Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy karta graficzna ma znaczenie w Minecraft? Odpowiedź

ByBialy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. :)

Jeśli ktoś z was zastanawiał się kiedyś czy i jakie znaczenia ma karta graficzna w minecraft i nie znalazł odpowiedzi to właśnie teraz ją znajdzie.

Często na różnych forach ludzie piszą że karta graficzna w minecraft nie ma żadnego znaczenia i możesz mieć 1gb i 32 mb i fps będzie tyle samo bla bla bla... itp

A o właśnie tutaj macie pokazane jaki wpływ ma karta graficzna na fps w minecraft

(Żeby nie było to nie reklama kanału... tylko test czy grafika w mc ma znaczenie)

Reszta kompa także ma znaczenie, ale jak widzicie karta graficzna zmienia bardzo dużo.

Opis całego pc w opisie filmu.

Jeśli chcecie możecie pisać jakiego macie pc oraz ile fps na jakich ustawieniach.

Pozdro :D

Opublikowano

Karta graficzna w Minecrafcie ma znaczenie tylko w tedy, gdy wgrasz jakiegoś teksturepacka (im większa rozdzielczość, tym więcej lagów jeśli jesteś na przeciętnej karcie graficznej).

Pomogłem? Nie zapomnij dać lajka, to mnie bardzo motywuje ;)

Opublikowano

Właśnie że nie... To wszystko są brednie :D

Tekstury które były na filmie to oryginalne takie jak zawsze są w mc a przyrost fps jest więc? ^^

Opublikowano

Oczywiście że karta graficzna ma znaczenia w minecrafcie tak jak i w każdej innej grze. Jeżeli będzie za słaba to minecraft będzie się wieszać.

Opublikowano

Minecraft wymaga karty graficznej nawet bez texturepackow

Wyobraż sobie

Grasz w GTA oskarża graficzna jest wymagana tylko wtedy kiedy pobierzesz moda .. - Karta graficzna wymagana i ma spore znaczenie ale internet tez ma

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Karta w minecrafcie ma duże znaczenie co zintegrowana co zewnętrzna, przy zakupie karty graficznej trzeba patrzeć na :

Vram np: 256 mb (jej pamięć, ta częśc czyli pamięć nie ma dużego znaczenia ile dasz minecraftowi tak sie przystosuje)

Taktowanie jak poniżej 667 Mhz omijajcie ją dużym łukiem zalecane ddr3 1333 Mhz

Oraz bity które zaleca się minimalnie 128 bit i max 1024 bit

Moja karta 256 mb ddr3 1888 Mhz, 256 bit - do 200 fps przy 4 gb ram 1888 Mhz ddr3 i procesorze 3,20 Ghz x 2 oraz zasilaczu 550 watt wszystko wpięte pod płytę ASUS.

Opublikowano

Może jestem zacofany, ale karty graficznej 1024 bit jeszcze nie widziałem heheheh :D

A co do taktowania karty graficznej około 667 mhz

Sprawdź sobie kartę graficzną GTX 470 taktowanie rdzenia 608 oraz 320 bit :D

Zapewne mojego gtx 550 ti 192 bit i 910 na rdzeniu łyknie na spokojnie. ^^

Ten test zrobiłem z ciekawości i dla tych osób które tego sprawdzić nie mogą. Nie jest tak jak mówią nawet te znane osoby z yt że grafika nie ma znaczenia... a taki wał :D ma i to bardzo duże.

Opublikowano

Ludzie przecież procesor graficzny jest odpowiedzialny za renderowanie!!! Kto wam takich głupot Naopowiadał, że karta graficzna nie ma znaczenia w minecraft? Może tak jest u osoby ze zintegrowanym układem graficznym w procesorze Intela, i wtedy nie wymagany jest dodatkowy "śledź ", dlatego może lepiej używać nazwy GPU

Opublikowano

Są osoby które twierdzą że karta nie ma znaczenia więc dlatego napisałem post na tym forum aby uświadomić to niektórym osobom i poparłem to dowodem. :D

Opublikowano

Tak? Mając 4gb ramu i lipną grafikę miałem mało fps a teraz po zamontowaniu nowej karty graficznej mam aż nadmiar. xD

Gdybym miał 2x 2 gb a nie 4 gb w jednej kości to zrobiłbym test:

-2gb ram i gtx 550 ti

-4gb ram i ati hd 3000

I szczerze mówiąc obecnie głosowałbym na 2 gb ramu i gtx :D

Testowałem różnice fps gdy miałem starą kartę graficzną między 4x 2.1ghz a 4x 3.4ghz i jakiejś dużej różnicy nie było. (Max kilka fps)

Opublikowano

Do minecrafta wystarczy 300 Ramu ^^ wg. mnie najwiecej daje procesor ;x

Do Mc według mnie potrzeba ok. procka 3x2 i ram'u 2GB.

Wtedy już według nie będzie tak lagowało MC, chociaż

aby na Multi wyciągać duże FPS'y to trzeba mieć procka naprawdę dobrego.

Opublikowano

Przecież na multi właśnie jest więcej FPS niż na singlu więc czy ja wiem czy aż takiego dobrego... ;p Chyba że miało by być gdzieś obok ciebie np 50 graczy to co innego. :D

Według mnie aby spokojnie grać bez jakiś tak zwanych wodotrysków trzeba mieć:

Np

Intel pentium 4 (tak pentium) :D 1x 2.8 Ghz

Ram 1-2 Gb

Dobra karta graficzna minimum 256 mb

Jeszcze są jakieś osoby które twierdzą że karta graficzna nie ma żadnego znaczenia w mc? :P

Opublikowano

Do Mc według mnie potrzeba ok. procka 3x2 i ram'u 2GB.

Wtedy już według nie będzie tak lagowało MC, chociaż

aby na Multi wyciągać duże FPS'y to trzeba mieć procka naprawdę dobrego.

Tak się składa że mam procka 3x2 i 2 GB Ramu :>

W Minecraft pod "F3" piszę ci ile aktualnie zużywa ci RAM, możesz sam sprawdzić ile potrzeba;>

Opublikowano

Tak? Głupoty to ty piszesz. To jak wyjaśnisz wzrost fps o 200-300 po podłączeniu lepszej karty graficznej? Ustawienia takie same na zintegrowanej i na dedykowanej a na dedykowanej było więcej fps o średnio 200-300...

Opublikowano

Ludzie się kłócicie :/

I CPU i GPU maja znaczenie. Jeśli CPU masz kiepskie karta cudów sama nie zrobi. Jeśli masz kiepskie GPU to i CPU się nie za bardzo może wykazać.

Co do RAM'u. Gdyby ram szedł na MC to pewnie miało by znaczenie ale to jest po prostu przydzielenie Javie pamięci pod proces MC.

Za dużo RAM'u zbija wydajność poprzez zamulenie jawy. Wersja oła MC poleci na 256 MB. Texturpaki do x128 i podstawowe mody? 512 MB i jeszcze zostanie. 1 GB (defaultowy) to już dla maniaków moddingu.

tkdy.jpg

Opublikowano

Ja to wiem tylko tłumacze tym którzy nadal myślą że karta graficzna nie ma znaczenia w mc. ;)

Opublikowano

Z tą różnicą że pasjans nie będzie miał zachcianek i różnicy między kartą 6 mb a 6gb nie będzie widział. xD

Mam nadzieje że ten temat i wypowiedzi innych uświadomią przeciętnemu Kowalskiemu co i jakie znaczenie ma w mc.

Może bd mniej tematów typu: Co wymienić abym miał więcej fps w minecraft. Choć szczerze w to wątpię. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...