Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

buildathome.info

ZmkAg.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio mam mały problem otóż na komputer dostał mi się jakiś syf. Jest to wirus a dokładnie buildathome.info i mam kilka pytań:

1. Jak to usunąć? (bo mam nadzieje że się da :huh:)

2. Czy to może narobić dużych szkód?

3. Czy mój komputer nadaje się już tylko na złom?

4. W jaki sposób można takiego wirusa podłapać?

5. Czy to jakiś nowy wirus? Bo na internecie nie ma zbytnio o nim jak go usunąć co robi itp.

Proszę o szybką pomoc szczególnie z punktem pierwszym bo siedzę tutaj zesrany i nie wiem czy nowy komp zaraz nie pójdzie w pizdu 8S

jp8p35.png
Opublikowano

OKURWA, WYWAL JAK NAJSZYBCIEJ PRZEZ OKNO, COKOLWIEK, BYLE ZEBY BYL DALEKO.

LAPTOP MOJEGO KUZYNA TO MIAL, A TERAZ NIE MA REKI!

Tzn. KUZYN NIE MA REKI!

Opublikowano

W skrócie z powyższego linku:

1) Najlepiej zacząć od usunięcia niechcianych rozszerzeń - najlepiej wszystkich tych, których samemu się nie ściągało (w moim przypadku to wystarczyło)

2) Jeśli to nie pomoże to należy usunąć programy (o ile takie są) lub wpisy rejestru z programów: GetLyrics, DownloadTerms 1,0 , LessTabs , TidyNetwork.com , WebCake 3.

3) Jeśli to nie pomoże przeskanować komputer i usunąć wszelkie zarażone pliki/programy oraz usunąć ostatnio instalowane programy, których nie jesteśmy pewni

4) Jeśli to nie pomoże, to po więcej opcji zajrzyjcie na wyżej podaną angielską stronkę.

O tym buildathome.info nie ma informacji w internecie, w każdym razie nie znalazłem żadnego polskiego źródła, więc wydaje mi się, że to w miarę nowy wirus. Ma on za zadanie wyświetlać po prostu reklamy, ale jak wiadomo, z reklam w internecie można nabawić się różnych syfów, za czym nasz komputer nie przepada. No i poza tym wasz antywir pewnie będzie was męczyć ciągłymi "wykryto zagrożenie" przy otwieraniu większości stron.

Jak na razie u mnie czysto. Jakby problem powrócił i coś zdziałam, to dam znać.

Opublikowano

@UP Mi potrafił zmienic stronę startową a gdy coś wyszukiwałem ciągle pokazywał się error 404. Co więcej ten pogram naprawdę potrafii narobić niezłego bigosu m.in. tym:

• buildathome.info może przekierowanie do zainfekowanych stron internetowych z wielu reklam pop-up, aby przerwać i powstrzymać od robienia czegokolwiek na komputerze;
  • buildathome.info może wyłączyć komputer działa wolno i stanowić nagłą śmierć;
  • buildathome.info może wprowadzić więcej niechcianych wirusów i Ransomware robić dalszych szkód;
  • buildathome.info może pomóc cyberprzestępcy śledzenie działań online i uchwycić istotne dane osobowe spowodować utratę wartości.
  • buildathome.info może zmienić domyślną konfigurację DNS i blokują Ci dostęp do ulubionych stron.
  • buildathome.info stronę przymusowo dostosowuje domyślnej wyszukiwarki i zakładek z komputerem.

(Sory tłumaczone tłumaczem na szybko ale domyśleć się można) :)

Tak więc chrońcie się przed tym syfem!

jp8p35.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...