Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z FPS w Minecraft. Pomocy!

GooPee1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż mam pewien problem z grą Minecraft, a mianowicie przy (moim zdaniem) całkiem dobrym laptopie, na którym inne gry chodzą świetnie, Minecraft ma do 15 FPS oraz mnóstwo lagów. Jest tak od dwóch miesięcy (tyle ma mój laptop), gdy na czystym komputerze i MC zaczęło się zwieszać. Gram z OptiFine, bez innych modów, w małym okienku oraz bez innych programów w tle. Próbowałam wielu sposobów, aby przyśpieszyć grę - nic nie zadziałało.

Link do mojego laptopa : http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspiron-15r-3521-i5-3317-8gb-1tb-hd8730m-2gb-w8.bhtml#opis

Bardzo proszę o pomoc, gdyż chcę zakupić premium, a testuję przez pewien czas na no-premium i boję się, że i tak sobie nie pogram.

PS. Opcje mam na najniższych, a także powyłączane co się da.

Opublikowano

Zaktualizuj LWJGL.

@edit

Minecraft pewnie zamiast korzystać z AMD® Radeon HD 8730M to korzysta ze zintegrowanej karty.

surprise motherfucker

Opublikowano

Jedyne co zostaje Ci jeszcze to przeczyszczenie kompa CCleanerem oraz dopisanie pamięci RAM do MineCrafta.

Sam raz miałem taki problem, po dopisaniu 2-3GB RAM do gry, gra znacznie szybciej zaczęła chodzić.

Opublikowano

MrDadosz, mógłbyś mi to dokładnie opisać?

TenStylOdLajka, dałam więcej, odczuwam małe zmiany w szybkości.

MrPit199, niestety przy uruchomieniu zgodności nie mogę włączyć launchera.

Dzięki za dotychczasową pomoc :)

Opublikowano

Zaktualizuj LWJGL.

@edit

Minecraft pewnie zamiast korzystać z AMD® Radeon HD 8730M to korzysta ze zintegrowanej karty.

Co ma karta graficzna do FPS'ow ? Minecraft jedzie na ramie, jezeli sa lagi to przez mala ilosc ram ktora ma do dyspozycji

Sproboj zwiekszyc ilosc ramu dla MC ew. Menadzer zadan>java>priorytet>wysoki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ram zwiększony, ale ledwo co mi chodzi na Tiny :( Gdy jestem na powierzchni, laguje gdy patrzę w dół, a jak pod ziemią, gdy patrzę w górę. Nie wiem, może to wina laptopa?

Opublikowano

Co ma karta graficzna do FPS'ow ? Minecraft jedzie na ramie, jezeli sa lagi to przez mala ilosc ram ktora ma do dyspozycji

Sproboj zwiekszyc ilosc ramu dla MC ew. Menadzer zadan>java>priorytet>wysoki

Za przeproszeniem gó*no prawda! Właśnie ram ma najmniej znaczenia. Sam miałem kiedyś kartę radeon HD 6780 i miałem max 60 fps , a gdy kupiłem Karte GeForce 9500 GT mam 100+FPS a jeśli chodzi o ram to gram na 640 MB i mam mniej lagów.

Co do tematu.

Ściągnij Sobie Razor Game Boster on zmniejszy ci scinki w minecrafcie i poprawi twoją płynność w grze i komfort oraz Pobierz program CCLeaner ( najlepiej ze strony producęta) zaaktualizuj do najnowszej wersji i oczyść system.

Gdy to nie pomoże lub dla twojego uznania aby komputer jeszcze lepiej chodził wejdź:

Start>Programy>Akcesoria>Narzedzia Systemowe>Oczyszczanie dysku i oczyść wszystkie partycje.Jeszcze do tego możesz zrobić defragmentacje dysku( też jest w narzedziach systemowych). Nie denerwój się gdy ci się komputer zatnie albo nawet jeśli bedzie stał 2H bezczynnie ( u mnie defragmentacja dysku trwała 4.5 H :) )

Mam nadzieję że pomogłem.Jak by ci to nie pomogło to pisz do mnie na pw lub tutaj to ci pomogę :)

P.S. Sorry za moje błędy ale mam dysgrafię i dyslekcję :)

Edit1: Jeśli chodzi o laptopa to nie jest jego wina jest on całkiem bardzo dobry :)

Opublikowano

Za przeproszeniem gó*no prawda! Właśnie ram ma najmniej znaczenia. Sam miałem kiedyś kartę radeon HD 6780 i miałem max 60 fps , a gdy kupiłem Karte GeForce 9500 GT mam 100+FPS a jeśli chodzi o ram to gram na 640 MB i mam mniej lagów.

Co do tematu.

Ściągnij Sobie Razor Game Boster on zmniejszy ci scinki w minecrafcie i poprawi twoją płynność w grze i komfort oraz Pobierz program CCLeaner ( najlepiej ze strony producęta) zaaktualizuj do najnowszej wersji i oczyść system.

Gdy to nie pomoże lub dla twojego uznania aby komputer jeszcze lepiej chodził wejdź:

Start>Programy>Akcesoria>Narzedzia Systemowe>Oczyszczanie dysku i oczyść wszystkie partycje.Jeszcze do tego możesz zrobić defragmentacje dysku( też jest w narzedziach systemowych). Nie denerwój się gdy ci się komputer zatnie albo nawet jeśli bedzie stał 2H bezczynnie ( u mnie defragmentacja dysku trwała 4.5 H :) )

Mam nadzieję że pomogłem.Jak by ci to nie pomogło to pisz do mnie na pw lub tutaj to ci pomogę :)

P.S. Sorry za moje błędy ale mam dysgrafię i dyslekcję :)

Edit1: Jeśli chodzi o laptopa to nie jest jego wina jest on całkiem bardzo dobry :)

U mnie 2h (pełna + optymalizacja, miałem 100 gb danych na dysku)

Polecam defragmentacje dysku (u mnie zmiana z 15 na 30 !) i usunięcie zbędnych rzeczy na dysku. Ccleanery i gameboostery nic nie dają.

Zalecenia co do defragmentacji:

1. Nie defragmentuj dysku aplikacją windowsową !!! Jest wolna i daje słabsze efekty. Znajdź jakiś program w necie (osobiście polecam advanced system care, ma wiele funkcji optymalizacyjnych, nie tylko defragmentacje).

2. Aby defragmentacja trwała krócej, wykasuj niepotrzebne rzeczy z dysku.

Co do karty zgadzam się w 100%. Karta graficzna MA NAJWIĘKSZE ZNACZENIE. Potem jakaś przyzwoita ilość ramu.

Nw czemu tak piszą o tym ramie - może nie umieją odróżnić sytuacji z serwerem od sytuacji z klientem.

Przykład:

Mój komputer ma 8 gb ramu i karte graficzną zintegrowaną Intel Hd graphic 4600. Mogę se dać do mc 1 gb, 4, 5, a i tak NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY W FPS.

Mój kolega gra na 512 mb ramu i ma normalnie 90 fps

Wyjaśnienie co ma jakie znaczenie

Ram - odpowiada za stabilność gry, warto dać więcej jeśli masz mody. Na nim się zapisuje sesja minecrafta. Wystarczy ci 1 gb.

Karta graficzna - ma największe znaczenie. Nim lepsza tym więcej fps.

Dla tych co cały czas twierdzą, że ram jest najważniejszy

Mamy samochód. Co decyduje o tym, że możemy szybciej jechać - silnik czy zawieszenie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...