Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy pisanie poradników do cheatów jest legalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Zgodnie z art. 268a § 1 kodeksu karnego (dalej

jako kk) kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa,

zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym

stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie

lub przekazywanie takich danych, podlega karze pozbawienia wolności do

lat 3."

samo używanie jest nielegalne a napisanie turiala z zdięciami tylko udowadnia twoją wine.

Napisanie skryptu np DDosujacego jest także samo w sobie nielegalne.

Słowa osoby która zdała prawo. Każdy sąd uzna że Pamięć komputera jest strukturą danych informatycznych.

Samo napisanie ze nie ponosisz odpowiedzialności blablabla nikogo nie obchodzi.

(bo równie łatwo moge zrobić tak, daje wariatowi pistolet i mówie "nie odpowiadam za to co zrobisz").

1.Zademonstrowałeś sposób.

2.Prawdopodobnie umieścisz na końcu kod.

3.Skoro napisałeś dokładnie(innych tutoriali nie ró B) wiedziałeś co robisz.

4.(wydaje mi sie nie możliwe) podżeganie do popełnienia przestępstwa.

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Słowa osoby która zdała prawo. Każdy sąd uzna że Pamięć komputera jest strukturą danych informatycznych.

Samo napisanie ze nie ponosisz odpowiedzialności blablabla nikogo nie obchodzi.

(bo równie łatwo moge zrobić tak, daje wariatowi pistolet i mówie "nie odpowiadam za to co zrobisz").

1.Zademonstrowałeś sposób.

2.Prawdopodobnie umieścisz na końcu kod.

3.Skoro napisałeś dokładnie(innych tutoriali nie ró B) wiedziałeś co robisz.

4.(wydaje mi sie nie możliwe) podżeganie do popełnienia przestępstwa.

Czyli używanie Cheat Engine w grach MMO jest nielegalne. Dzięki za odpowiedź, szkoda, że tak późno...

Opublikowano

Pamięć ram do której wrzuca ci się aplikacja jest twoją własnością i możesz z nią zrobić co chcesz.

Za robienie cheatów nikt ci nic nie zrobi, nie mogą ci zabronić modyfikacji twojej pamięci.

Co innego gdybyś działał na szkodę firmy "okradając ją" i wychwalając się tym, np. robiąc darmowe konta premium, lub tak jak GeoHost udostępniając pliki przeróbki konsoli

W skrócie - trzymaj się z daleka od wszystkiego z dużymi pieniędzmi w tle a będziesz czysty

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Nieopłacalne i czasochłonne - może, ale jak do tej pory ładnie idą. Prezes supportu pisze, że skontaktuje się w tej sprawíe z prawnikiem w Polsce i aktualnie czeka na informacje od mojego dostawcy Internetowego, bo IP przecież mają. Coś musi już wiedzieć bo w nagłówku wiadomości podał moje imie i nazwisko czyli dane których nie używam w necie. Jak do tej pory kazał skasować mój fanpage, kanał na yt i stronę... Nawet jeśli nie jestem winny, to nie chcę się z nimi sądzić. Jeszcze dodał, że przeze mnie ma mniejsze dochody, co jest ,,przestępstwem finansowym,, Co Wy na to?

Opublikowano

A nie myślałeś czasem że ktoś może robić sobie z ciebie jaja, bo możesz mieć jakiegoś keyloggera/trojana i twoje dane może mieć z facebooka chociażby

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz mój post. Czy na facebooku wszyscy muszą miec imie i nazwisko? To jest realna osoba, nie mam co do tego wątpliwości, dlatego żadne ,,jaja" nie wchodzą w grę.

Opublikowano

albartroz, żeby ktoś mógł uzykać twoje dane osobowe sprawa musiałabyby być już w prokuraturze a ta musiałaby już wydać stosowny nakaz o odtajenie twoich danych do dostawcy internetu, a to może trwać w tym kraju przynajmniej kilka miesięcy

dodam że adres email można bez problemu sfauszować (np. tutaj http://www.anonymailer.net/ ), a ty możesz nawet nie pamiętać tego jak kiedyś wpisałeś gdzieś swoje prawdziwe dane

Podaj co to za firma cię tak straszy

Opublikowano

albartroz, żeby ktoś mógł uzykać twoje dane osobowe sprawa musiałabyby być już w prokuraturze a ta musiałaby już wydać stosowny nakaz o odtajenie twoich danych do dostawcy internetu, a to może trwać w tym kraju przynajmniej kilka miesięcy

dodam że adres email można bez problemu sfauszować (np. tutaj http://www.anonymailer.net/ ), a ty możesz nawet nie pamiętać tego jak kiedyś wpisałeś gdzieś swoje prawdziwe dane

Podaj co to za firma cię tak straszy

Hmm, ta osoba nie pisze z adresu e-mail, tylko ze swojego profilu na facebooku. Prawdziwe dane mam tylko na jednym z dziesiątek emaili i na paypalu. Nie wykluczam, że ta osoba miała dostęp do mojej skrzynki pocztowej, gdyż nie wiem czy baza danych gry jest szyfrowana, a muszę przyznać, że któreś hasło z mojego konta w grze musiało być identyczne jak do skrzynki email <_< . Do tego dochodzi moja pierwsza strona która zniknęła w tajemniczych okolicznościach. Porażka. Możliwe, że to bluff, ale wolę się o tym nie przekonywać.

