Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Droga do domu, minimapa.

Asizo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu postanowiłam po dłuugiej przerwie wrócić do minecrafta. Wybudowałam sobie już pokaźny dom z piwnica, magazynami, odkryłam wiele kopalni... I... Wychodząc z jenej zgubiłam się. Nie mam zielonego pojęcia gdzie jestem, a gram na survi, więc nawet sobie nie polecę... Mam kompas, ale wskakuje on miejsce respawnu, a nie domu (który jest oddalony). Jeśli zginę to odrodzę się w domu, ale szkoda mi 24 diamentów i masy żelaza i innych śmieci znalezionych w kopalniach. Próbowałam też wgrać sobie też minimapę, jednak wszystkie linki z poradników na yt nie działają, są tam błędy. Moje pytania to:

1. W jaki sposób mogę odnaleść drogę do domu? (jakaś komenda, mod? cokolwiek, ale krok po kroku bo inaczej nie zrozumiem ._.)

2. Proszę też o linka do aktualnych minimapek najlepiej z poradnikiem.

Dziękuję

Opublikowano

Minimapa Ci nie pomoże ponieważ musiałbyś mieć ją zainstalowana wcześniej i ustawić znacznik na domu.

Jedyna technika oprócz śmierci to ustalenie teraz jakiegoś punktu i próba pójścia w dowolnym kierunku na np. 1000 kratek. Jeśli nie znajdujesz domu wracasz do punktu wyjścia i idziesz w innym kierunku (najlepiej co 10 - 15 stopni).

Chociaż teraz jak piszę kojaży mi się że był kiedyś mod zmieniający wskazania kompasu z spawnpointu głównego na ten ustawiony przez łózko.

tkdy.jpg

Opublikowano

Zawsze możesz też ewentualnie dojść z pomocą kompasu do spawnu i od tego miejsca postarać się przypomnieć drogę do domu. Zwykle raczej nie buduje się domów bardzo oddalonych od spawnu. I jak już jesteś też na tym spawnie to możesz zastosować technikę przedmówcy z 1000 kratek i różnymi kierunkami.

Opublikowano

@ Tombula77

PróbowałAM (bo chyba nie zauważyłeś, że jestem dziewczyną) tej metody wczoraj wieczorem i też nie przyniosła skutku.

@Enclavex

" raczej nie buduje się domów bardzo oddalonych od spawnu" Ja szukałam ponad godzinę miejsca na dom, nie wiedziałam, że potem będą z tymi takie problemy.

Kolega poradził mi, żebym połączyła się z siecią lan, włączyła mody, zabiła się i przywróciła te przedmioty, które wtedy miałam w ekwipunku. I tak właśnie zrobiłam.

Opublikowano

Zrob tak idz na spawn zrob skrzynie wlurz itemy zabij sie!

Po respie zapisz kordy domku idz na spawn po itemy i wruc do domku

Opublikowano

Pobierasz minimape zostawiasz skrzynie ze swoimi itami na spawnie i sie zabijasz , pozniej robisz waypointa w domku :P

Opublikowano

zainstaluj minimape zrob skrzynie i łejpojnta daj all itemy do skzyni zabij sie i jesli spalac w domku tam sie zrespisz zrob tam punkt i idz do tego gdzie masz skrzynke z iitemami :)

sry pisze z telefonu

Opublikowano

Możesz włączyć sobie gm bez modów klikasz esc potem udostępnij przez lan zezwalaj na kody i potem włącz sobie gm [ /gamemode 1 ] i poleciec do domu wylaczyc gm lub ewentualnie zabić się zrobić screena co miałeś i sobie przesiecki z gm.

Opublikowano

Ja to widzę tak, jeśli nie masz ochoty szukać domu:

- robisz listę rzeczy, które miałaś

- zabijasz się

- zmieniasz tryb gry na Creative ( poszukaj w google sposobu, ja kiedyś zmieniałem, ew. pobierz "Too many items"

- oddajesz sobie swoje rzeczy

- z powrotem zmieniasz tryb gry

Pozdrawiam.

Opublikowano

Żadnych programów, czysty minecraft. Zrób skrzynie wsadź tam itemki. Kliknij F3 zapisz wartości dla X, Y, Z (Y nie trzeba ale możesz) Potem się zabij, wtedy jak napisałaś odrodzisz się w domu a po coordach X i Z wrócisz do skrzyni z diamentami. (Ale własnie zobaczyłem ze rozwiązane ale może na przyszłość się przyda)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...