Skocz do zawartości

Programownie

13 odpowiedzi w tym temacie

hubertman

MPC User II

• ProUser
  • PipPipPip
  • 388 postów
  • Czas Online: 10h 28m 35s
A wiec,chcialbym sie nauczyc programowac,a nie tylko siedziec przed kompem i tracic czas na gry,dostalem sie na profil infromatyczny no i myslalem ze tam mnie czegos naucza,aleee .... dopiero w 3 klasie,wiec nieciekawie.Chcialbym zebyscie poradzili jakies poradniki z ktorych wy sie uczycie,albo uwazacie je za odpowiednie dla kompletnie zielonego amatora smile.gif

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

N1ghtmare

MPC User III

• exModerator
  • PipPipPipPip
  • 428 postów
  • Lokacja:Lubin
  • Hobby:C++, Asm, pisanie czitów. :)
  • Czas Online: 2d 18h 36m 1s
Symfonia c++ standart wyadnie z 2008 roku, ksiazka, bo e-booka raczej nie znajdziesz, z pol roku ci to zajmie wiec to na poczatek wystarczy jesli chcesz sie ksztalcic w c++.

hubertman

MPC User II

• ProUser
  • PipPipPip
  • 388 postów
Ile taka ksiazka moze kosztowac i czy ktos jeszcze z niej korzystal?

Mage

FaiL?

• exModerator
  • PipPipPipPip
  • 491 postów
  • Lokacja:woj. Pomorskie :P
  • Czas Online: 1h 25m 24s
Ja bym jednak proponował zacząć naukę od Pascala, jest dużo łatwiejszy a darmowych kursów w Internecie jest cała masa. Jak juz ogarniesz Pascala to wtedy bierz się za c++, bo c++ to wyższa szkoła jazdy ^^.

@3xDown
Mi chodziło o to, żeby "zaczął myśleć jak programista" bo nie wątpliwe jest to, że Pascal jest językiem o wiele łatwiejszym od C++

Dołączona grafika

N1ghtmare

MPC User III

• exModerator
  • PipPipPipPip
  • 428 postów
  • Lokacja:Lubin
  • Hobby:C++, Asm, pisanie czitów. :)
  • Czas Online: 2d 18h 36m 1s
60-70 zl, jedna z najlepszych ksiazek od podstaw pisana przystepnym jezykiem, warto ja kupic.

Gość_Owned!_*

• Guests
CYTAT(N1ghtmare @ Sep 7 2009, 09:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
60-70 zl

KOD
http://www.allegro.pl/item728043585_symfonia_c_standard_grebosz_twarda_okladka.html

energy

nb

• Elita
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1620 postów
  • Czas Online: 16h 35m 32s
CYTAT(Mage @ Sep 7 2009, 11:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ja bym jednak proponował zacząć naukę od Pascala, jest dużo łatwiejszy a darmowych kursów w Internecie jest cała masa. Jak juz ogarniesz Pascala to wtedy bierz się za c++, bo c++ to wyższa szkoła jazdy ^^.

bzdury, dawno temu uczyłem się pascala i napewno mi nie pomógl w nauce C++, wręcz przeciwnie.

Programować może się nauczyć każdy, jak się nauczyć? trzeba się trzymać tych punktów:

1. Znać dobrze angielski bo na nim się opiera cały język
2. Nie przeskakiwać materiału, czytać linijka w linijke choć może sie wydawać że wiemy o co chodzi
3. Systematyczność - to najważniejsze w całej nauce
4. Jesli ktoś lubi pracować przy muzyce to nie powinno się słuchać muzyki zawierającej wokal bo to przeszkadza w rozumieniu kodu

Jesli chodzi o mnie ja codziennie o 18:00 odpalałem oddzielne konto na windowsie gdzie była motywująca abstrakcyjna tapeta w kolorze niebieskim, na środku pulpitu ebook symofnii oraz od zera do gier kodera, skrót do wszystkich kompilatorów oraz ulubione kawałki Trance. Co każdy dział robiłem sobie mały egzamin i robiłem małe programy na podstawie poznanych umiejętności.

