Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy karta graficzna ma znaczenie w Minecraft? Odpowiedź

ByBialy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiem tak

każda gra nie ważne czy to MC , Tibia, metin2 , BF3 i inne gry

potrzebują nie tylko procesora itd

dajny przykład na MC

co nie potrzebujesz KartyGraficznej ??

no chyba potrzeba tak jak przykład

w Bfie czy w innych grach

ogółem najlepiej mieć dobrego kompa i nie pytać się o tak głupie pytanie

xih3gEBG.png

Opublikowano

Przecież ja się nie pytam czy karta graficzna ma znaczenie i czy można grać bez niej itp... Znam na te pytania odpowiedź a ten temat jest po to aby innym to uświadomić. :P

Opublikowano

Ogólnie wszystko ma znaczenie jak gramy w minecrafta procek ram i grafa jednak minecraft jak na taką grę ma bardzo duże wymagania żeby się dobrze grało i to jest prawda

Opublikowano

Wszystko ma swój związek z Fpsami

Im lepszy procesor tym więcej miejsca na operacje

Karta graficzna też ma znaczenie

Ale kiedy po prostu kupisz lepszą kartę to nie znaczy że podskoczy ci 300 fps ...

Opublikowano

Karta w minecrafcie ma duże znaczenie co zintegrowana co zewnętrzna, przy zakupie karty graficznej trzeba patrzeć na :

Vram np: 256 mb (jej pamięć, ta częśc czyli pamięć nie ma dużego znaczenia ile dasz minecraftowi tak sie przystosuje)

Taktowanie jak poniżej 667 Mhz omijajcie ją dużym łukiem zalecane ddr3 1333 Mhz

Oraz bity które zaleca się minimalnie 128 bit i max 1024 bit

Moja karta 256 mb ddr3 1888 Mhz, 256 bit - do 200 fps przy 4 gb ram 1888 Mhz ddr3 i procesorze 3,20 Ghz x 2 oraz zasilaczu 550 watt wszystko wpięte pod płytę ASUS.

Ludzie, błagam...

Po pierwsze - jeśli ktoś nie ma o czymś pojęcia, to niech się nawet nie próbuje wypowiedzieć...

Pamięć na karcie graficznej nie jest wyznacznikiem jej wydajności. Co z tego, że ktoś ma GT630 z 4GB VRAM (imo - jest to odbudowana wersja GT430 :)), skoro grając na takim HD4850 z 512MB na pokładzie będę wyciągał znacznie lepsze osiągi?

Do tego durnota w postaci przestawienia taktowania pamięci RAM, jako tej dostępnej na GPU... Ludzie, pamięć układu graficznego to zupełnie osobny element, i nie ma czegoś takiego jak pamięć karty pracująca z częstotliwością 667MHz (jest to taktowanie RAM, żeby każdy wiedział). Prędkości pamięci zamontowanej na laminacie układu graficznego musi działać znacznie szybciej niż pamięć systemowa. Tak dla jasności - taki HD4850 posiada 512MB RAM (w wersji pierwszej), która taktuje z częstotliwością 1000 MHz, przy efektywnych 2000 MHz. Natomiast najnowsze układy, jak chociażby Kepler zamontowany w GTX760, oferujący szynę pamięci dla 256 bitów, posiada standardowo 2GB VRAM, taktującej z częstotliwością 1502 MHz. Nie mówię już tutaj o przepustowości, bo i tak wiele osób tego nie zrozumie.

Dlatego - jeśli ktoś nie wie o czym mówi, niech się nie wypowiada. Bo myląc pamięć RAM z pamięcią VRAM naprawdę można zabłysnąć :]

Tak? Mając 4gb ramu i lipną grafikę miałem mało fps a teraz po zamontowaniu nowej karty graficznej mam aż nadmiar. xD

Gdybym miał 2x 2 gb a nie 4 gb w jednej kości to zrobiłbym test:

-2gb ram i gtx 550 ti

-4gb ram i ati hd 3000

I szczerze mówiąc obecnie głosowałbym na 2 gb ramu i gtx :D

Testowałem różnice fps gdy miałem starą kartę graficzną między 4x 2.1ghz a 4x 3.4ghz i jakiejś dużej różnicy nie było. (Max kilka fps)

Sprawa druga...

GTX550Ti to naprawdę porządny KISZOT, i zrobiłeś ogromny błąd inwestując właśnie w ten układ. Oczywiście, jest on wydajniejszy od ZINTEGROWANEJ HD3000, no ale proszę Cię...

Wracając do tematu - optymalizacja minecrafta opiera się PRZEDE WSZYSTKIM na ogromnej ilości obliczeń. Dlatego też pierwszorzędny jest procesor. Z tego co pamiętam, to swego czasu Minecraft korzystał jedynie z dwóch rdzeni, więc ogromnej różnicy między procesorami takimi jak G850 a 3570K nie będzie. Bardziej przydają się WĄTKI (czyli rdzenie wirtualne) oraz taktowanie rdzenia (ale pamiętać też należy, ażeby nie kierować się taktowaniem procesora w każdym możliwym momencie, bo to czysta durnota. Taki dowolny FX, który "tyka" z zegarem 3.8GHz, będzie zdecydowanie wolniejszy (mam na myśli oczywiście wszelkiego rodzaju gry, nie mówię o renderowaniu/obrabianiu) niż i5 3570K, który to "tyka" z zegarem 3.4GHz (Boost - 3.8GHz).

