Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć ćwiczyć?

Daxerro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chciał bym się wziąć za ćwiczenia. jak zacząć? Co trzeba najpierw robić? Mam około 175 wzrostu i ważę 63kg. Mam najpierw "przybrać" ? Nie mam dostępu do siłowni, zależy mi bardziej na domowym treningu :)

Opublikowano
To jest ukryta treść, proszę

Amm tutaj masz ćwiczenia , które powinieneś wykonywać . To , że jesteś w domu nie musisz robić jakiś super podciągań czy coś . Co do diety to musisz sam ogarnąć dietetykiem nie jestem , ale powinieneś jeść dużo mięsa i pić wode niegazowaną .

Opublikowano

Dostosowuj, poznaj ciało, jak ja zaczynałem o makroskładnikach wiedziałem tyle co nic, a intuicyjnie czułem że muszę spalać, ograniczyłem jedzenie i zacząłem się ruszać, potem miesiąc poświęciłem na wiedzę i poznanie organizmu i ogarnąłem.

Chcesz przybrać?

DIETA

-wylicz swoje zapotrzebowanie dzienne (użyj do tego kalkulatora dostępnego w googlach)

-dodaj do tego zapotrzebowanie z 500-1000 kalorii (to już zależy od ciebie)

-Buduj masę korzystając z zdrowych tłuszczy (łatwiej i szybciej spalisz) węgli dla energii i kaloryczności oraz białka bo tylko z tego mięśnie się budują ;]

Co do ćwiczeń podziel je sobie na wszystkie partię mięśniowe, jeżeli masa to z intensywnością ogranicz się do 3 dni w tygodniu gdzie 2 razy występuje cardio (aby się zbytnio nie zalać)

Masa to ciężar i jakość, a nie ilość i szybkość, a więc powtórzeń jak i serii stosunkowo mało z większym obciążeniem fizycznym co 2-3 przerwa pomiędzy seriami.

Jeżeli nic z tego nie rozumiesz i nie masz siły zrozumieć, to ćwicz, biegaj i zaangażuj się w jakąś formę sportu a powinieneś wyglądać w miare.

"Nie ma wakacji, nie ma weekendów, nie ma urodzin, ZERO dni wolnych, bo każdy dzień jest ważny!"

Opublikowano

Do ćwiczeń szczerze to wystarczy Ci zwykły drążek. Możesz nim rzeźbić zarówno biceps, triceps i brzuch jak i "motylki" + mięśnie pleców.

Opublikowano

Hm, szczerze to miziolek mi troszkę wytłumaczył :D Czyli jak mam te 63kg to powiniem jeść około 2000-2500 kalorii :D

Opublikowano

To też zależy od twojego wzrostu, drążek piękna sprawa, ale to tak jak z innymi ćwiczeniami na własnym ciężarze, za bardzo na tym nie spuchniesz ;D

"Nie ma wakacji, nie ma weekendów, nie ma urodzin, ZERO dni wolnych, bo każdy dzień jest ważny!"

Opublikowano

To w takim razie wszelkiego rodzaju ćwiczenia na własnym ciężarze i dieta w miare ogarnięta powinna wystarczyć, nie ma sensu żebyś się bawił z ciężarami bo to stratny wydatek pieniężny i zdrowotny ;)

Cardio - Ćwiczenia ogólnorozwojowe

Ćwiczenia siłowe - Ćwiczenia na własnym ciężarze ( pompki modyfikowane, podciąganie, przysiady, brzuszki modyfikowane, ćwiczenia z piłeczką)

Ćwicz 4-5 razy w tygodniu po godzinie lub godzinie 30 minut a będziesz w najlepszej formie swojego życia ;D

PILNUJ DIETY!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczynajac cwiczyc:

- Co drugi dzien

- Zaczac od rozciagniecia swych miesnio

- W pozniejszych etapach dokladac cwiczen

- Zwiekszac czas spedzony na cwiczeniach stopniowo

- Nie zapominac o zdrowym odzywianiu sie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...