Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nowe ''Bajery'' i ''Funkcje'' dla przeglądarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Posiadam własną przeglądarkę lecz jest ona bardzo prosta i chciałbym ją ''podrasować'' czyli dodać coś takiego jak

''Opcje'' w której to będą takie funkcje jak : Ustawienie Strony Głównej , Historia , Ulubione

O Dodawaniu nowych kart nie wspominam bo podobno jest to bardzo trudne do zrobienia lecz jak ktoś ma chęci i wie jak to zrobić zapraszam tutaj albo na PW

Jeśli Wiecie i chcecie mi pomóc ''podrasować'' moją przeglądarkę proszę pisać jak to zrobić typu dodanie tych ''Opcji''.

Potrzebuję Jasnych Wytłumaczeń nie Bredni typu : E=Mc2 czy jakichś innych nie zrozumiałych języków

531ms4.jpg

Nie Kłóć Się z Głupcem , Bo Najpierw Sprowadzi Cię Do Własnego Poziomu A Potem Pokona Doświadczeniem

Opublikowano

''Opcje'' w której to będą takie funkcje jak : Ustawienie Strony Głównej , Historia , Ulubione

To WSZYSTKO możesz zrobić za pomocą my.settings

Nowa forma z ustawieniami i dane do my.settings przez textbox.text i webbrowser.url = my.settings.(NP.URL)

Ulubione podobnie,tylko w ramach labela albo jakiegoś rozwijanego menu

unibag.png

Opublikowano

By zrobić karty nie trzeba być jakimś profesjonalistą. 2 Kontrolki i parę zdarzeń.

Zalecam zaznajomienie się z tą kontrolką:

http://www.codeproject.com/Articles/91387/Painting-Your-Own-Tabs-Second-Edition

Pozwala ona tworzyć karty, które można potem zamykać. Dostępnych jest wiele styli.

Więc zacznijmy:

1. Importujemy bibliotekę do naszego projektu. Kompilujemy projekt i wstawiamy nową kontrolkę do naszej formy.

Jeśli nie widać kontrolki w ToolBox:

Tworzymy zwykły TabControl, po czym klikamy na plus obok naszej klasy (Form1) w Solution Explorer i włączamy Form1.Designer.cs

Zmieniamy z

private System.Windows.Forms.TabControl tabControl1;

na:

private System.Windows.Forms.CustomTabControl tabControl1;

Oraz z:

this.tabControl1 = new System.Windows.Forms.TabControl();

na:

this.tabControl1 = new System.Windows.Forms.CustomTabControl();

Po przejściu na naszą foremkę wszystko jest gotowe.

2. Klikamy na nową utworzoną kontrolkę. W Proporties zmieniamy DisplayStyle na np. IE8. Kolorki sami możemy sobie pozmieniać w DisplayStyleProvider.

3. Kasujemy wszystkie karty w naszym TabControl1.

4. Rozszerzamy nasze karty do rozmiarów, które chcemy by miał. Dodajemy jeszcze Anchor w Proporties na wszystkie strony.

5. Tworzymy button, po którego przyciśnięciu, będą tworzyły się nowe karty.

6. W kodzie naszej foremki Form1.cs dodajemy zmienną

List<WebBrowser> webBrowser = new List<WebBrowser>();

7. Do przycisku tworzymy zdarzenie Click i wklepujemy następujący kod:

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
    TabPage newPage = new TabPage(); //Tworzymy nową karte
    newPage.Text = "Nowa strona"; //Tekst nowej karty

