Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Robimy serwer dedykowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

472221405702852975232.png

Informacja

Cześć, na starym koncie zrobiłem poradnik jak kupić dedyka.. xDPrzenieś mnie!

W tym temacie napiszę jak go zainstalować i wgrać pliki aby wszystko działało prawidłowo.

UWAGA

Opisane czynności zadziałają na systemach operacyjnych FreeBSD 8.X 9.X oraz 10.X 32/64bit.

Aby było łatwiej i szybciej zamiast przepisywać komend które podam kopiujcie je przez ctrl+c i wklejajcie do Putty PPM (prawym przyciskiem myszy)

Wstęp

Załóżmy, że przy zamawianiu serwera wybraliśmy system FreeBSD 8.X 32bit.

Wchodzimy na maila który podaliśmy podczas rejestracji w OVH przy zamawianiu serwera, tu nam przyjdą passy do dedyka.

Gdy już mamy loginy i hasła to pobieramy programy niezbędne do zarządzania serwerem

Putty l WinSCP l Navicat

Instalacja portów

Uruchamiamy program Putty i łączymy się z dedykiem, wpisujemy

ntpdate aktualnyczas.pl

następnie

portsnap fetch update

Porty instalują się około 20min (czasami nawet 1h, zależy od maszyny), po poprawniej instalacji wyskoczy komunikat

Building new INDEX files . . . Done
Nazwa_dedyka#

Porty zainstalowane! Przechodzimy do instalacji MySQL..

Instalacja MySQL

Do putty wklejamy

pkg search mysql

czekamy z 2min aż lista się załaduje, następnie rozpoczynamy instalacje (podczas instalacji wszędzie gdzie będziemy mieli wybór klikamy y)

pkg install mysql56-server

po instalacji wklejamy

pwd_mkdb -p /etc/master.passwd
chown -R mysql /var/db/mysql && chgrp -R mysql /var/db/mysql && chmod -R 777 /var/db/mysql

następnie przechodzimy do edycji pliku rc.conf

ee /etc/rc.conf

zjeżdżamy na sam dół (strzałkami) robimy nową linie enterem i wklejamy tam

mysql_enable="YES"

po wklejeniu wychodzimy z edytora wciskając po kolei na klawiaturze

ESCAPE -> A -> A

po wyjściu z edytora resetujemy mysql lub wyłączamy serwer

shutdown -r now

Czekamy jakieś 4min i logujemy się ponownie do Putty i ustawiamy prawa

chmod -R 777 /var/db/mysql

teraz musimy stworzyć usera root (do MySQL), więc wpisujemy

/usr/local/bin/mysqladmin -u root password TU_WPISZ_SWOJE_HASŁO

zamiast "TU_WPISZ_SWOJE_HASŁO" wpisujemy swoje hasło np. "hawaj"

Po ustawieniu hasła wpisujemy

mysql -p

i tu wpisujemy hasło które podaliśmy linijkę wyżej (w moim przypadku m0ntes)

Następnie wklejamy i zatwierdzamy enterem owe linijki (edytujemy tylko tą pierwszą i wpisujemy swoje hasło które wpisywaliśmy przy mysql -p)

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'HASŁO_USTAWIONE_WYŻEJ';
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION;
flush privileges;
CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#';
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION;
flush privileges;

Następnie wpisujemy

quit

MySQL zainstalowane poprawnie! Przechodzimy do następnego kroku

Instalacja libów

Musimy je zainstalować aby serwer uruchamiał się poprawnie. W tym celu przechodzimy do mojego kolejnego poradnika ze starego konta..

>>PRZENIEŚ MNIE<<

i robimy to co tam jest napisane. (Upewnij się ilu bitowy masz system)

Instalacja plików serwerowych

To już ostatnia rzecz którą musimy zrobić. Zainstalujemy czyste pliki 2014 by Terenzo Przenieś mnie!

następnie wchodzimy do SFTP serwera, czyli logujemy się do WinSCP

Po zalogowaniu przenosimy pliki Terenza do / (główna ścieżka)

mt2full.tgz

Po wgraniu wypakujemy, wpisujemy w Putty i zatwierdzamy enterem

cd / && tar zxfv mt2full.tgz

teraz pozostaje nam skonfigurować tylko clienta aby móc grać (czyli edytujemy rooty i wpisujemy tam swoje IP & porty)

Na koniec

Gratulacje! Poprawnie zainstalowałeś swój serwer dedykowany i możesz go edytować! :)

Poradnik napisany dla zielonych którzy chcą zrobić pierwszego dedyka a mają z tym problemy.

1375206823-U975232.jpg

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

o Dzięki na pewno mi się przyda bo mam plan zakupu dedyka z wgranym FreeBSD 9.X :rolleyes:

Opublikowano

Tak, niektóre komendy wziąłem stąd, masz to napisane w poradniku. U siebie napisałem tylko z innymi plikami oraz szczegółowo napisałem jak to wygląda na dedyku z OVH.

o Dzięki na pewno mi się przyda bo mam plan zakupu dedyka z wgranym FreeBSD 9.X :rolleyes:

Ciesze się :)

graphic.png

Opublikowano

Napisałeś i jakoś nie wygląda to najgorzej, ale po co kolejny raz ? Skoro ten, który podał kolega wyżej jest dobry po ten czas, dobrze rozpisany i aktualizowany ... Więc ... Po co ?