Opublikowano

loda ci moze zrobic najwyzej, organner od 2006 robi cheaty oficjalnie, zarejestrowal firme, placi podatki ze sprzedazy hackow lol

ja ostatnio mialem taki przypadek ze czotowalem na pewnej serwerowni, banowali mnie, a ja wracalem, kilkadziesiat razy, wkoncu kolesie zagrozili ze zaczwonia do mojego ISP ze czituje XDDD bylo to kilkanascie dni temu, a ja dalej czituje smiejac sie im w ryje

Opublikowano

Jak reszta pisała... Podam prima, które są niezmienne i którymi przejmować sie nie musisz.

1. Jeżeli napisałeś cheata, bota lub cokolwiek innego, od podstaw, zupełnie sam, nie mogą ci zagrozić kradzieżą własności intelektualnej, podobnie z rozszyfrowywaniem kodu w celacz stworzenia chacka. To jedynie uświadamia firmie iż ma ch""" programistów.

2. Zadna firma nie może ci grozić odpowiedzialnością karną, jeżeli bugowałeś gre, chyba że z buga wyniosłeś korzyści materialne w dużej sumie, np. bugowanie itemków w Runef Of Magic (kilka dni temu usunęli). Bugowałeś item i sprzedawałeś je w dużych ilościach. Osoby bugujące dostały bana, te które to robiły nagminnie dostały perma. Osoba która ew. sprzdawała itemki ma teraz problem, gdyż sprzedane itemki zniknęły, musi oddać kase osobom które kupiły item, w innym wypadku może zostać sądzona.

3. Firma mogła sie zabezpieczyć przed KAŻDYM rodzajem bugów, jak speedhack w nostale. To, że ty możesz robić cheata to tylko i wyłącznie ICH wina, TO ICH PROGRAMIŚCI NAWALILI.

4. Za włamanie na serwer możesz ponieść odpowiedzialność karną.

5. Wiele firm przyjmuje programistów którzy robią cheaty (XenoxMT2 i KaMeR1337) do wybicia konkurencji.

Unikaj dużych błędów wpływających na ekonomię gry, nic ci sie nie stanie. W przypadku strony, powinni zgłosić się do hostingu jeżeli takowy posiadasz, oni po przeanalizowaniu wszystkiego mają prawo usunąć stronę. Przeczytaj regulamin danej firmy i jej gry.

e@: Polecam poczytać również o licencjach publikowania :)

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Hmm, ta osoba nie pisze z adresu e-mail, tylko ze swojego profilu na facebooku. Prawdziwe dane mam tylko na jednym z dziesiątek emaili i na paypalu. Nie wykluczam, że ta osoba miała dostęp do mojej skrzynki pocztowej, gdyż nie wiem czy baza danych gry jest szyfrowana, a muszę przyznać, że któreś hasło z mojego konta w grze musiało być identyczne jak do skrzynki email <_< . Do tego dochodzi moja pierwsza strona która zniknęła w tajemniczych okolicznościach. Porażka. Możliwe, że to bluff, ale wolę się o tym nie przekonywać.

Czyli koleś włamał się (tak, włamał) na twoje konta w innych serwisach i straszy ciebie sądem? :D

Pytaj supportu o ip które się logowały niedawno na konto. W razie czego będziesz miał jakiegoś marnego haka na niego.

Opublikowano

Cytat: Unikaj dużych błędów wpływających na ekonomię gry. Problem z tym, że cheat w tej grze na strzelanie przez ściany, może rozwalić całą grę. Po pierwszym dniu publikacji około 50 kont graczy zostało zbanowanych. Gra ma swoje forum, gdzie można zgłosić "cheatera". Zawsze były jakieś głupoty typu speedhack etc. w małych ilościach, a potem nagle wybuchła cała masa tematów o wallhack. Tematy typu: "3 wallhackers in one room" etc. Na pewno to tak zaniepokoiło tego gościa, który do mnie napisał. Właściwie to jestem w stanie zrozumieć jego działanie, bo postąpiłbym podobnie, ale żeby miał mnie wkręcać/okłamywać w taki sposób, żebym siê zaczął martwić czy nie przyjdzie do mnie polecony z wezwaniem do sądu? Pewnie się poznał, że gówaniarzowi można wcisnąć głupotę i będzie spokój. Im wiecej graczy zbanowanych, tym gra ma mniejszy dochód, ale czy to moja wina? Czy rzeczywiście ten gość ma podstawy by mnie oskarżać o jakieś przestępstwo finansowe tylko dlatego, że sam zbanował swoich graczy?

Opublikowano

W tym wypadku to możliwe, ale nie całkiem, bo jednemu się gra znudzi, drugi założy konto i będzie grał od nowa. Problem w tym, że tutaj graczy trzyma głównie tylko to, że wydali kase i szkoda im zostawić konto. Także jak taki dostanie banika do 2019r. to bez żalu szuka innej gry.

Opublikowano

Pamięć ram do której wrzuca ci się aplikacja jest twoją własnością i możesz z nią zrobić co chcesz.

Za robienie cheatów nikt ci nic nie zrobi, nie mogą ci zabronić modyfikacji twojej pamięci.

Jeżeli nie rozumiesz czytaj 2 razy.

Twoje rozumowanie jet głupie jak but,bo jeżeli mam książkę wrzucam ją na ram to znaczy że jest moja ?

to ze masz chleb w domu nie znaczy ze masz na jego wyłaczność

Pytani brzmi czy inzynieria odwrotna jest legalna ? No bo na swojej pamięci robisz.

Opublikowano

Jeżeli nie rozumiesz czytaj 2 razy.

Twoje rozumowanie jet głupie jak but,bo jeżeli mam książkę wrzucam ją na ram to znaczy że jest moja ?

to ze masz chleb w domu nie znaczy ze masz na jego wyłaczność

Pytani brzmi czy inzynieria odwrotna jest legalna ? No bo na swojej pamięci robisz.

Tak, to oznacza że jest twoja, możesz tam ją sobie modyfikować jak chcesz, ale nie możesz zmodyfikowanej rozpowszechniać (no zależy jeszcze od licencji)

A legalna czy nielegalna nie wiem, ale jeśli nie będziesz robił niczego związanego z dużymi pieniędzmi to firmie zwyczajnie nie chce się na ciebie tracić czasu.

Opublikowano

lat 3."

Wyobraź sobie ze informacje w pamięci Ram nie należą do ciebie bo jest to własność intelektualna programistów którzy napisali algorytmy.

A ty ją bez jego zgody modyfikujesz.

2. Zadna firma nie może ci grozić odpowiedzialnością karną, jeżeli
bugowałeś gre, chyba że z buga wyniosłeś korzyści materialne w dużej
sumie, np. bugowanie itemków w Runef Of Magic (kilka dni temu usunęli). Bugowałeś item i sprzedawałeś je w dużych ilościach. Osoby
bugujące dostały bana, te które to robiły nagminnie dostały perma.
Osoba która ew. sprzdawała itemki ma teraz problem, gdyż sprzedane
itemki zniknęły, musi oddać kase osobom które kupiły item, w innym
wypadku może zostać sądzona.

nie pozywają bo jest to nie opłacalne mniej się wyda na ich banowanie niz na płaceniu prawnikom.

3. Firma mogła sie zabezpieczyć przed KAŻDYM
rodzajem bugów, jak speedhack w nostale. To, że ty możesz robić cheata
to tylko i wyłącznie ICH wina, TO ICH PROGRAMIŚCI NAWALILI.

Jesteś pewny że tak sie da? No wiesz nawet standardowe biblioteki maja bugi na które programiści nie maja wpływu.

Opublikowano

Nie da sie zabezpieczyć przed wszystkim, da sie zrobić zabezpieczenia które nie będzie opłacać się łamać(AC - kilka private hacków powstało i jeden D3D, Blackshot - spotkanie cheater to żadkość).

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

...właściwie, to robiłem poradniki - tekst + obrazek na podstawíe filmów z cheatami na yt. Strona zawierała zbiór tutoriali z całego Internetu. Ewentualnie sam coś znalazłem, ale na to już poprostu było wcześniej. Problemy zaczeły się, gdy upubliczniłem coś, co odkryłem sam ale nigdy tego nie było na yt czy gdziekolwiek. Peszek :-S

Opublikowano

lat 3."

Wyobraź sobie ze informacje w pamięci Ram nie należą do ciebie bo jest to własność intelektualna programistów którzy napisali algorytmy.

A ty ją bez jego zgody modyfikujesz.

Wiesz, pod ten paragraf równie dobrze można oskarżyć brata za to że zrobił plik tekstowy na moim komputerze bez mojej zgody. Jeśli nie będzie strat pieniężnych żaden sąd nie potraktuje tego poważnie (choć kto wie, bo to Polska wkońcu)

Zresztą jak mogę nie być uprawniony do tego żeby zmieniać dane na swoim komputerze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...