WebBrowser newBrowser = new WebBrowser(); //Nowy WebBrowser
    newBrowser.Navigate("http://google.pl"); //Zmiana nawigacji w nowym WB
    newBrowser.Dock = DockStyle.Fill; //Ustawienie Dock
    newBrowser.DocumentCompleted += new WebBrowserDocumentCompletedEventHandler((sender_s, e_s) => wb_DocumentCompleted(sender_s, e_s, newPage)); //Dodanie zdarzenia do DocumentCompleted

newPage.Controls.Add(newBrowser); //Dodanie WB do karty
    tabControl1.TabPages.Add(newPage); //Dodanie karty do tabControl
    webBrowser.Add(newBrowser); //Dodanie WB do zmiennej z WebBrowserami
    tabControl1.SelectedIndex = tabControl1.TabPages.Count - 1; //Zaznaczanie utworzonej karty
}

private void wb_DocumentCompleted(object sender, WebBrowserDocumentCompletedEventArgs e, TabPage tab)
{
    WebBrowser wb = (WebBrowser)sender; //Zmiana z sender na webBrowser
    if ( wb.Document != null ) //Sprawdzanie czy dokument nie jest pusty
        tab.Text = wb.Document.Title; //Zmiana nazwy karty z webBrowser
}

Stworzyliśmy przy okazji zdarzenie DocumentComplited dla każdego nowego webBrowser-a

8. Tworzymy zdarzenie TabClosing dla tabControl1.

private void tabControl1_TabClosing(object sender, TabControlCancelEventArgs e)
{
    webBrowser.RemoveAt(e.TabPageIndex); //Usuwanie WB ze zmiennej z WebBrowserami
}

Nasze zakładki są gotowe! : D

Oczywiście to wszystko należy jakoś dopracować. To tylko przykładowy kod.

Opublikowano

@Hugo Jesteś Bogiem masz jeszcze jakieś propozycje ? :P|| Skąd tą bibliotekę wezmę ?

@SamWieszKto - No tak tylko dla zielonego to baardzo dokladnie wytłumaczyłeś spróbuj opisać jak Hugo :) będę wdzięczny

531ms4.jpg

Nie Kłóć Się z Głupcem , Bo Najpierw Sprowadzi Cię Do Własnego Poziomu A Potem Pokona Doświadczeniem

Opublikowano

Wchodzisz w link. Klikasz "Download Compiled CustomTabControl Assembly - 18.33 KB", rejestrujesz się - potem logujesz i pobierasz : ). Przesadzasz ; ) Jestem po prostu programistą ; p

Albo trzymaj : ) (Załącznik)

NewCustomTabControlAssembly.zip

--EDIt--

Co do propozycji to napiszę potem, ponieważ teraz mam trochę swojej pracy, którą chciałbym skończyć. : )

Opublikowano

Ps.

Wiem Głupie Pytanie ale Importujemy czyli dodajemy nowy ''file' ? i wybieramy tą otóż biblioteke czy inaczej ? ;p

2 Głupie Pytanie jak Kompilować? xD (WIEM zielony jestem ;/)

Mam tylko probleem z tymi dwoma co na górze opisałem a reszte sobie poradze :P

531ms4.jpg

Opublikowano

Wykorzystaj do tego my.settings Pomoże Ci :D

a co to ma do czego bo dalej nie wiem ? ni z tąd ni z owąd wpadasz i piepszysz coś takiego a ja nawet nie wiem do czego to może ''odpowiedz'' lub ''zacytuj'' i wtedy dopisz swoje przemyślenia a nie takie coś .

531ms4.jpg

Opublikowano

Dodawanie bibliotek:

Prawy przycisk myszy na Twój projekt w Solution Explorer (zielona ikona projektu). -> Add Reference... -> Browse, a następnie wybierasz bibliotekę i klikasz OK

Kompilowanie:

W menu na samej górze Build -> Build Solutuion skrót to F6

: )

On "dodawał" swoje zdanie do postu od SamWieszKto1231

Opublikowano

Dodawanie bibliotek:

Prawy przycisk myszy na Twój projekt w Solution Explorer (zielona ikona projektu). -> Add Reference... -> Browse, a następnie wybierasz bibliotekę i klikasz OK

Kompilowanie:

W menu na samej górze Build -> Build Solutuion skrót to F6

: )

On miał "dodawał" swoje zdanie do postu od SamWieszKto1231

Hugo znów ratujesz jutro dostajesz odemnie limit lajków ! :) i dzięki jak znów jakiś problem wystąpi to napisze tutaj ale wątpię resztę przeczytałem i all rozumiem :)

