Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Obudowa HAF 912 Plus - Czerwony kabel sata

Pegas©

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem nową obudowę, przeniosłem graty ze starej i został mi jeden kabel, który wychodzi od obudowy. Czerwony kabel sata. Pasował on do dysku twardego, ale jakbym go podpiął to bym nie połączył dysku z płytą główną. W obudowie nie działają dwie diody, świadczące o pracy dysku. Gdzie mam wpiąć ten kbel?

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Dysk dziala? Naped? Czy cos innego? Wczesniej tez byl ten sata czy nie wiesz / nie bylo? Jak wszystko dziala to zostaw, widocznie juz byl tak i jest podpiety tylko do mobo.

Ps. Ten kabel do czego jest podlaczony bo nie do konca zrozumialem chyba...

Ze jak podlaczysz kabel do hdd to nie bedziesz mogl go z mobo polaczyc? Czy jak ? Jesli tak to z jakiego powodu ?

@Edit

Moze nietypowe wyjscie usb2.0 / 3.0 z frontu ?

Opublikowano

Ten kabel wychodzi z przedniego panelu obudowy. Wszystko działa z wyjątkiem diod wskazujących pracę dysku

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Dobra, wiem do czego ten czerwony kabel. W obudowie mam wejście E-SATA na przednim panelu i ten czerwony kabel chyba powinien iść do płyty głównej. Nie działają jedynie diody, chyba źle podłączyłem coś. Potem sprawdzę i dam ss. Płyta główna Gigabyte H61MA-D3V ver2.0. Nw gdzie podpiąć ten kabel.

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Na przodzie obudowy masz złącze e-sata i od niego jest tan kabel. Możesz podłączyć dysk bezpośrednio do panelu przedniego. Ten kabel może (ale nie musi jak nie korzystasz) być podpięty do płyty głównej.

A diody pokazujące prace dysku są podłączone do cieniutkich kabli zakończonych pinami.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Na płycie głównej nie widziałem miejsca na ten kabel, może nie obsługuje. Nie działają te diody. Potem otworzę i poprawię te kable

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Na twojej płycie wygląda to tak jak na ss.

4FzIUhf.jpg

@down

zanim znalazłem manual, zrobiłem ss i zatwierdziłem posta to już był ten twój a wcześniej go nie było :P

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Już naprawiłem. Źle wpięty był pwled bo nie było przerwy między pinami. Mój głupi błąd. W każdym razie już działa. Dzięki za pomoc cls.

2ivh0ly.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...