Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Wysoka temperatura karty graficznej

asdek171

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak mogliście zobaczyć w temacie, mam problem z grzaniem się karty graficznej aż do 100 stopni. Ostatnio komputer był czyszczony(jakoś tydzień temu). GPU w spoczynku w te 30-parę stopniowe upały temperatura utrzymuje się na granicy 60-70, a jak zagram w jakąś lepszą gierkę np. Darksiders to buczy niesamowicie oraz się grzeje karta do takiej temperatury ,że można byłoby

jajka ugotować. Zapewne będziecie mi proponować kupno nowej karty, ale piszcie jaką do 600 zł.

Mój sprzęcik:

CPU: AMD Phenom II X6 1055T Processor

GPU: Radeon HD 5770

Płyta główna(nie wiem czy tutaj potrzebna :mellow:): ASUS M4A77T/USB3

RAM: GOODRAM DDR 2GM 1333MHz x2

Zasilacz : Jakiś no-name, ale jak będzie potrzeba to mogę nazwę sprawdzić. Raczej 600W.

Opublikowano

Grafika pasywna czy z wentylatorem? Jak masz pasywna to doloz wentylator ktory by pasowal na radiator. Najlepiej zdejmij tez chlodzenie i naloz na nowo paste termoprzewodzaca (najlepiej zalman STG2 albo Arctic Cooling MX2), bo prawdopodobnie stara jest juz wyschnieta. Takie temp. dla tej grafiki sa za wysokie. Ja ostatnio robilem 8600gt, co prawda u niej w stresie temp. 100st to norma przy chlodzeniu pasywnym, ale po zalozeniu wentylatora i zmiany pasty termoprzewodzacej temp. spadla o 40st. w stresie.

Opublikowano

Jak zasilacz no name to od razu do wymiany, na np. deus g1 500W. Takie temperatury masz raczej nie przez samą kartę graficzną, a słabą obudowę. I nowa karta też będzie miała wysokie temperatury, może nie aż tak, ale też wysokie. Na razie możesz wymienić pastę termo przewodzącą w karcie. A potem najlepiej by było zmienić obudowę.

Opublikowano

Zasilacz to modecom hedy 600W , tak jak myślałem jest na czarnej liście :/

@edit

Karta graficzna z wentylatorem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...