@up

Wystarczy przenieść mysql z :

/var/db/mysql/

i pliki serwerowe z :

/usr/home/game

(zależy gdzie masz folder z plikami)

Do tych samych lokalizacji na dedyku/VPS

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Wszystko jest w prawdzie okej, aczkolwiek co z tego gdyż na tym forum było już z dziesięć takich poradników. Nie trudno tamte odszukać, a przecież każdy z nich jest o tym samym więc po co robić kolejne? Ponadto, piszesz że porty instalują się 40 minut, mysql 30-1h - tutaj zapewne wspierałeś się innym poradnikiem z MPC. Maszyny dedykowane i vps mają różne parametry, mogłeś przybliżyć na jakich parametrach mniej więcej to czasu zajmie.

Opublikowano

Napisałeś i jakoś nie wygląda to najgorzej, ale po co kolejny raz ? Skoro ten, który podał kolega wyżej jest dobry po ten czas, dobrze rozpisany i aktualizowany ... Więc ... Po co ?

@up

Wystarczy przenieść mysql z :

/var/db/mysql/

i pliki serwerowe z :

/usr/home/game

(zależy gdzie masz folder z plikami)

Do tych samych lokalizacji na dedyku/VPS

i to tyle?

1310060417-U250359.jpg

1312486845-U250359.png

Opublikowano

i to tyle?

Tak, tylko tyle. Na Dedyku/Vps instalujesz tylko porty i mysql, później przekładasz to co pisałem wyżej i masz zrobione.

Hmm ... Może nie do końca tak :D Po prostu już wszystko było i kolejny raz nie potrzebny jest ;)

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zachowałeś się w stosunku do mnie bardzo nie fer, przeglądnąłeś mój poradnik i przypomniałeś sobie o swoim. W takim razie mój możesz zamknąć za to za co Twój został zamknięty. :)

I jak już - sprecyzuj nazwę - nie robimy serwera dedykowanego tylko instalujemy usługę serwera gry metin2.

i rule this fucking kingdom, you are my bitch

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Gratulacje! Poprawnie zainstalowałeś swój serwer dedykowany i możesz go edytować!  :)

Wydaje mi się, że "instalacja serwera dedykowanego" raczej dotyczy montażu box'a w szafie, a nie instalowania usług na serwerze dedykowanym, nie potrafisz używać podstawowych pojęć, poradników masa a Ty robisz następny.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Napiszę w ten sposób. Dzięki ci wielkie :) Kiedyś znałem na pamięć co i jak bo się tym zajmowałem. Ale już do tej pory zapomniałem. Dzięki twojemu tematowi sobie przypomniałem :). Wielkie dzięki łap Like oraz gwiazdki :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Nauczcie mnie robić serwer dedykowany :D to nie będę musiał płacić za serwer.

Poradnik ok ale jest lepszy. Ktoś tam podawał w postach.

Nazwe zmieńcie bo serwer by zrobić serwer dedykowany to potrzeba serwerowni i dużoooooo maszyn :D.

Robimy serwer dedykowany - Jak postawić serwer metin2 na dedyku.

😅

Opublikowano

zawsze na tym poradniku się wzoruje i wszystko działa w 100%. ;)

Nauczcie mnie robić serwer dedykowany :D to nie będę musiał płacić za serwer.

Poradnik ok ale jest lepszy. Ktoś tam podawał w postach.

Nazwe zmieńcie bo serwer by zrobić serwer dedykowany to potrzeba serwerowni i dużoooooo maszyn :D.

Robimy serwer dedykowany - Jak postawić serwer metin2 na dedyku.

ty żartujesz, prawda?

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

@Weight

Nie, nie żartuję opisz mi jak zrobić serwer dedykowany skoro myślisz że żartuję.

"Serwer dedykowany (wydzielony) - oddzielny komputer pełniący rolę serwera dla jednego, określonego usługobiorcy, oferowany przez firmy hostingowe. Na takim serwerze klient może instalować oprogramowanie oraz dowolnie konfigurować domyślnie zainstalowany i skonfigurowany system operacyjny. Taki typ serwerów wykupują głównie firmy oferujące usługi internetowe, np. poczta, serwery, strony www, radia internetowe, TV internetowe, czat i dowolne inne aplikacje, hosting."

i teraz wytłumacz mi jak zrobić serwer dedykowany. nie jak postawić pliki na dedyku TYLKO JAK ZROBIĆ SERWER DEDYKOWANY.

😅

Opublikowano

@Weight

Nie, nie żartuję opisz mi jak zrobić serwer dedykowany skoro myślisz że żartuję.

"Serwer dedykowany (wydzielony) - oddzielny komputer pełniący rolę serwera dla jednego, określonego usługobiorcy, oferowany przez firmy hostingowe. Na takim serwerze klient może instalować oprogramowanie oraz dowolnie konfigurować domyślnie zainstalowany i skonfigurowany system operacyjny. Taki typ serwerów wykupują głównie firmy oferujące usługi internetowe, np. poczta, serwery, strony www, radia internetowe, TV internetowe, czat i dowolne inne aplikacje, hosting."

i teraz wytłumacz mi jak zrobić serwer dedykowany. nie jak postawić pliki na dedyku TYLKO JAK ZROBIĆ SERWER DEDYKOWANY.

skończyłeś?

mała aktualizacja, jak komuś wyskakuje błąd podczas instalacji mysql to róbcie innym sposobem (opisanym w temacie)

graphic.png

Opublikowano

@Weight

hah zgadzam sie z toba tez bym chcial zeby ten ziomek opisal mi jak zrobic serwer dedykowany ;s co do poradnika spoko : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...