Program znalazł błąd :

using System.Reflection;
using System.Runtime.CompilerServices;
using System.Runtime.InteropServices;
// General Information about an assembly is controlled through the following
// set of attributes. Change these attribute values to modify the information
// associated with an assembly.
[assembly: AssemblyTitle("NonewName")]
[assembly: AssemblyDescription("")]
[assembly: AssemblyConfiguration("")]
[assembly: AssemblyCompany("")]
[assembly: AssemblyProduct("NonewName")]
[assembly: AssemblyCopyright("Copyright © 2013")]
[assembly: AssemblyTrademark("")]
[assembly: AssemblyCulture("")]
// Setting ComVisible to false makes the types in this assembly not visible
// to COM components. If you need to access a type in this assembly from
// COM, set the ComVisible attribute to true on that type.
[assembly: ComVisible(false)]
// The following GUID is for the ID of the typelib if this project is exposed to COM
[assembly: Guid("e8bd1872-3cfe-40b2-9acc-72e8bc123f0b")]
// Version information for an assembly consists of the following four values:
//
// Major Version
// Minor Version
// Build Number
// Revision
//
// You can specify all the values or you can default the Build and Revision Numbers
// by using the '*' as shown below:
// [assembly: AssemblyVersion("1.0.*")]
[assembly: AssemblyVersion("1.0.0.0")]
[assembly: AssemblyFileVersion("1.0.0.0")]

To co podkreślone to pisze w errorach tak :

1. Duplicate ''Nazwa ta podkreślona'' attribute

i tak do 12

531ms4.jpg

Opublikowano

hugo mam pewne problemy takie jakby ''lagi'' co chwile znika lub pojawia sie ten TabControl i jak na niego sie nacisnie nic w proporties i nawet general sie nie otwieraja w toolboxie o co chodzi? o.O

Łap SS:

56080996420156667299.jpg

531ms4.jpg

Opublikowano

Też Mi się coś takiego zrobiło na samym początku : )

Zmień z: (plik Form1.Designer.cs)

na:

Oraz z:

na:

Wejdź na Twoją foremkę, tak by się wszystko odświeżyło. Potem wróć do pliku i przywróć to co było : p

Opublikowano

Też Mi się coś takiego zrobiło na samym początku : )

Zmień z: (plik Form1.Designer.cs)

na:

Oraz z:

na:

Wejdź na Twoją foremkę, tak by się wszystko odświeżyło. Potem wróć do pliku i przywróć to co było : p

No własnie i jeszcze zużycie procka mialem 90%-100% mimo iż mój komputer jest słaby to gry nawet po 20-30 wyciągaja ale nie do 100% ;p zamulilo mi prawie całego koompa ;/

531ms4.jpg

Opublikowano

To wyskakuje po zamianie tego kodu ;/ nawet tego 1 to juz wyskakuje z 2 nie ma różnicy to samo

72475745066099740141.jpg

531ms4.jpg

Opublikowano

a właśnie hugo piszesz na poczatku o kontrolce jak ona wgl wyglada ?

HUGO !!! ten sam błąd wyskakuje gdy zamieniam te this.tabcontrol
i private.tabcontrol czy jakoś tak znów to samo ;c tylko że jest 15 błędów nie 16

___

gdy klikne na ten 1 błąd odrazu pokazuje mi gdzie on jest i wskazało mi na tą liste

this.tabControl1.DisplayStyleProvider.BorderColor = System.Drawing.SystemColors.ControlDark;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.BorderColorHot = System.Drawing.SystemColors.ControlDark;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.BorderColorSelected = System.Drawing.Color.FromArgb(((int)(((byte)(165)))), ((int)(((byte)(172)))), ((int)(((byte)(178)))));
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.CloserColor = System.Drawing.Color.DarkGray;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.FocusTrack = true;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.HotTrack = true;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.ImageAlign = System.Drawing.ContentAlignment.MiddleLeft;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.Opacity = 1F;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.Overlap = 0;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.Padding = new System.Drawing.Point(6, 3);
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.Radius = 2;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.ShowTabCloser = false;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.TextColor = System.Drawing.SystemColors.ControlText;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.TextColorDisabled = System.Drawing.SystemColors.ControlDark;
this.tabControl1.DisplayStyleProvider.TextColorSelected = System.Drawing.SystemColors.ControlText;
this.tabControl1.HotTrack = true;
this.tabControl1.Location = new System.Drawing.Point(3, 50);
this.tabControl1.Name = "tabControl1";
this.tabControl1.SelectedIndex = 0;
this.tabControl1.Size = new System.Drawing.Size(1260, 952);
this.tabControl1.TabIndex = 1;
to na czerwono to to mi podkreśla i zaznacza że to ten błąd .

