Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Jak Zmniejszyć/zwiększyć Raty Serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym Wam zaprezentować szybki sposób na zmianę ilości expa i yang, które wypadają z potworów. Tutorial ze screenami, więc każdy powinien zrozumieć.

Zapożyczone z e*pvp ^^

1. Otwieramy Navicat.

2. Łączymy się z bazą naszego serwera.

3. Wchodzimy do zakładki player i robimy duplikat tabeli mob_proto. Duplikat powinien mieć domyślną nazwę mob_proto_copy.. jeśli tak nie jest - zmieniamy na właśnie taką.

skrin1.jpg

4. Włączamy edytor zapytań.

skrin2.jpg

skrin3.jpg

skrin4.jpg

5. W naszym edytorze należy wpisać odpowiednią frazę w połączeniu w pewnym sensie z działaniem matematycznym. Daną wartość wpisujemy w przypadku expa po zwrocie "exp=exp", a w przypadku yang po zwrotach "gold_min=gold_min" i "gold_max=gold=max". Przykładowo, jeśli chcę zwiększyć PD, które leci z potworów o 10000 wpisuję:

UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp+10000 ;  

Można też odejmować exp, ale w tym przypadku zamiast znaku "+" wpisujemy "-".

Natomiast gdy chcę zwiększyć PD dziesięciokrotnie (x10) wpisuję:

UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp*10 ;  

A gdy chcę zmniejszyć napływający exp o 5 razy, wpisuję:

UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp/5 ;  

Ta sama zasada jest w przypadku dropu yang, z tym że kod jest trochę inny.. np. jeśli trzykrotnie zmniejszam drop yang wpisuję:

UPDATE player.mob_proto_copy SET gold_min=gold_min/3 , gold_max=gold_max/3 ;  

Można wpisać frazę na expa i na yang za jednym razem, z tym, że musimy je zapisać jedno pod drugim.

6. Gdy już wpiszemy co i jak chcemy zmodyfikować naciskamy na "Wykonaj". W moim przypadku zmniejszałem exp dwukrotnie (o połowę) oraz zwiększałem drop yang dziesięciokrotnie (x10).

skrin5.jpg

7. Jeśli wszystko zrobiliście dobrze.. powinien wyświetlić się komunikat z liczbą i czasem zmienionych rekordów.

8. Wchodzimy ponownie do naszej tabeli Player, a następnie usuwamy oryginalny "mob_proto". Jeśli już to zrobimy.. zmieniamy nazwę naszej edytowanej tabeli z "mob_proto_copy" na "mob_proto".

9. Zamykamy Navicat, resetujemy serwer i cieszymy się zmodyfikowanymi rate'ami expa i dropa yang.

Pozdrawiam

asdvj.png

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jesteś wielki, ale niech ktoś sprawdzi czy to działa ! Ja zaraz sprawdze :>

Działa + i 5*

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

@To samo co UP.

Proszę nie podwyższać mnożnika expa powyżej 10. Jeśli tak się zdarzy, każdy zarobiony exp, będzie tracony...

Maksymalny mnożnik to 10.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Piękne nawet ze screenami :)

Bardzo się przyda dzięki :lol:

Były Moderator Metin2, kiedyś z obowiązku, dziś dla rozrywki.

icon-social-apple-outline-64.png

Opublikowano

No działa gzz. Pierw ustawiłem zbyt duży mnożnik expa, ale na szczęście udało się to cofnąć:)

02758850976702993171.png
Opublikowano

A co gdybym chciał zrobić tak że Yang po 15k z psa

a exp powiedzmy jak na PL mamy 1 lvl postać ( bez bonusów itd ) i za psa leci 12% to chciał bym żeby leciało na moim 60% za psa :P

Ok już mam

EDIT @@@

Teraz z kolei wg. exp nie leci ... :/

POMOCY !! :P

post-103988-1279197452,31.png

2% MPC Forum lubi Mou ,jeżeli należysz do tych 98% wklej to do podpisu .

Jbc. to ja to wymyśliłem ;> Pobijecie mnie ? Mou strzela warnami ...

Jeżeli nie jesteś POKEMONEM ,daj "-" ,a jeżeli jesteś ... To też daj "-"

dajminusa.png

Opublikowano

Stary Thx Niezly Poradnik

5* Sie Nalezy

I Co Moderatorzy Spodobalo Wam Sie Zbanowanie Mnie Za Odrobine Prawdy??

Opublikowano

Tut dziala ale mam taki problem jak ustawilem drop *10 yang do zadko co lecialy yangi tak z 2razy z 20grupek wie ktos jak to zmienic??

Opublikowano

Dobra ja już nic nie grzebie ...

Ale serwera nazwe ze względu na raty zmieniłem

EUMT2 ( EuropaMT2 ) dobrze że drop większy niż na PL i w Europie ...

post-103988-1279197452,31.png

2% MPC Forum lubi Mou ,jeżeli należysz do tych 98% wklej to do podpisu .

Jbc. to ja to wymyśliłem ;> Pobijecie mnie ? Mou strzela warnami ...

Jeżeli nie jesteś POKEMONEM ,daj "-" ,a jeżeli jesteś ... To też daj "-"

dajminusa.png

Opublikowano

dajesz komenda drop yang i spox leci ładnie a co do postów "dzieki leci 5" denerwuje mnie to modki posneły???

Szukasz odpowiedzi...

...napisz może ją znam

Opublikowano

/priv_empire 0 1:item_drop <drop w %> <time> - Zwieksza drop itemkow o dany procent na okreslony czas

/priv_empire 0 2:gold_drop <drop w %> <time> - Zwieksza drop Yang o dany procent na okreslony czas

/priv_empire 0 3:gold10_drop <drop w%> <time> - Zwieksza drop Yang o dany procent na okreslony czas i mnozy razy 10

/priv_empire 0 4:exp <exp w %> <time> - Zwieksza exp o dany procent na okreslony czas

sygnprononame.jpg

Pomagam Robie Servery Metin2 za pomocą Team Viver Zapraszam na Profilek i Chętnie Pomoge. xD

[x] 50

[x] 75

[X]100

[x] 250 04.II.2010

[ ] 425

[ ] 500

[ ] 625

[ ] 750

[ ] 1000

[ ] Never In My Life

Opublikowano

Nie chodzi mi o te komendy który wpisuje się w grze, ale o te co wpisujemy w navicacie, te które podawał autor lecz chce aby była ona na częsty drop yang. Dla tych którzy nie rozumieją chodzi mi o to aby efekt był taki sam jak przy komendzie /priv_empire 0 3:gold10_drop <drop w%> <time>

02758850976702993171.png
Opublikowano

/priv_empire 0 1:item_drop <drop w %> <time> - Zwieksza drop itemkow o dany procent na okreslony czas

/priv_empire 0 2:gold_drop <drop w %> <time> - Zwieksza drop Yang o dany procent na okreslony czas

/priv_empire 0 3:gold10_drop <drop w%> <time> - Zwieksza drop Yang o dany procent na okreslony czas i mnozy razy 10

/priv_empire 0 4:exp <exp w %> <time> - Zwieksza exp o dany procent na okreslony czas

Te komendy nie dzialaja :).

Na czestszy drop yang komendy nie mam, jak znajde cos ciekawego to napewno wrzuce.

Pozdrawiam

asdvj.png

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...