Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy mój laptop jest dobry?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mam starego, 8-letniego laptopa, i chciałbym się dowiedzieć... dlaczego on jeszcze działa chodzą na nim nowe gry i przez jak długi okres czasu ten stan się utrzyma.

HP COMPAQ 8510w MOBILE WORKSTATION

Microsoft Windows XP Professional (2002) SP3 (chyba 32-bit)

Intel Core 2 Duo (2,20GHz & 2,19GHz)

NVIDIA Quadro FX 570M

4,00 GB RAM (Windows wykorzystuje tylko 3)

1680x1080 (16:10)

Dysk SSD(dla Windowsa 100GB)(niestety nie pamiętam jaki)

(Sterowniki były instalowane niedawno)

Jeśli będzie potrzebne więcej danych to dopisze.

Gry które aktualnie mam i chodzą: From Dust, LEGO Lord Of The Rins, World Of Tanks, World Of Waplanes, Magicka, R.U.S.E., Torchlight II.

Występują bluescreen'y, ale wydaje mi się że to problem wytworzony przez konkretną grę(Gothic III). Wcześniej nie było, a bluescreen'y tylko po zainstalowaniu Gothic'a były. Deinstalacja lekko pomogła .

Proszę o:

• Ogólną ocenę komputera
  • Wskazanie czasu "przydatności"
  • Powód bluescreen'ów
  • Czy poszedłby nowy Tomb Raider :D

BLUESCREEN

*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBD0BA5D2, 0xA3640810, 0x00000000)
*** nv4_disp.dll - address BD0BA5D2 base at BD012000, datestamp 510a1eee

Opublikowano

Czyli wróżenie z fusów

Ogólna ocena komputera: Zły nie jest dwa rdzenie, 3,25GB RAM. Szyna pamięci karty 128bit'ów lecz tylko 256MB DDR3.

Bluescreen: Jakieś błędy może przeciążenie jakieś lub coś w tym stylu ciężko jest stwierdzić a wystarczy że byś spisał i podał kod bluescrrena, który wszystko tłumaczy.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Czyli wróżenie z fusów

Ogólna ocena komputera: Zły nie jest dwa rdzenie, 3,25GB RAM. Szyna pamięci karty 128bit'ów lecz tylko 256MB DDR3.

Bluescreen: Jakieś błędy może przeciążenie jakieś lub coś w tym stylu ciężko jest stwierdzić a wystarczy że byś spisał i podał kod bluescrrena, który wszystko tłumaczy.

Nie wróżenie z fusów, tylko ile ta konfiguracja jeszcze będzie dawała sobie radę z grami

A przy najbliższym bluescreen'ie spiszę.

Opublikowano

Nie wróżenie z fusów, tylko ile ta konfiguracja jeszcze będzie dawała sobie radę z grami

A przy najbliższym bluescreen'ie spiszę.

A kto powiedział, że każda nowa gra wymaga core i7 16GB RAM'u i kartę graficzną 512bit szyna i 5GB RAMU GDDR5??

Wychodzą gry, które nie mają super wymagań i wychodzi taki np. BF4 który ma dosyć duże wymagania co do podzespołów.

Więc równie dobrze za 5lat może wyjść gra, która uruchomi się na tym laptopie a jutro może wyjść taka gra, której on nie pociągnie i czy to oznacza że on się już do niczego nie nadaje?? Nie, wszystko zależy od tego co chcesz na nim uruchomić a nie ile czasu chcesz uruchamiać na nim najnowsze gre.. Bo to że gra jest najnowsza nie oznacza jak już wspomniałem, że będzie wymagać takich super podzespołów.

Dlatego jest to wróżenie z fusów.. Co innego gdybyś pytał się o konkretną grę.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

1.Mocarz to nie jest

2. Większość nowych gier na nim już nie pójdzie

4.Nie

Sie zobaczy... Ale dzięki za opinie.

A kto powiedział, że każda nowa gra wymaga core i7 16GB RAM'u i kartę graficzną 512bit szyna i 5GB RAMU GDDR5??

Wychodzą gry, które nie mają super wymagań i wychodzi taki np. BF4 który ma dosyć duże wymagania co do podzespołów.

Więc równie dobrze za 5lat może wyjść gra, która uruchomi się na tym laptopie a jutro może wyjść taka gra, której on nie pociągnie i czy to oznacza że on się już do niczego nie nadaje?? Nie, wszystko zależy od tego co chcesz na nim uruchomić a nie ile czasu chcesz uruchamiać na nim najnowsze gre.. Bo to że gra jest najnowsza nie oznacza jak już wspomniałem, że będzie wymagać takich super podzespołów.

Dlatego jest to wróżenie z fusów.. Co innego gdybyś pytał się o konkretną grę.

Fakt.

W sumie to największy problem będzie taki - gry będą chodzić pod Vistę/7/8, a laptop będzie za słaby do grania na V/7/8 8S

Ale TR i tak sprawdzę bo tak czy inaczej mam go na Steam'ie.

Opublikowano

Zdarzył się bluescreen. (przy uruchomieniu World Of WarPlanes). Spisałem.

BLUESCREEN

*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBD0BA5D2, 0xA3640810, 0x00000000)
*** nv4_disp.dll - address BD0BA5D2 base at BD012000, datestamp 510a1eee

@edit Drogi Moderatorze, przy okazji chciałem odświeżyć temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...