531ms4.jpg

Opublikowano

Hugo zrobiłem tak otworzyłem to co ty napisałeś w notatniku i zrzuciłem i to samo z swoim projektem , pouzupełniałem swój projekt z twojego i wyszło tylko że nie ma w jednym kodzie '' ; '' i ''Error 1 'NonewName.Form1' does not contain a definition for 'tabControl1_TabClosing' and no extension method 'tabControl1_TabClosing' accepting a first argument of type 'NonewName.Form1' could be found (are you missing a using directive or an assembly reference?) D:\Przegladarka\NoNewName Przegladarka\NoNewName Przegladarka\Form1.Designer.cs 149 121 NoNewName Przegladarka''

I Jest podkreślona tam w nawiasie

this.tabControl1.TabClosing += new System.EventHandler<System.Windows.Forms.TabControlCancelEventArgs>(this.tabControl1_TabClosing);

z Tym '' ; '' sobie poradziłem teraz nie wiem jak z tym poradzić ale myślę że musze uzupełnić projekt dodając button ? czy dobrze myślę ? odpowiedz :P i jeszcze jedno dalej są te lagi , pytanie czy znów zamieniać te pliki tak jak radziłeś aby lagi znikneły ? bo jak próbowałem zamienić to znów wyskoczyło te 15-20 errorów i musiałem na nowo podkładać ;/

lagi są ciagle więc co poradzisz ?

ten powyższy problem z ''this.tabControl1.TabClosing...'' usunięty i teraz pojawił się nowy a przez lagi nie moge kontynuować mojej pracy gdzie został mi juz ostatni Step. 8

ps.

Dodał się nowy błąd (zobaczymy jak z tymi lagami jak o nie chodzi i je unicestwimy i zrobie step 8 . to może zniknie ale wątpie)

oto co w nim pisze

Error    1    'System.Windows.Forms.WebBrowser' does not contain a definition for 'Add' and no extension method 'Add' accepting a first argument of type 'System.Windows.Forms.WebBrowser' could be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)    D:\Przegladarka\NoNewName Przegladarka\NoNewName Przegladarka\Form1.cs    90    18    NoNewName Przegladarka

i podkreśla mi wyraz ''add''

przegladarka.Add(newBrowser); //Dodanie WB do zmiennej z WebBrowserami

531ms4.jpg

Opublikowano

"przegladarka" ??? A masz w ogóle taką zmienną?? Ja u siebie nazwałem ją webBrowser:

Opublikowano

"przegladarka" ??? A masz w ogóle taką zmienną?? Ja u siebie nazwałem ją webBrowser:

On zrobił tą zmienną typu WebBrowser, a nie listy przeglądarek.

@topic

var przegladarka = new List<WebBrowser>();
Opublikowano

tak mam taką ahaaa czyli to mam poprawić oki :) w tym List<przegladarka>webBrowser = new List<przegladarka>(); ? tak jakoś ?

Czyli jak ma to wygladać? u mnie gdy mam zmienna ''przegladarka'' zamiast webBrowser ?

531ms4.jpg

Opublikowano

List<WebBrowser> przegladarka = new List<WebBrowser>();

: ) Podstawy C# nazewnictwa zmiennych.

[objekt] nazwa_zmiennej = new [objekt]();

Opublikowano

No Dobra ... Ale co wkoncu mam wpisac mam ta zmienna przegladarka ..

531ms4.jpg

Opublikowano

No Dobra ... Ale co wkoncu mam wpisac mam ta zmienna przegladarka ..

Kompletnie nie rozumiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...