Więc - liczy się wszystko, nawet RAM, jednak podstawa to porządny procesor. Mimo to bez odpowiedniej karty graficznej będziemy oglądać nie tylko sześciany, ale i framerate na poziomie kilku klatek na sekundę :)

Jakieś pytania? Pisać, to postaram się odpowiedzieć w bardziej fachowy sposób, niż niektórzy :]

1390144171-U592769.png

Opublikowano

procesor ram i grafika.. te 3 rzeczy mają znaczenie, mało ramu? spadki fps, słaba karta? renderowanie .. hmm tiny? słaby procesor? zacinki :)

JuTubers . PL

Zapraszam

Opublikowano

Up 2

Proszę nie pisz mi jakich to błędów nie zrobiłem kupując tą kartę graficzną...

To jest mój wybór i nic wam do tego...

Mam swoje powody aby wybrać właśnie tego gtx a nie polecanego przez wszystkich HD 7770.

Za te pieniądze za które go kupiłem nie kupiłbyś nic wydajniejszego a zwłaszcza że jest to nowa karta graficzna na gwarancji...

Co mnie to obchodzi czy będę grał na ultra, high czy medium gdyż jeśli gra podoba mi się to mogę grać nawet na low i to moja sprawa.

Wracając do tematu to jeśli wybieracie kompa na którym chcecie często grać w np mc to wybierajcie pośredni zestaw a nie i7 + super pro GT 630 :P

Choć do mc i taki gt 630 by wystarczył do komfortowego grania bez zbędnego wymyślania (Shadery itp).

Opublikowano

Ludzie się kłócicie :/

I CPU i GPU maja znaczenie. Jeśli CPU masz kiepskie karta cudów sama nie zrobi. Jeśli masz kiepskie GPU to i CPU się nie za bardzo może wykazać.

Co do RAM'u. Gdyby ram szedł na MC to pewnie miało by znaczenie ale to jest po prostu przydzielenie Javie pamięci pod proces MC.

Za dużo RAM'u zbija wydajność poprzez zamulenie jawy. Wersja oła MC poleci na 256 MB. Texturpaki do x128 i podstawowe mody? 512 MB i jeszcze zostanie. 1 GB (defaultowy) to już dla maniaków moddingu.

"Zamulenie jawy"? Czy wiesz że java moze wykonać niektóre rzeczy szybciej niz taki c++? To czy przy mula zalezy tez jak gra zostałą napisana :). Tak po za tym nawet gdyby minecraft został napisany w c++ to zadnych zmian wydajnościowych by niestety nie bylo :>

Zbieram jak większość +!

Opublikowano

Karta graficzna w Minecrafcie ma znaczenie tylko w tedy, gdy wgrasz jakiegoś teksturepacka (im większa rozdzielczość, tym więcej lagów jeśli jesteś na przeciętnej karcie graficznej).

Ty sie kur*a jebnij w łeb. Karta graficzna ma znaczenie i to duże. Znaczenia ma również procesor i pamięć ram.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podstawą do dobrego funkcjonowania Minecraft'a jest ilość RAM'u bo MC żre w ciul RAM'u. Ale karta graficzna też dużo pomaga. Najlepiej dorzucić jeszcze Optifine'a.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mając 512 mb ramu miałem 30-130 fps w zależności od ustawień mc z optifine. :D

Tyle że wtedy miałem kartę graficzną która kosztowała tyle co cały pc bez karty graficznej... xD

Opublikowano

karta graficzna jest ogólnie potrzebna i w każdej czynności w komputerze ma znaczenie przecież ona ci wyświetla obraz i wszystko w każdej grze jak i na internecie czy pulpit wszystko to widzisz głównie dzięki karcie graficznej

inaczej byś widział wszystko czarne bo karta graficzna właśnie nadaje koloru

Opublikowano

Karta graficzna ma znaczenie, ale przeważnie po wgraniu jakiegoś dużego texture packa ( np 512x512 )

Opublikowano

Karta graficzna ma znaczenie, ale przeważnie po wgraniu jakiegoś dużego texture packa ( np 512x512 )

Karta graficzna ma bardzo duże znaczenie nie ważne czy są to texturki 512x512 czy zwykłe (Default), Na przykład przy odległości widzenia ;)

Opublikowano

Idiots enywhere.

Jak będziecie grać bez karty graficznej? Gdzie podłączycie monitor?

Hmmm... Mogę napisać dokładnie to samo na twój temat. ;)

Tu chodzi o porównanie różnicy między zintegrowanym układem który jest słaby a dedykowaną kartą graficzną.

Słyszałem jak wielu ludzi spierało się na temat karty graficznej w mc i robi to nadal jak np te osoby które twierdzą że różnica tylko przy txt 512x512.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...