem jak to zrobic by sie tak nie dzialo.

Z gory dziekuje za pomoc!

be40e79d8a4146afcd71316c7fe9f193a72a0ee3

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

ej jak zainstalowałem pachowało sie potem kiedy nacisnełem start znowu coś sie ściągało i kiedy się ściągneło okienko zostaje i musze ponownie uruchomic komputer help pisac pw plssss

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siema,

mam problem nigdy nie grałem w tą gre i chciałem spróbować.

Niestety, gdy ją włączam mam bład nr1 chciałem ustawić w tej częstości odśw. 60 ale mam do wyboru tylko opcję 70

PS: ekran mma ustawiony na 1024x768

Pomóżcie

Volski666.png

Opublikowano

Mam taki błąd, po update 491 naciskam start cabal a po wyskoczeniu game guarda pojawia się okno cabala i odrazu znika. Może i to było ale ja nie wiem co robić! prosze momóżcie nam 5 i (+) ;) błagam! ;P

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ciąg dalszy błędów...

Uptade stoi w miejscu:

-Zmiana częstotliwości odświeżania ekranu (na inną niż 60 Hz) może pomóc w uruchomieniu gry.

-Jeżli nie pomoże uruchom ge w tybie okna.

-upewnij się że pliki "SFrame.exe", "Launcher.exe" oraz "GameMon.des" nie są blokowane przez antywirusa.

-spawdź czy porty są zablokowane na routeze lub fiewallu: TCP 4514 / 4518 / 4500 / 3516 / 21 / 80

Problemy z grafiką

Twój problem to ustawienie rozdzielczości w jakiej uruchamiana jest gra. Wcześniej miałeś po prostu inną rozdzielczość - czytaj MNIEJSZĄ. W nowych ustawieniach masz 1280x800 więc masz monitor panoramiczny. Jeżeli go nie zmieniałeś sprzętowo (nowy monitor) to spróbuj zmniejszyć tą rozdzielczość na inną. Zmniejszając rozdzielczość zmusisz monitor do pokazania obrazu w rozdzielczości dla jakiej nie jest przeznaczony, skutkiem będzie nie dokładny obraz/ziarnisty/linie proste będą "ząbkowane" itp.

Uruchom grę, zaloguj się, ALT+O, Środowisko Gry, Ustawienie Rozdz. -> otwórz i wybierz coś mniejszego np. 1024x768, dopasuj wygląd ekranu ustawieniami monitora

Problem z excute win98suptadeutil

Korzystanie z mobilnego/komórkowego internetu może powodować problemy z uruchamianiem się a także aktualizacją gry Rappelz.

Aby temu zaradzić gracze mogą zastosować się do poniższych rad: - w oknie launchera (pierwsze okno, które się pojawia po uruchomieniu gry) należy nacisnąć kombinację klawiszy Ctrl+F5.

Jeśli powyższy sposób nie pomoże gracze powinni łączyć się przez APN (Acces Point Name) bez żadnej optymalizacji połączenia, która to zdaje się wywoływać problem (optymalizację połączenia zazwyczaj można wyłączyć w aplikacji dostępowej wymaganej do łączenia się z takim typem internetu).

"Wykryto program speedhack"

Prócz pozostałości po różnych programach wspomagających rozgrywkę w innych grach, komunikat o SpeedHacku może być powodowany również przez:

- programy zmieniające częstotliwość procesora (najczęściej w zależności od jego obciążenia) lub opcję w BIOSIe, która dokonuje takich zmian na poziomie sprzętowym,

- programy i sterowniki dołączane do niektórych klawiatur multimedialnych i rozbudowanych myszek,

- złośliwe oprogramowanie znajdujące się na komputerze, którego użytkownik nie jest świadomy.

Launcher błąd graficzny.

Proszę spróbować uruchomić plik "Win98sUpdateUtil.exe", który znajduje się w folderze z grą (domyślnie: C:\Program Files\gPotato.eu\Rappelz) z prawami Administratora. Aby uruchomić grę jako Administrator kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę i z menu kontekstowego, które się pojawi, wybierz odpowiednią opcję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie co do problemu z samoistnym wyłączaniem gry podczas wyboru servera, gdy klikam na nazwę servera, a zaraz po tym wybierz wyłącza mi się gra. Teoretycznie nie było podanego rozwiązanie tego problemu, gdyż użytkownik Kacperek1212 podał rozwiązanie problemu gdy gra wyłącza się podczas granie, a ja nawet nie zdążyłem grać :). Liczę na szybką odpowiedź, z góry dzięki

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Niestety dzieje się tak za każdym razem, jednak na pierwszym serverze podajże Cerber, wchodzę na server i mogę wybrać rasę, ale po wybraniu i tak wyłącza.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

1.Zainstaluj sterowniki od karty graficznej.

2.Zainstaluj DirectX

3.Zmień roździelczość gry.

4.Sprawdź czy spełniasz wymagania gry.

5.Zmień odświeżanie obrazu

Opublikowano

Niestety jestem zmuszony do napisania kolejnego postu, ponieważ po zastosowaniu się do twoich zaleceń nadal występuje ten sam problem, czyli wyłączanie się gry po wybraniu servera.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ja mam coś takiego że: loguję się , wybieram postać jaką chce grać i przechodzi mi do wyboru koloru skóry oraz ubrania i wybieram to i nie mam pojęcia co mam kliknąć, wie może ktoś o co chodzi?

graphic.png

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

jeśli wyskakuje błąd render device error wystarczy umieścic plik configuracyjny gry w koszy systemu i przestanie wyskakiwac

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja włączam Rappelza, w patcherze klikam ,,START''. Pojawia się czarny obraz na caly ekran. Po krotkiej chwili sie wylacza. Co ja mam z tym zrobic?!!?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

@Up

Rozumiem ,że reinstalacja nie pomogła?

Aktualizacja sterowników

Aktualizacja Directx

Instalacja net frameworka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...