Może mądruje się? ale znam mniej więcej:

Autoit (podstawowy)
Delphi (podstawowy)
VB (podstawowy)
C++ (średnio-zaawansowany)
Assembler (podstawowy)

oraz php, sql i html, pozatym potrafie crashować servery prywatne różnych gier (głownie mu online), sql injection dzięki któremu moge scrashować wiele for internetowych i nie tylko. Wszystko dzięki tym 4 ptk.

Tak więc trzymaj się tych punktów a dojdziesz do czegoś, na poczatku będziesz pisał pierdoły ale wiadomo nie będziesz od razu uber pro hack makerem.

2006-2010

hubertman

MPC User II

• ProUser
  • PipPipPip
  • 388 postów
@Up a skad masz ebooka symfonii?

energy

nb

• Elita
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1620 postów
  • Czas Online: 16h 35m 32s
CYTAT(hubertman @ Sep 9 2009, 07:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
@Up a skad masz ebooka symfonii?

[font="Lucida Sans Unicode"]Z google smile.gif DELETE

Link to na PM
2006-2010

musiak

KOX

• exModerator
  • PipPipPipPip
  • 403 postów
  • Lokacja:Polkowice
  • Hobby:WarRock
  • Czas Online: 19m 3s
jeżeli dostałeś się do infromatyka i będą uczyć cię w 3 klasie programowania to znaczy że gimznazjum cie wita, ucz się Pascala, bo to będziecie robić, potem co najwyżej delphi c++
chcesz kopiować moje tut'ki ? kopiuj przecież ci nie zabronię

Dragon33

MPC Elite Rank I

• Postmaker
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1791 postów
  • Czas Online: 1h 51m 21s
Na poczatek Pascal....Dlaczego ?...Latwo sie go nauczyc i zrozumiesz "zasady" programowania biggrin.gif..Radze nauczyc sie samych podstaw Pascala, a pozniej wybrany jezyk wink.gif

Masz kurs Pascala ( dobry na poczatek wink.gif ) :
CYTAT

Pamietaj, programowac nie nauczysz sie w kilka dni....To dluga, nudna robota, ale daje efekty wink.gif.....

edit@

Tak jak ktos powiedzial, Pascal nie przyda ci sie np. przy C++, ale musisz zrozumiec "programowanie" ( skrypty )...A Pascal jest bardzo latwy do tego smile.gif
coś

Gr0sZ

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
  • :
Programowanie polega na algorytmicznym myśleniu, a tego nie da się nauczyć w kilka miesięcy...
Pascal służy do tego, aby wypracować jakiś logiczny system myślenia i zobaczyć jak to wszystko działa.
Skoro jesteś na profilu inf, to na PSIO macie najpierw algorytmy i żmudne pisanie ich w zeszycie:)
Więc lepiej zostaw na razie ten C++, bo tylko sobie namieszasz w głowie.
Pewnie i tak po tech. nie będziesz za wiele umiał, bo dopiero po studiach inf. ma się już "jakąś" wiedzęsmile.gif
Pozdrawiam.

kilo_kartofli

kudłata gęba

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2202 postów
  • Lokacja:Łomża
  • :
CYTAT
KOD
jeżeli dostałeś się do infromatyka i będą uczyć cię w 3 klasie programowania to znaczy że gimznazjum cie wita, ucz się Pascala, bo to będziecie robić, potem co najwyżej delphi c++

kazda szkoła ma inaczej
sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

Nekromancer

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 25 postów
  • Lokacja:Jastrzębie Zdrój
  • Hobby:Programowanie
  • :
Tak po prawdzie najbardziej liczy się własne zaangażowanie. Czytanie książek i ciągłe dłubanie/kombinowanie. Oraz dobry kumpel programista. U mnie się sprawdza wink.gif

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych