Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rankedy - Zmora każdego ''prosa''

marceli17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Jest to mój pierwszy poradnik w dziale League Of Legend więc nie czepiajcie się AŻ tak. Krytyka musi być ;D

UWAGA ! PORADNIK BEZ OBRAZKÓW. ( nie żebym nie wiedział jak się wstawia czy coś...)

Przejdźmy więc do części Tutorialowej :3

1. Wbiłem 30lvl. Co zrobić żeby zacząć grać Rankedy?

- 16 KUPIONYCH postaci. Najlepiej postacie na wszystko, czyli na 3 linie + jungla. Nie kupuj 16 postaci na mida, gdyż nie zawsze wejdziesz tam gdzie chcesz o czym później.

- PEŁNE, KOMPLETNE runy pod AD i AP 3 kręgu, mile widziane runy Tank/Support/Jungla(można brać AD). Dlaczego mam mieć skończone runy?

A no dla tego żeby jak najbardziej zdominować przeciwnika, nie krzywdź swojego teamu mając w pół kompletne runy.

- Nerwy. Ludzie grający na rankedach to zwykle super prosy którzy zamiast shiftu mają report specjalnie na Ciebie bo nasz mistrz poszedł sam w pięciu kiedy team próbował defować Nexus. Takie człowiekopodobne, zwykle są agresywne więc nie kłóć się z nimi. To i tak nic nie da, polecam TAB - Ignore.

2. Ok. Mam postacie, mam runy, co teraz? Czas na kilka zasad, wskazówek raczej, obowiązujących na grach rankingowych.

a) ''Pick Order'' - Sytuacja wygląda tak. Piszesz mid jak najszybciej, jesteś 3 pickiem. koleś z 2 picku lub 1 picku pisze mid. Ty piszesz i say first on Pick Order :> . nie kłóć się, pick order = here play noob. Świadczy to o tym że umie grać tylko na midzie. Dla tego my kupiliśmy postacie na topa, jungle, mid, support i ADC. Wolisz iść na mida i patrzeć jak twoje ''adc'' ma 0/20 czy dać mu mida i iść na inną linie?

b ) ''God again Polish Kid in team omg...'' - Jestesmy w grze/ kolejce i mamy w nicku ''PL''. Ktoś płacze no bo on jest taki pro umber elo a my PL więc słabi.. Lepiej dla nas ! Motywacja kuźwa, ignoruj go. Pod koniec meczu jak będziesz miał staty 30/0 zobaczymy czy PL tacy słabi :)

c) ''Report this.......(milion reportów później)..... report kid becose he steal my kill ks omg report'' - Ignoracja i tyle. Pamietaj jeżeli ktoś zabierze killa w teamfight'cie to nie ma czegoś takiego jak steal.. nigdy nie pisz KS w grze MOBA.

3. Czym grać, jak grać?? Tutaj wypiszę wam moje ulubione picki, na każdą linię oraz szybko streszczę jak nimi grać :)

Zacznijmy od góry :)

Top:

a) Tryndamere. Bardzo mocna postać. Nasze Spelle to Flash i Teleport. Runy są pod AD, masterki znajdziecie na internecie bez problemu :)

Zaczynamy z Brawler's Gloves oraz dwiema czerwonymi potkami. Skille rozdajemy Q> E>W i tak samo je maxujemy.

Farmimy, tak długo aż nie padniemy (oby nie FB), lub aż dobijemy 100farmy. Teraz wbijamy szybko w przeciwnika z E dajemy slow z W i bijemy, ma się nas bać. Cofamy, kupujemy Statikk Shiv, oraz Berserker's Greaves. Staramy się juz składać Hydrę ( farmienie ), lub Phantom Dancer ( spilit push, o tym później. ).

Wracamy szybko teleportem na Topa, i możemy robić zamęt ;D Wbijamy się w przeciwnika, jesteśmy tryndą z porządnym itemem. Ciągle siedzimy na topie, i pushujemy. Gdy weźmiemy 1wszy turret cofamy się i kupujemy to co wyżej. Phantom albo Hydrę. Teraz idziemy farmić na inne linie aby pushować miniony. Odnowił nam się teleport? Tepamy do największej fali Naszych minionów i niszczymy turreta, pushujemy miniaki i staramy się brać kolejny. Ktoś idzie? E>Flash i papa. Ewentualnie Ultimate>E>Flash ;*.

Moje itemy zwykle wyglądają tak : Berserker's Greaves - Statikk Shiv - Ravenous Hydra - Bloodthrister - Phantom Dancer - Infinity Edge.

b ) Jax. Obecnie król solo topa, choć ja preferuję Trynde :). Spelle to Flash i Ignite. Runy pod AD, masterki też na necie ;)

Zaczynamy z Long Sword i 2 potki na HP, lub jeżeli gramy defensywnie Cloth Armor 4 potki na HP 1 na mane.

Skille rozdajemy E>Q>W maxujemy W>Q>E. Farmimy, od czasu do czasu robimy combo E>Q>W>AA, nie gonimy za killem tyklo harrasujemy i czekamy na junglera. Staramy się szybko spushować turret na topie, i lecimy w teamfighty. Jax z 5 killami to o 6 killi za dużo, łatwo możemy sami wygrać mecz :)

Itemy ! Blade Of The Ruined King - Tabi ninja przeciwko AD / Mercury's Treads przeciwko AP - Guinsoo Rageblade - Hextech Gunblade - Lich Blane - Sytuacyjny item, głównie ''tankowaty'' np. Warmog.

Jungle:

a) Udyr (tak tak ultimate do udyra i każdy o nim teraz gada). Mocny pick lecz takie sobie ganki, trzeba umieć nim grać ;)

Runy AD, spelle to Flash i Smite, masterki na internecie macie ;P Skille to R>W>E . Maxujemy R>W>E :P

Startujemy z 5 potkami na HP i Machete, czyścimy junglę, i gankujemy. Najlepiej zdobyć double buff wyczyścić junglęidąc na topa. Gankujemy top idziemy na mida przez junglę i czyścimy wszystko co się rusza. Gankujemy mid idziemy na bota przez junglę czyścimy i tak ciągle.

Końcowe itemy : Warmog's Armor - Randuin's Omen - Spirit of the ancient golem - Sunfire Cape - Mercury's Tread's / Tabi ninja - Thornmail.

ODDAJEMY BLUE MIDDEROWI KIEDY TYLKO SIĘ ZRESPI.

b ) Zac. Szybka jungla no i dobre ganki, czego chcieć więcej? :#

Runy AD, Spelle to flash i smite, masterki w internecie.

Standardowo zaczynamy z 5 potkami na HP i machete. Skille to W>E>Q maxujemy E>W>Q do szybkiej jungli, lub E>Q>W dla większego slowa na gankach z Q. Junglujemy tak jak udyrem, możemy oddać 1wsze blue midderowi co zwiększy szanse na killa, nam przyda się tylko na cool downy ;P

Gankujemy ile wlezie, Zac jest kreatywnym junglerem dzieki procy więc counter jungla to nasz żywioł, znajdzie nas jungler co wtedy ? :< klikamy E i dosłownie odlatujemy od słabiaka ;*

Itemy : Spirit Of The Ancient golem - Warmog's Armor - Mercury's Tread's / Tabi ninja - Sunfire Cape - Thornmail - Spirit Visage.

ODDAJEMY BLUE MIDDEROWIE KIEDY TYLKO SIĘ ZRESPI.

Uwaga ! Gdy jesteśmy na pasywce przeciwny jungler może użyć na nas Smite ( na glucia :3 )

Uwaga2 ! Gdy jesteśmy na pasywce, członkowie naszego teamu mogą teleportowac się do nas, dzięki czemu 1 glucio staje się nieśmiertelny. :3 - Podziękowania za info o tym bajerze dla FireShield !

Mid:

a) Fizz. Nie ma co się rozpisywać, poprostu OP i tyle ;P. Spelle Flash Ignite, Runy pod AP, masterki w necie macie.

zaczynamy z Doran's Ring, kupujemy 2x potkę na HP i lecimy na mida. Skille to W>Q>E maksujemy W>Q>E,

Gramy pasywnie do 3lvla, potem tylko combo W>Q i uciekamy z E albo, bijemy się z włączonym W, używamy E żeby zasadzić jakiś tam DMG i ignite, możliwe FB ;p

Itemy : Lich Blane - Sorcerer's Shoes - Rabadon's Deathcap - Zhonya's Hourglass - Deathfire Grasp - Rylai's Crystal Scepter - Niebieskie potki na AP, zawsze się przydaje dodadkowe 40AP + 30% z rabadonu ;P

b ) Twisted Fate. Postać carrująca, wystarczy go zrobić pod AP :P

Spelle to flash i ignite, runy AP, masterki internet.

Zaczynamy z Amplifying Tome i potką na HP. Od 3lvla Harrasujemy z Czerwonej karty + Q + AA z pasywką.

Kiedy nie ma przeciwników na żadnej z lini, używamy ulta, możliwe że robią barona :P, Ultujemy na bota, topa i pomagamy innym linią.

Itemy to : Lich blane - Rabadon's Deathcap - Twin Shadows - Sorcerer's Shoes - Zhonya's Hourglass - Void Staff

AD Carry:

a) Draven. O nim nie ma co sie rozpisywać. Flash bariera, runy AD, masterki internet. Skille to Q>E>W, maxujemy Q>E>W.

Startujemy z Butami i 4 potkami na HP, jezeli czujemy się pewnie to 3 potki na HP i 1 na manę.

Od 2 lvla robimy combo w przeciwne adc, czyli E>Q>AA, robimy tak dopóki nie zbijemy mu bariery i flasha.

Od 6lvla gramy agresywnie, Draven jest mega kosą w early więc staramy sie zabijać co popadnie, farmimy, łapiemy tasaki.

Itemy : Berserker's Greaves - Bloodthrister - Phantom Dancer - Last Whisper - Infinity Edge - Mercurial Scimitar.

b ) Vayne. Umiesz nią grać? Wygraj grę solo... vayne to potęga late game które liczy się baaaardzo, mając wszystko na 3 hity myślę że w late game damy radę ;). Flash Bariera, AD runy, masterki jak na Dravena, Skille to Q>W>E i tak samo maxujemy ;P

Startujemy z long sword i 2 potki na HP, farmimy i nie bijemy się tylko harrasujemy z Q, staramy się wbic komuś pasyw z W. Nie bijemy się Vayne to papier jakich mało, w late niszczymy.

Itemy : Blade Of The Ruined King - Phantom Dancer - Statikk Shiv - Berserker's Greaves - Infinity Edge - Bloodthrister.

Support:

a) Janna. Wymaxowana tarcza dodaje komuś 50AD, dziękuje bardzo. Flash Exhaust, masterki standardowe na supporta, znajdziecie je na necie, runy na supporta, jeżeli nie macie no to na AP :P

Zaczynamy z Faerie Charm, 4x Sight Ward, potka na HP, z masterek mamy ciacho, i minutowy ward.

Skille to Q>E>W maxujemy E>Q>W.

Gra supportem jest bardzo łatwa, stoimy w bushu, podbijamy z Q dajemy tarczę naszemu ADC i tyle ;P

Itemy to : Ruby Sightstone - Runic Bulwark - Shurelya's Reverie - Twin Shadows - Zeke's Herald - Boot's of Mobility.

b ) Lulu :3. Wszystko tak jak na Jannie, tylko skille rozdajemy Q>E>W maxujemy Q>W>E

W team fighcie ultujemy ADC, lub tego kto tankuje wszystko i wszystkich :P

4. Banujemy ! Co to są ''bany''? na grach rankingowych osoba z najwyższą dywizją ma prawo zablokować 3 bohaterów. Łącznie w grze zablokować można 6 bohaterów.

Częste bany na Bronzie / Srebrze to : Amumu, Malphite, Shen - Tanki nie do ubicia oraz ultimate wygrywające gry. Kolejne bany to Hecarim, Zac, Udyr - Tanki, CC, Dobre ganki, mobilność. Następnie rzadsze bany to ADCarry : Draven, Vayne, Caitlyn - Draven dominuje w early, cait ma duży range więc każdy się jej boi, no a Vayne się na feeduje i sama to wygra. Na supporta banowane są : Lulu, Blitzcrank, Thresh - Lulu jest wkurzającą postacią która daje nam w kość, blitz oraz thresh mają masę CC oraz potężne ultimate więc nie trzeba tłumaczyć bana. Mid wygląda następująco : Kassadin, Fizz, Twisted Fate - Postacie potrafiące wygrać grę, feeded Fizz niszczy wszystko na W>Q, TF ma DMG oraz ukazuje przeciwników dzięki ultimate, no a Kassadin zabija wszystko na combo + jest mobilny. Teraz 3 bany które wypatrzyłem na streamie pro gamera xPeke. Singed, Lulu, Tryndamere. - singed nie do zabicia, lulu każdy tam ogarnia więc carruje ADC, Trynda bez feedu niszczy wszystko, to były bany z diamentu.

To by było na tyle, myślę że, poradnik komuś się przyda. Jeżeli jest taka możliwość to chyba można zdjąć mi kilka % no nie? :]

@Edit - Dodałem Bany, jutro postaram się dopisać coś jeszcze.

1375198444-U163133.jpg

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Fajny poradnik, komuś na bank się przyda. Ewentualnie mógłbyś dodać coś o banach ;)

Oczywiście plusik leci

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

WTF ? Przecież na rankedach każdy wie że pick order > call order, na diamencie itp nie ma czegoś takiego jak call order, ludzie pickuja pokolei takie pozycje jakie grają najlepiej O_O

JAX KRÓL SOLO TOPA ?! Przecież tyle postaci go kontruje że szok.... aktualnie królami solo topa są Kennen,Jayce,Elise i Ryze

Junglerzy... są znacznie lepszy tacy jak Hecarim,Xin,Nasus -.- Udyr jak i Zac są bardziej pod competitve, nimi gry nie wycarrujesz, za to heca,xinem i nasusem jak najbardziej

Na TF zaczyna się z butami i 4 potami a nie jakąś książką -.-

Są znacznie lesze supporty od Janny, Nami, Sona, Thresh przykładowo....

brak TF'a na Jaxie jest po prostu nieśmiesznym żartem

podobnie jak buty na adc lub long sword.... WTF ? aktualnie na adc tylko i wylacznie DORAN

Na Jaxie nigdy się nie zaczyna z long swordem... nie potrzebujemy ad na postaci która ma jeden z największych AD na 1 lvlu, potrzebujemy survi więc lepiej kupić flaska + 3 poty hp

Opublikowano

WTF ? Przecież na rankedach każdy wie że pick order > call order, na diamencie itp nie ma czegoś takiego jak call order, ludzie pickuja pokolei takie pozycje jakie grają najlepiej O_O

JAX KRÓL SOLO TOPA ?! Przecież tyle postaci go kontruje że szok.... aktualnie królami solo topa są Kennen,Jayce,Elise i Ryze

Junglerzy... są znacznie lepszy tacy jak Hecarim,Xin,Nasus -.- Udyr jak i Zac są bardziej pod competitve, nimi gry nie wycarrujesz, za to heca,xinem i nasusem jak najbardziej

podobnie jak buty na adc lub long sword.... WTF ? aktualnie na adc tylko i wylacznie DORAN

Na Jaxie nigdy się nie zaczyna z long swordem... nie potrzebujemy ad na postaci która ma jeden z największych AD na 1 lvlu, potrzebujemy survi więc lepiej kupić flaska + 3 poty hp

Zgadam się w 100% z tobą, ale chyba zapomniałeś dodać, że dorana bierzemy na adc tylko jesli mamy quinty pod life steala, w innym wypadku lepiej buty lub mieczyk + poty.

Co do kontrowania jaxa - garen, singed i renekton.

Jeśli kupujemy flaska to nie kupujemy 3 potek tylko warda i jedna potke

Dla autora - nic nie napisales o runkach. A jest to ważne. kazdy powinien miec 3 podstawowe sety:

AD/DEF/MRES - adc, top, jungle ad, ad mid.
pe2ndy.jpg
AP/DEF/MRES - ap mid, ap top, support pod dmg (zyra, sona)
74k96u.jpg
Speed/def/mres - jungla, kazdy support, malphite top
8gljlo.jpg
Ale ogolnie poradnik ladny, na pewno komus sie przyda

bez gif.

Opublikowano

Zgadam się w 100% z tobą, ale chyba zapomniałeś dodać, że dorana bierzemy na adc tylko jesli mamy quinty pod life steala, w innym wypadku lepiej buty lub mieczyk + poty.

Co do kontrowania jaxa - garen, singed i renekton.

Jeśli kupujemy flaska to nie kupujemy 3 potek tylko warda i jedna potke

Dla autora - nic nie napisales o runkach. A jest to ważne. kazdy powinien miec 3 podstawowe sety:

AD/DEF/MRES - adc, top, jungle ad, ad mid.
pe2ndy.jpg
AP/DEF/MRES - ap mid, ap top, support pod dmg (zyra, sona)
74k96u.jpg
Speed/def/mres - jungla, kazdy support, malphite top
8gljlo.jpg
Ale ogolnie poradnik ladny, na pewno komus sie przyda

do tego malphite,jayce,elise i yorick kontrują jaxa :)

Opublikowano

to wszystko DOSLOWNIE WSZYSTKO co napisales to bzdura. na tfie nie zaczyna sie z butami i 4 potami. long sord jest dobrym wyjsciem na adc bo mozesz zrobic z niego jakiegos itema, sceptera jezeli robisz bt, a zreszta kazdy wie o co chodzi a po 2 on nie pisal ze najlepsze supporty tylko te ktore poleca (3. Czym grać, jak grać?? Tutaj wypiszę wam moje ulubione picki, na każdą linię oraz szybko streszczę jak nimi grać :)

Zacznijmy od góry :)) idioto czytanie ze zrozumieniem

sydno_eune_77_3_logo.png

Opublikowano

Fajne, wykorzystam. Zachęciłeś mnie do zakupu tryndamera, może wkońcu ogarnę jakąś postać tak, że będę mógł wyjść z tego jeb*nego brązu -.- Co do junglerów się nie zgadzam, Udyr co prawda jest dobry, ale ganki słabe wg mnie. Lepiej kupić hecarima, na którego właśnie zbieram zaraz po tryndamerze ;D

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Poradnik ładny, przejrzysty. Może jest w nim parę błędów, lecz większość rzeczy można wykorzystać. Powodzenia w robieniu nowych poradników do LoLa.

Opublikowano

@up dzięki ;D

@2up Super że ci pomogłem, trynda most OP pick.

A co do udyra, ganki słabe? Bardzo dobre, zawsze można użyć flash; P a pozatym nie wiem czemu zawsze kiedy gram udyrem w jungli (tylko xD) gank juest udany i masz 75% na killa ;P

A tak pzt mogę z tb pograć duo jeśli nie możesz się wybić, i tak nie mam nic do roboty.

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

Fajne, wykorzystam. Zachęciłeś mnie do zakupu tryndamera, może wkońcu ogarnę jakąś postać tak, że będę mógł wyjść z tego jeb*nego brązu -.- Co do junglerów się nie zgadzam, Udyr co prawda jest dobry, ale ganki słabe wg mnie. Lepiej kupić hecarima, na którego właśnie zbieram zaraz po tryndamerze ;D

trynda nie wycarrujesz bronzu

@up dzięki ;D

@2up Super że ci pomogłem, trynda most OP pick.

A co do udyra, ganki słabe? Bardzo dobre, zawsze można użyć flash; P a pozatym nie wiem czemu zawsze kiedy gram udyrem w jungli (tylko xD) gank juest udany i masz 75% na killa ;P

A tak pzt mogę z tb pograć duo jeśli nie możesz się wybić, i tak nie mam nic do roboty.

udyr w jungli powinien miec ghosta

Dobry poradnik , dla poczatkujacych,

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@up

Nie koniecznie, niby dobry bo niedźwiedź i pasyw, ale dla mnie ghosta mamy ze skilli, a flash zawsze się przez ścianę przyda, czy to dla stuna gdy ktoś ucieka, czy żeby dogonić ;P

Osobiście grałem z tym i tym i w moim odczuciu flash jest lepszy ;P

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

U Tryndamera flash jest bezużyteczny, polecam ghosta. Muszę przyznać, że bardzo cięzko się carruje nim, bo to jest typowa postać pod AA. Dodatkowo Trynda teraz służy jako pusher, bo nic nam nie da 5sek GOD MODA jeżeli przeciwnik jest ogarnięty i będzie nas stunować.

U FIzza najlepszym wyborem jest bariera i ignite ze względu na to, że Fizz jest dobry na 1v1.

Grając Udyrem nie możemy dać drugiego blue, gdyż spowolni to naszą jungle - mało ganków.

Reszta OK. Nie wiem czy dawałeś swoich junglerów czy ogólnie, bo na solo nie warto brać Udyrka.

Opublikowano

@up tryndą łatwo wycarrujesz bo w 1v1 zniszczy wszystko przy 200cs ;P a chodzi o to żeby spushować więc jak najbardziej carry.

Wszystkie wymienione postacie są MOIMI pick to win. Na solo udyr się sprawdza i to bardzo dobrze chociaż nie wiem czemu z początku źle mi się farmi.

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

Masz zamiar rozwijać temat albo pisać nowe dotyczące rankedów. Bo przydało by się n.p na temat banów i tak dalej. A co do tego to bardzo fajny :)

Opublikowano

Dobry poradnik, często gram suportem a janny nie mam, chyba ją kupie :)

PS. Ze mną też mógłbyś pograć duo ( FUCKIGN BRONZE :O) Już drugi raz do best of 3 wbijam w B3 ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...