Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Totalne Podstawy C++!

MrOrches

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

brawo program z "niczm" znaczy z zmienna int ale nic nie robiący mogłeś dodać po prostu dwa strumienie cin i count i pokazać jak wyświetlić i przypisać dane do zmiennej

Opublikowano

I nie ucz ludzi korzystać ze starocia Dev-C++. Ma zbugowaną wersję gcc, która produkuje niezoptymalizowany kod, i może nie skompilować programu, nawet jeśli kod wygląda w porządku. Idealnym wręcz zamiennikiem jest Code::Blocks.

Opublikowano

Co do up^ Używam Deva i nie mam z nich żadnych problemów... Zresztą co nas obchodzi gcc, skoro i tak używamy g++. Piszemy w C++, a nie C.

9989.jpg

"Głupców nie sieją, sami się rodzą"

Opublikowano

Link do MOJEGO tutoriala (żeby już nie było ŻADNYCH wątpliwości):

http://www.mpcforum.pl/topic/99988-pierwszy-program-w-c/

A jeśli chodzi o urządzenie wyjściowe to na pierwszych lekcjach w szkole (informatyka) dowiesz się, że jest nimi monitor, drukarka itp. Zgodzę się, że dane wychodzą do konsoli, ale to monitor wyświetla ci tą konsole.

Tak, ale my przekazujemy dane do STRUMIENIA wyjścia, a nie do urządzenia... Wysyłasz dane STRUMIENIEM wyjścia do konsoli... A nie do monitora. To jest zupełnie inna rzecz!

9989.jpg

Opublikowano
Ps.: Ja w tym temacie nie chcę zamieścić też kilka rzeczy o pętlach, if, else itp.

Dzięki za info ;P

9989.jpg

Opublikowano
To ja Ci powiem, że nie opisuję tu języka C tylko C++, który jest nowszą wersją. I nie wciskaj mi tu pierdół, że Dev C++ jest zły! Może nie kompilować poprawnie C i zgłaszać masę błędów, ponieważ jest on stworzony do C++.

i tak i nie

Dev C++ nie jest zły to prawda

ale ze DEV c++ powstał tylko do C++ to jest błąd z natury rzeczy kompilatory C++ kompilują kod C.

Opublikowano

Kurwa, nie denerwuj mnie idioto. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Dev-C++ ma wadliwą wersję MinGW (Minimalistic GNU for Windows) w tym pakiecie znajduje się gcc i g++ i obydwa te kompilatory są wadliwe, bo takie są dodane w tej paczce, więc jeśli się nie znasz TO SIĘ KURWA NIE WYPOWIADAJ.

Teraz ty mnie nie wkurwiaj! Jakby Dev C++ był takim chujowym programem to by nikt z niego nie korzystał i nikt z prawdziwych programistów by go nie polecał! Ja NIGDY nie miałem problemów z kompilacją programu na Dev C++!!! Pewnie przeczytałeś gdzieś te swoje "zarzuty" I teraz pieprzysz głupoty!

9989.jpg

Opublikowano

Napisz sobie program który rekurencyjnie liczy np. 44 liczbę z ciągu fibbonaciego. Skompiluj sobie go w twoim kochanym Dev-C++, Code::Blocks i Visual C++ 2008 Express. Wyciągnij sobie średnią z 10 wykonań programu i zobaczysz o co mi chodzi.

Opublikowano
Ściągnij sobie Code::Blocks i Visual Studio. To są dopiero prawdziwe środowiska programistyczne..

to jest to samo tylko że Visual Studio daje poryte errory chyba o ile pamiętam "kody" i więcej "szablonów" i pod PSP lepiej się programuje.

Sam używam DEV C++ bo fajnie wygląda.

Teraz ty mnie nie wkurwiaj! Jakby Dev C++ był takim chujowym programem to by nikt z niego nie korzystał i nikt z prawdziwych programistów by go nie polecał! Ja NIGDY nie miałem problemów z kompilacją programu na Dev C++!!! Pewnie przeczytałeś gdzieś te swoje "zarzuty" I teraz pieprzysz głupoty!

są problemy z dev C++ jak pisze się pod PSP trzeba 2 razy kompilowac żeby była pewność że kod jest dobry albo zły

Napisz sobie program który rekurencyjnie liczy np. 44 liczbę z ciągu fibbonaciego. Skompiluj sobie go w twoim kochanym Dev-C++, Code::Blocks i Visual C++ 2008 Express. Wyciągnij sobie średnią z 10 wykonań programu i zobaczysz o co mi chodzi.

o gównianym Visual C++ 2008 Express nie rozmawiajmy bo on pc zamula z Code::blocks sie zgodze jest dobry ale Visual C++ 200x Express nigdy

@edit

sprawdziłem twojego Code::blocks jest spoko masz racje jest dobry ale nie najlepszy brakuje mu paru rzeczyzresztą dla dev c++ też brakuje

PS: nie wykłócajcie się stwierdźcie ze reprezentujecie naj wyższy skill programistyczny na forum...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a ja ci powiem tak

-Nie profesjonalnie jest używać za dużo goto

-Był mój turial ale ktoś powiedział że plagiat wiec go usunąłem

-Masz jakieś mongolskie teorie

-Napisałeś tylko o jednej zmiennej kiedy jest ich o wiele więcej + nie podałeś ich pojemności

zorientowaniu się w podstawach C++ (tych najbardziej podstawowych)

nie,ty mieszasz w głowach znacznie szybciej jest napisać while niż z instrukcjami goto

nie napisałeś co to

using namespace std;

może nie wiem i chciałbym się dowiedzieć(sarkastyczny dźwięk poproszę)

Jest to przestrzeń nazw...

Ps:Na Lekcji programowania w szkole mamy zakaz piania linijek których nie rozumiemy

Opublikowano

Nie radze czytać w ogóle tego tutoriala, gdyż wprowadza w wiele błędów. a pętle przedstawiłeś w najgorszy możliwy sposób

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czemu switch nie uzyles tylko z if'ami sie bawisz?

int main()
{
int nOpcja;
cout << "Wybierz dzialanie:" << endl;
cout << "1. Mnozenie" << endl;
cout << "2. Dzielenie" << endl;
cout << "0. Wyjscie" << endl;
cout << "Twoj wybor: ";
cin >> nOpcja;

switch (nOpcja)
{
	case 1:
		cout << "Wybrano mnozenie." << endl;
                                       mnożenie(); break;
                          case 2:
                                       cout << "Wybrano dzielenie." << endl;
                                       dzielenie(); break;
                          default: main();
}
getch();
return 0;
}

Chyba tak mniej więcej to powinno wygladac...

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Gość MakeMeHappy
Opublikowano

W sumie to juz mi kilo wczesniej tlumaczyl ze funkcja main jest nie tylko do napisania ale takze do uzywania...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Y...

#include <cstdlib>   
   (...)
system ("PAUSE");

Jest to trick dzięki któremu zatrzymamy znikające okno aplikacji. (w rozwiniętych aplikacjach posiadających własne zamykanie nie potrzeba tego lecz nam jest POTRZEBNE)

Trick? To zatrzymuje prace programu i czeka na naciśnięcie klawisza... To nie jest żadne "trick" ;f

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...